Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Een hond gekocht in coronatijd. En nu?

Leestijd 2 minuten

We hebben met z’n allen het afgelopen jaar veel thuisgezeten. De coronapandemie zorgde plotseling voor een totaal andere wereld. Geen vakanties, familie-uitjes en verjaardagsvisite meer. Wel thuiswerken, lange gezinswandelingen maken en uitgebreid kokkerellen. Voor sommigen waren deze veranderingen een straf, voor anderen een verademing. En voor velen was het een uitgelezen moment om de lang gekoesterde wens eindelijk in vervulling te zien gaan: we kochten massaal een hond.
Dit bracht ons een gloednieuw woord dat vroeger niemand begrepen zou hebben: ‘de coronahond’.

Coronahond

De coronahond: een hond aangeschaft in de coronatijd, al dan niet impulsief. De puppy’s waren niet aan te slepen en in de asielen waren sinds lange tijd lege hokken te vinden. De ingevoerde avondklok deed er nog een schepje bovenop door een uitzondering te maken voor mensen die ’s avonds laat de hond nog uit moesten laten. De grappen over het uitlenen van je hond vlogen je om de oren.

Huisdieren zijn gezond

Het is logisch dat mensen in crisistijd op zoek gaan naar het gezelschap en de warmte van een huisdier. Daar is niets mis mee. Sterker nog, een huisdier kan mensen zelfs uit een depressie houden. Het aaien van een dier zorgt ervoor dat er oxytocine in je lichaam vrijkomt, een hormoon dat stress reduceert. En tijdens het wandelen met je hond maak je endorfine aan, het bekende gelukshormoon. De coronahond brengt dus veel goeds met zich mee. Toch heeft deze plotselinge rush op honden niet alleen positieve effecten.

Broodfokkers

De vraag naar pups is het afgelopen jaar verdriedubbeld. Hondenfokkers konden de extra vraag niet bijbenen en moesten al gauw ‘nee’ verkopen. Een nestje pups fokken kost namelijk de nodig tijd en toewijding. Met één nest is een fokker al gauw een half jaar tot een jaar intensief bezig. Van het zorgvuldig matchen van twee ouders tot aan het socialiseren van de opgroeiende pups en het zoeken naar een passend baasje.

Met deze theorie zijn broodfokkers totaal niet bezig. Het enige doel dat zij hebben is zo veel mogelijk puppy’s verkopen. Voor hen was dit dus een ideale tijd.

Illegale hondenhandel

Door deze explosieve vraag naar honden nam de illegale hondenhandel toe. Je hebt ze vast wel eens te koop zien staan op internet. Nestjes met schattige pups, te lief om niet mee naar huis te nemen. Veel mensen bezwijken meteen als ze gaan kijken. De woekerprijzen die ze moeten betalen deert ze niet – er wordt al gauw €1500 gevraagd voor een hondje zonder stamboom. Het valt ze niet op dat de ouders niet aanwezig zijn en dat er gerommeld is met de geboortedatum van de pups. Of het maakt ze niets uit, want dat lieve hondje mag daar toch niet de dupe van zijn? 

Een nobele daad? Eigenlijk niet. Want als na twee weken blijkt dat het pupje doodziek is beseffen veel mensen vol spijt dat ze zich toch beter in de fokker hadden moeten verdiepen. Veel van deze nestjes komen namelijk uit grote hondenfabrieken uit het buitenland en zijn dus illegaal in Nederland. Hoe verdrietig ook, deze hondjes kan je beter niet kopen.

Gedragsproblemen

Ook de ontwikkeling van gedragsproblemen ligt in deze tijd op de loer. Alle hondenscholen waren tijdens de lockdown gesloten. Terwijl veel nieuwe hondenbezitters juist begeleiding konden gebruiken bij het opvoeden en socialiseren van hun jonge hondje. Sommige hondenscholen hielden online sessies. Beter dan niets. Maar goed socialiseren lukt online natuurlijk niet. En een station, drukke winkelstraat of kermis bezoeken was ook onmogelijk. Dan maar naar het grasveldje op de hoek in de hoop daar wat mensen en soortgenoten te ontmoeten. Het aantal bijtincidenten is droevig genoeg ook flink gestegen.

Puberperikelen

Veel coronahonden zitten momenteel in de puberteit. Dit vergt extra geduld en aandacht van het baasje. En juist in deze periode gaan mensen weer meer de deur uit en buitenshuis werken. Hierdoor kan naast deze puberperikelen ook verlatingsangst de kop op steken. Het is niet vreemd dat de eerste honden alweer in het asiel achtergelaten zijn. Een beweging die hopelijk niet doorzet.

Tips voor na de pandemie


Hoe kan je nu zorgen dat jouw hond - misschien wel impulsief gekozen maar daardoor niet minder gewenst - een fijne, trouwe vriend voor het leven wordt? We helpen je graag op weg met de volgende tips:

1.    Vertoont je hond normaal, maar ongewenst gedrag? Bijvoorbeeld veelvuldig blaffen, je meubilair slopen, tegen mensen opspringen? Meld je vandaag nog aan voor professionele hulp bij een hondengedragstherapeut. Hoe langer je wacht, des te moeilijker is het gedrag weer af te leren.

2.    Zit je met een puberende hond en weet je niet hoe je hiermee om moet gaan? Meld je alsnog aan voor een hondencursus! Ook al heb je de puppytraining gemist, jullie kunnen samen nog heel veel leren.

3.    We kunnen weer op vakantie dit jaar. Kan de hond niet mee? Veel hondenpensions zitten al vol. Misschien kan je met een ander hondenbaasje een oppasregeling treffen. Mocht dat niet lukken kan je altijd nog de website Petbnb of OOPOEH raadplegen.

4.    Ga je weer buitenshuis aan het werk? Lang alleen thuiszitten is niet goed voor je hond. Denk eens aan een dagopvang of hondenuitlaatservice. Deze bezorgen je hond een leuke, actieve dag terwijl jij aan het werk bent.

5.    Ter ondersteuning van training en gedragsproblemen zijn meerdere natuurlijke producten op de markt waaronder een kruidenmix. Tevens zijn er activerende druppels. O.a. de ingrediënten haver, stinkende gouwe en hop kunnen kalmerend en rustgevend werken.