Door Els op
Tommie de doodle.
Tommie is een Labradoodle reutje van 2 jaar oud. Zijn baasjes vonden hem toen hij 8 maanden oud was op Facebook als herplaatser. Zo is hij bij hun terecht gekomen.
Overenthousiast of overprikkeld?
Tommie werd op Facebook beschreven als een drukke, enthousiaste hond. Het kind van het vorige gezin was helaas bang van hem geworden en hierdoor moest hij weg. Zijn nieuwe baasjes hebben besloten om hem in huis te nemen. Er werd gezegd dat hij druk was, maar dat hij ook rustig kon zijn als het in huis rustig was. Dit klonk voor hen niet gek gezien zijn ras en leeftijd.
Tommie leek geen moeilijke hond, maar dat bleek al gauw anders. Hij vertoonde al na drie dagen bijtgedrag. Ze hebben toen direct de eerste gedragstherapeut ingeschakeld. Deze sloot jammer genoeg niet aan bij de visie van de nieuwe eigenaar. Het gedrag werd steeds erger. Hij beet binnen- en buitenshuis, viel uit tegen alles wat hij zag en kon zijn rust niet vinden. De volgende gedragstherapeut werd ingeschakeld, maar zij stopte helaas met haar werk.
Het stresslevel moet omlaag.
Het werd wel duidelijk dat hij te veel stress had. Na lang uitzoeken kwamen ze erachter dat hij hoog sensitief is, gevoelig voor alle zintuiglijke prikkels. Toen hij zes maanden jong was is hij al gecastreerd. Hierdoor is hij hormonaal helemaal uit balans geraakt. Dit, samen met de herplaatsing, heeft de emmer doen overlopen en verklaart zijn gedrag. Weer werd op zoek gegaan naar een goede gedragstherapeut. Met de nieuwe therapeut werken ze aan stressreductie. Dit houdt in dat ze werken op rust en prikkels zoveel mogelijk vermijden. Het is heel lastig en bijna niet te doen omdat alles spannend is voor hem.
Alles gaat erin met een stukje hondenworst.
Op aanraden van de therapeut is gestart met een kruidenmix met de volgende ingrediënten:
- Angelica Sinensis (Dong quai) - ondersteunt de juiste balans in hormoonsysteem, bij stemmingswisselingen en geïrriteerde houding
- Crataegus oxyacantha (Tweestijlige meidoorn) - ondersteunt en reguleert de hartfunctie en bloeddruk tijdens stress en inspanning
- Ginkgo Biloba (Japanse notenboom) - verbetert de doorbloeding naar de hersenen en ondersteunt een betere concentratie en geheugen
- Humulus lupulus (Hop) - heeft een sterk ontspannende en rustgevende werking
- Hypericum perforatum (Sint-Janskruid) - ondersteunt bij stress, nerveuze onrust en neerslachtigheid
- L-Tryptofaan - werkt rustgevend, beschermt het zenuwstelsel en verbetert de stresstolerantie
- Vitamine B3 (als niacine) - bouwsteen voor de hersenen en het zenuwstelsel
- Magnesium (als -citraat) - werkt ontkrampend en ontspannend
- Vitamine B6 (als pyridoxine HCl) - is co-factor en versterkt de werking van Magnesium en L-Tryptofaan
- Zink (als -L-methionine) - ondersteunt de geestelijke alertheid
- Natrium phosphoricum - reguleert de zuurhuishouding en de vetstofwisseling
Daarnaast kreeg hij een activerende druppel. De middelen hebben een kruidige geur waardoor het lastiger te geven is. Door de stress eet Tommie moeizaam dus konden ze het niet over het voer geven. Gelukkig lust Tommie graag honden leverworst. Dus nu gaat het er makkelijk in. Wat een uitkomst! De druppels en poeder in combinatie met de voorgeschreven rust halen de scherpe randjes eraf. Hij lijkt alles beter te verwerken waardoor zijn emmer niet overloopt en hij ook niet meer bijt. Hij is makkelijker te kalmeren. Maar hij wordt zelf ook sneller rustig, bijvoorbeeld na het uitvallen tegen andere honden. Daarnaast lijkt het uitvallen zelf ook minder te worden.
Wat een verschil!
Voorafgaand aan oudejaarsavond hebben ze de producten ook ingezet in combinatie met hersenwerk (een snuffelmat). Dit werkte super goed en hij had amper last van het vuurwerk. In huis gaat het nu sowieso heel goed. Van een hond die altijd achter zijn baasjes aan liep, opsprong en beet, is hij veranderd in een hond die ze opzoekt en lekker bij ze komt liggen. Het liefst half boven op je zodat je niet meer kan bewegen.
Wat is gekriebel aan je oren toch lekker!
Ook houdt hij maar al te graag van kriebelen aan zijn oren. Deze mochten voorheen nooit aangeraakt worden omdat hij al een aantal keren oorproblemen heeft gehad. Hiervoor zijn ze bij de dierenarts geweest, dit is nu onder controle met een oorreiniger en activerende druppels. Hij heeft al zeker een jaar geen last meer gehad.
We trainen nog even door.
Nu staan er nog wat trainingen op de planning om aan zijn zelfvertrouwen te werken en aan het uitvallen naar honden, zodat hij op commando contact kan maken. Ook zijn we naar een natuurgeneeskundige geweest om hem hormonaal weer op orde te brengen, dit lijkt hem ook goed te doen. Nog een lange weg te gaan maar Tommie komt er wel.
Tommies vriend, Ori de Main coon, en zijn hoest
Omdat de ervaringen met de natuurlijke producten zo goed zijn voor Tommie, zijn ze zich gaan verdiepen in iets voor de luchtwegen bij katten. Zij hebben namelijk ook een kat. Ori, een Maine coon van 8 jaar oud en 9 kilo, die al wat jaartjes last heeft van zijn luchtwegen. Dit uit zich in kuchen. Hiervoor krijgt hij medicijnen van de dierenarts, maar helaas zijn de klachten erger geworden. Hij kuchte weer dagelijks. De dierenarts raadde aan om zware medicatie te gebruiken en een pompje. Het baasje van Ori was huiverig met het geven van zware medicatie en zo'n pompje gaat sowieso niet lukken bij zo’n grote, zware kerel als Ori. Het baasje van Ori is zich gaan verdiepen in de verschillende natuurlijke luchtweg producten en na het lezen van veel recensies kwam ze uit op een product met echinacea purpurea, sambucus nigra, pau d'arco en plantago major. Ze dacht: niet geschoten is altijd mis. En na een paar dagen veranderde er al iets. Waar hij voorheen dagelijks kuchte, kucht hij nu niet of nauwelijks meer. Het komt nog wel eens voor, zo'n 2x per week, maar veel minder hard en lang. Dus ze hopen dat dit hem goed blijft doen, zodat hij geen zwaardere medicijnen hoeft.