Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Een gouden mandje voor een buitenlander

Leestijd 5 minuten

Wanneer je hebt besloten dat je een hondje wil aanschaffen, waar moet je dan op letten? Kies je voor een hondje uit het asiel, of zoek je via internet? Of toch voor de organisatie die hondjes vanuit het buitenland een beter leven wil geven? Bedenk eerst wat er past binnen je gezin. Hoe leuk een pupje ook is, het brengt ook veel werk en ongemakken met zich mee. Speciaal ras of een mix? Groot of klein? Rugzakje of niet? Allemaal afwegingen. Wat belangrijk is, is dat je goed nadenkt voordat je een keuze maakt. Want de keuze is reuze…

Er was eens een broodfokpupje…

Je zal als hond maar niet in een gouden mandje zijn geboren. Ergens in een donkere schuur. Koud en zonder liefde word je grootgebracht om zo snel mogelijk met je broertjes en zusjes in een vrachtwagen richting een ander land te reizen. Ziek, gestrest en moe kom je aan en beland je weer in een schuur. Maar nu ook nog (vaak veel te jong) zonder je moeder. In de hoop toch eindelijk dat gouden mandje te krijgen. Helaas zijn er maar weinig van dit soort brood gefokte hondjes die daadwerkelijk hun droom behalen. Veel van deze broodfokpupjes gaan dood aan diarree, parvo, uitdroging of stress. Met de beste bedoelingen schaffen mensen zo’n ziek hondje aan. Met mooie verhalen op internet worden ze gepaaid. Maar het advies is: Doe het niet!! Deze dieren zijn gefokt uit winstoogmerk. Er wordt niet gekeken naar het dier met alle gevolgen van dien.

Een zwerver op zoek naar een huis

Maar je kan als hondje ook op een plek geboren worden waar het niet prettig is, en waar geen kwade opzet is. Zwerfhondjes zijn vaak gewend aan het leven in een roedel. Ze snappen perfect de taal van de honden. Met mensen hebben ze soms wat meer moeite. In het land van herkomst zijn deze zwerfhondjes niet echt welkom en worden ze weggestuurd of mishandeld. Gelukkig zijn er organisaties die deze zwerfhondjes opvangen, verzorgen en herplaatsen. Helaas zijn er hierin ook organisaties die de dingen niet altijd goed aanpakken. In sommige gevallen komen deze hondjes bij veel opeenvolgende gastgezinnen voordat ze uiteindelijk hun thuis bereiken. Dan hebben ze ondertussen zoveel meegemaakt dat ook dit voor veel (gedrags-) problemen kan zorgen. 

Maar hoe moet het dan?

Waar moet je nou op letten als je overweegt om een hondje aan te schaffen? Want met de beste bedoelingen van de wereld zie je als leek vaak door de bomen het bos niet meer. 

Wanneer je nekharen overeind gaan staan.

Als je kiest voor een hond wil je graag het juiste doen. Je neemt contact op met een asiel om een hondje een beter leven te geven. Dan kom je er achter dat er eigenlijk helemaal niet zo veel honden in het asiel zitten. En dat de honden die er zitten best wel een gebruiksaanwijzing hebben in hun rugzak.

Maar wat dan?

Toch maar het internet op waar je superleuke verhalen leest. Bijvoorbeeld van een per ongeluk gefokt nestje. Bij aankomst word je verteld dat ze in de schuur zitten omdat dat lekker rustig is. En nee, de moeder is net even een stukje wandelen. Je nekharen gaan overeind staan, je denkt: hier klopt iets niet.  Maar toch kies je maar snel want er zijn meer kopers op de kust. Verliefd en enthousiast ga je overstag. Je koopt dat schatje. Maar bij thuiskomst blijkt dat dit lieve kleine hummeltje erg ziek is. De puppytijd die zo mooi zou moeten zijn, wordt overschaduwd door ellende en ziekte. En als het qua gezondheid allemaal goed komt blijkt dat het op sociaal gebied nog helemaal niet zo goed gaat. De pups zijn slecht gesocialiseerd en hun rugzak zit overvol. Qua gedrag kan dit later grote problemen geven waardoor de kans groot is dat deze hondjes uiteindelijk in het asiel terecht komen. Dus… hoe groot de verleiding ook is, doe het niet! Door zo’n pup aan te schaffen hou je deze handel in stand. Met alle ellende van dien.

