Uit de praktijk van... Natuurlijk Els. Portugese schone op zoek naar geluk.

Leestijd 2 minuten
Calou op de bank

Wie is Calou?

Calou, een prachtige Portugese hond is sinds februari van dit jaar in Nederland. Ze heeft nog een beetje moeite met ons koude kikkerlandje. Haar baasje belde mij op met de vraag of ik haar een beetje kan ondersteunen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Ik vind het altijd fijn om de thuis situatie te zien. Hierdoor kan ik het totale plaatje van dier met haar omgeving observeren. Wat me opviel is dat Calou vriendelijk maar een beetje onzeker is. Ze kijkt de kat uit de boom en komt niet naar me toe. Maar dat is prima. Elk dier doet de dingen op z’n eigen manier. Ze bekijkt me van een afstandje en ik negeer haar compleet. Dat blijkt rust te brengen. Tijdens het gesprek komt ze zelfs naast mijn stoel liggen. En snuffelt ze aan mijn hand. Maar echt contact wil ze niet. Geen probleem voor mij.

Prikkels zijn lastig voor Calou.

Waar haar baasje tegen aanliep is het feit dat Calou vooral overdag en buiten erg onzeker is. Ze is behoorlijk prikkelgevoelig. En reageert dan door in haar schulp te kruipen en bij onbekende dingen te vluchten. Als de “dreiging” te dichtbij komt dan wil ze nog wel eens sneppen en fel reageren. 
Sinds ze hier is gaat het al veel beter. Ze heeft grote stappen gemaakt. Toen ze  aankwam was ze apathisch en gelaten. Ze was in zichzelf gekeerd en wist met de hele situatie geen raad. Haar nieuwe baasje heeft het heel goed gedaan en Calou in haar waarde gelaten. Hierdoor is ze goed los gekomen en heeft ze haar plekje gevonden binnen het gezin. Maar toch wil haar baasje kijken of het mogelijk is om Calou meer te ondersteunen zodat ze zich nog beter thuis voelt.

Welk homeopathisch type is Calou?

Ik ben gaan kijken welk homeopathisch type Calou is. Door een passend homeopathisch middel te zoeken voor Calou wordt het lichaam geprikkeld op de plekken waar dat nodig is. Hierdoor zie je dat de klachten verminderen.  Verdere natuurlijke ondersteuning verlaagt de prikkelgevoeligheid.
Calou blijkt een Ignatia Amara type te zijn. Bij dit middel passen de woorden “stil verdriet”. Dat komt voort uit teleurstelling, straf, mishandeling, in de steek gelaten zijn en heimwee. Ze kan pittig reageren als ze zich erg bedreigd voelt, maar zal nooit echt bijten. Ze is rustig, vriendelijk sociaal en verlegen. Ze past zich keurig aan de nieuwe situatie aan, maar je ziet dat ze moeite heeft met de wereld om zich heen. Ze vraagt geen steun, maar ze keert in zich zelf en wordt somber.
Door het homeopathisch middel Ignatia Amara te geven leert Calou met haar verdriet en trauma om te gaan.

Een beetje rust voor Calou.Calou ligt lekker rustig op de bank

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de prikkels niet meer zo heftig binnenkomen. Hiervoor heb ik een rustgevende kruidenmix geadviseerd met de volgende ingrediëten:

  • Angelica Sinensis (Dong quai) - ondersteunt de juiste balans in hormoonsysteem, bij stemmingswisselingen en geïrriteerde houding
  • Crataegus oxyacantha (Tweestijlige meidoorn) - ondersteunt en reguleert de hartfunctie en bloeddruk tijdens stress en inspanning
  • Ginkgo Biloba (Japanse notenboom) - verbetert de doorbloeding naar de hersenen en ondersteunt een betere concentratie en geheugen
  • Humulus lupulus (Hop) - heeft een sterk ontspannende en rustgevende werking 
  • Hypericum perforatum (Sint-Janskruid) - ondersteunt bij stress, nerveuze onrust en neerslachtigheid
  • L-Tryptofaan - werkt rustgevend, beschermt het zenuwstelsel en verbetert de stresstolerantie
  • Vitamine B3 (als niacine) - bouwsteen voor de hersenen en het zenuwstelsel
  • Magnesium (als -citraat) - werkt ontkrampend en ontspannend
  • Vitamine B6 (als pyridoxine HCl) - is co-factor en versterkt de werking van Magnesium en L-Tryptofaan
  • Zink (als -L-methionine) - ondersteunt de geestelijke alertheid
  • Natrium phosphoricum - reguleert de zuurhuishouding en de vetstofwisseling

Dit ondersteunt en geeft innerlijke rust. Het zorgt dat ze de wereld een beetje beter aankan.  Het maakt niet suf, maar zorgt dat prikkels niet zo heftig binnenkomen. Het heeft Calou echt goed gedaan, ze reageert nu minder op alles wat ze meemaakt in de grote buitenwereld. Ze maakt grote stappen en vindt gelukkig steeds beter haar weg.

 

Meer weten over rust in het koppie van je huisdier?