Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Paarden in de winterkou, waar moet je op letten?

Leestijd 2 minuten

In gesprek met Eva Goudswaard, Bowentherapeut 

Bowentherapie is een milde en bijzonder effectieve manuele behandelmethode waarbij gewerkt wordt op de fascia (bindweefsel-structuren) van het hele paardenlichaam. Het zorgt dat de doorbloeding en circulatie via het lymfestelsel verbetert. Hierdoor worden afvalstoffen effectiever afgevoerd en versnel je de herstelperiode. Het werkt ondersteunend, verhelpt blokkades in de rug en bevordert het genezingsproces bij kreupelheid, stijve of verkrampte spieren, spieratrofie en koliek. Bowen Therapie werkt tevens preventief: het kan veel problemen in houding en beweging voorkomen.

Regelmatige beweging voor een goede circulatie

De basis voor een gezond paard is vanuit mijn invalshoek een gezonde bloedcirculatie. Dit bereik je vooral met -vrije- beweging. Ook in de winter is het erg belangrijk om het paard voldoende te laten bewegen. Kan een paard vrij naar binnen en naar buiten lopen? Dan is het nog de vraag of hij dat wel voldoende doet. Als een ouder paard teveel in de schuilstal blijft staan omdat hij daar zijn voer krijgt, dan is het zaak om meer afleiding te bieden en wat lekkers op een andere plek aan te bieden. Ook een dagelijks wandelingetje met je paard is goed in de winter.

Beweging, beweging, beweging

Beweging zorgt voor doorbloeding. Een paard met een goede doorbloeding kan zichzelf beter warm houden. 23/7 in een box van 3 x 3 gedurende de winter, dat vind ik niet natuurlijk en ook ongezond. Nog niet zo lang geleden hadden een aantal paarden het nog slechter, dan werden ze gestald in zogenaamde stands waar al helemaal geen beweging mogelijk was. We gaan gelukkig de goede kant op qua bewegingsruimte. Een paard dat kan scharrelen, een hapje hier een hapje daar, dat is mijns inziens het ideale plaatje voor paarden die niet in de sport lopen.

Ondersteuning van het oudere paard met Bowen therapie

Oudere paarden hebben in de winter sneller last van spierstijfheid. Ik kan dit gelukkig makkelijk los maken met de Bowen therapie. Ik werk op de fascia, een ononderbroken driedimensionaal web van bindweefsel dat zich uitstrekt naar alle zijden van het paardenlichaam en wordt bezenuwd door γ-motorneuronen. Ik zie het lichaam van het paard als een topografische kaart, ik maak in meerdere regio’s dat bindweefsel los.

Fascia

Het bestaat eigenlijk uit drie lagen: de oppervlakkige fascia, de diepe fascia en de viscerale fascia. De fasciae verbinden het gehele lichaam. Het geeft vorm aan het lijf, het geeft steun en werkt als schokbreker. De fasciae spelen een belangrijke rol in de beweeglijkheid, de spierspanning en het immuunsysteem.

Stress of een onregelmatigheid? Lees je paard!

Maar ook stress heeft een heel grote invloed op het lichaam. Het veroorzaakt een samentrekking van de fascia met lichamelijke klachten tot gevolg. Ik geef af en toe de workshop leren kijken naar je paard en zeg dan: ‘zet jezelf eens uit en bestudeer je paard’. Kijk naar de ogen, de mimiek. Is de kaak gespannen en strak, of de neus? Hoe is het orenspel? Gebruik je zintuigen, luister, kijk en ruik! Maar ook, voelt je paard stijf in de beweging, is er een onregelmatigheid? Pas op dat het paard niet gaat compenseren maar roep zo snel mogelijk hulp in van een manueel (Bowen) therapeut.

Suppleren in de winter?

Naast voldoende beweging adviseer ik bij stramme paarden altijd een supplement met glucosamine en magnesiumcitraat ter ondersteuning van mijn behandeling. Ook Silicium is een goede aanvulling voor een goed functionerend bindweefsel. Maar let op, die supplementen werken niet als bindweefsel helemaal verkleefd is. Als een paard muurvast zit, dan worden de bouwstoffen niet goed opgenomen.

Een dekentje op in de winter?

Laat je een paard in zijn wintervacht of scheer je en doe je hem een jas aan? Dat hangt natuurlijk af van waar je hem voor gebruikt. Wedstrijdpaarden die hun warmte tijdens en na een training niet goed kwijt kunnen door de wintervacht worden vaak geschoren.

De wintervacht zorgt voor laag lucht die als isolatie werkt. Voel maar met je hand, de buitenkant is koud, steek je hand erin, dan voel je eronder de warme huid. Bij manen kan je dat ook doen maar daar zijn meer laagjes dus dat voelt warmer.

De natuurlijke luchtlaag van de vacht wordt minder door belasting met een deken. Maar als de normaal opstaande haartjes niet goed werken of wintervacht niet goed is, dan neemt een deken de werking van de luchtlaagjes over. Zo’n deken moet wel goed ademen en geen vocht doorlaten van buiten.

Het ene paard is het andere niet. Vooral oudere paarden zijn met koud weer strammer en stijver. Het verkleefde bindweefsel beperkt ze in het bewegen. Als zo’n paard die beperking voelt gaat ie er geen energie meer in steken en blijft dus in het schuilstalletje staan. Losmaken van het bindweefsel zorgt voor goede doorbloeding, het paard krijgt het warmer en is een stuk losser en gaat weer beter bewegen. Zo’n behandeling heeft maandenlang effect.

Tot slot: heb geduld met je ouwetje

Veel oude paarden hebben startproblemen. Zorg dan voor een goede warming up. Ik vergelijk ze met een oude diesel die langer nodig heeft om op gang te komen. Dus neem de tijd, dat geldt ook voor de cooling down. Verstandig en ook leuk is om 10 minuten voor het eindpunt van een ritje af te stappen en gezellig naast je paard te gaan lopen. Ik kan het uit eigen ervaring adviseren. Maak contact met je paard, leer hem nog beter kennen. Ook je paard meenemen naast de fiets, het is echt niet raar, ook al denken sommige mensen daar anders over, alsof een paard alleen maar is om op te zitten.