Een buitenlander adopteren.

Een andere optie is om een hondje vanuit het buitenland te adopteren. Maar ook hier is het belangrijk om je voelsprieten op te zetten. Er zijn heel veel organisaties waarbij je een buitenlander kunt adopteren. Maar niet alle organisaties doen dat op een manier die voor de hondjes de juiste is. In sommige gevallen komen de hondjes bij meerdere (soms wel 6 ) gastgezinnen voordat ze uiteindelijk bij hun uiteindelijke thuis komen. Dit geeft veel stress en verwarring bij hondjes die vaak toch al het nodige hebben meegemaakt. Veel organisaties willen zorgen dat de dieren zich niet meer voortplanten en pleiten voor castratie of sterilisatie. Dit is een goede redenatie om te voorkomen dat de populatie honden blijft groeien. Alleen komt het hierdoor vaak voor dat honden al veel te vroeg worden “geholpen”. Dit kan op latere leeftijd vervelende gevolgen hebben. Daarom heeft dit niet de voorkeur. Indien nodig de dieren laten helpen, maar wel als ze volledig zijn uitgegroeid.

Wie kan je helpen bij de aanschaf?

Gelukkig zijn er ook organisaties die het heel goed aanpakken. Organisaties die het belang van het dier voorop hebben. Die de honden ter plaatse selecteren en de nieuwe baasjes goed matchen. Of die de hondjes laten plaatsen via een asiel in Nederland. Als je geen ervaring hebt met honden, schaf dan geen hond aan zonder fysiek contact met het dier te hebben gehad. Ongezien matchen is echt geen optie.  
Een organisaties die het erg goed doet is bijvoorbeeld: Bardinos SOS. Deze organisatie is erg kritisch en kleinschalig. Even snel een hondje aanschaffen is er hier niet bij. Ze matchen dier en eigenaar met een kritische blik en houden ook na de adoptie nog nauw contact om te controleren of het goed gaat. Bij twijfel gaat het dier niet mee naar de nieuwe eigenaar. Het grote voordeel van een kritische organisatie is dat het dier voorop staat. Voor elke hond is wel een gouden mandje. Welke rugzak of beperking het dier ook heeft. Dat is het uitgangspunt van deze organisaties. Een mooie zoektocht naar een prachtig leven voor deze honden.
Natuurlijk zijn er ook andere organisaties die de dingen goed aanpakken. Wees als onervaren baasje alert. Doe veel navraag over de betreffende organisatie en blijf betrokken bij het adoptieproces. Op die manier wordt er gezorgd voor het welzijn van  de hond en krijgt hij zijn gouden mandje.

Waarom zou je een hond adopteren?

Het adopteren van buitenlandse hondjes heeft meerdere voordelen:
•    Je gaat broodfok tegen want je koopt geen pup
•    Je helpt een hond die anders een kort leven heeft met veel ellende en geweld
•    Je ondersteunt het asiel waar je de hond adopteert. Deze kan dan voor hun langzitters zorgen in de hoop dat daar ook een goede baas voor komt.

Ben ik geschikt als baasje?

Het belangrijkste aan dit hele verhaal is, DENK NA!! Ga na of jou leven voldoet aan de eisen van een hond. Past het in je leven en ben je bereid geduld te hebben en te wachten op een hond die bij je past. Of wil je op stel en sprong een hondje met alle gevolgen van dien. Ik ben van mening dat elke hond (pup, puber of volwassen) die je aanschaft hetzelfde verdient. Rust, ruimte, beweging, goede voeding en vooral liefde en geduld. Want elke hond heeft tijd nodig om zich aan te passen aan ons mensen (en wij aan hen). Je kunt er niet van uit gaan dat een beetje liefde ervoor zorgt dat alle wonden geheeld worden. Je moet zo’n dier met rust laten en in z’n eigen tempo laten wennen. Bij de één duurt dat een paar dagen, bij de andere een paar maanden. Laat vooral het dier in z’n waarde.