Door Katja Slippens ... op
De winter komt er aan
Nu het weer kouder wordt let ik extra goed op de warming up en cooling down bij het trainen van mijn honden. In de zomer warmen we een paar keer een paar minuten op. Samen met mij joggen ze dan. Met een paar korte sprintjes en een beetje draaien, buigen en strekken. In de zomer trainen we juist meerdere korte stukjes om oververhitting te voorkomen.
Maar in de winter is er meer aan de hand. In de winter hebben we een langere warming up routine en probeer ik de trainingssessies ook iets langer te doen, dus in plaats van drie keer vijf minuten trainen doe ik dan één of twee keer een maximale training van 10 minuten zodat ze niet te vaak moeten opwarmen en afkoelen.
De ene hond is de andere niet
Mijn Manchester terriërs hebben het sneller koud dan de Mechelaar met wollige ondervacht. Dus zij krijgen al sneller een vest of jas aan. Vóór het naar buiten gaan om te wandelen in de kou of bij regen eisen zij zelfs een jas aan, anders willen ze niet eens mee. Een jas is echt niks truttigs bij een hond zonder ondervacht. De spieren hebben te lijden en onderkoeling ligt op de loer. Een speciale jas (Back on Track) houden ze zelfs aan bij de warming up. Deze gaat pas af als we bijna de ring in gaan en weer onmiddellijk aan bij het uitlopen. Als de honden in de koude auto moeten wachten op hun beurt houden ze een dikkere jas aan en liggen ze op een dikke schapenvacht in de autobench.
Ondersteunen met supplementen
We letten ook op voeding en de voedingssupplementen. Zo gebruik ik het hele jaar door ter ondersteuning voor de spieren een supplement met omega-3. Hierin zit EPA/DHA en ondersteunt een soepele beweging en een gezonde huid en vacht
Om herstel te bespoedigen in de pezen en gewrichtsbanden gebruik ik sinds kort silicium. Dit heeft ook een gunstige werking op de botten, nagels en kraakbeen. En het zorgt voor een goede dichte vacht. De vacht van een Manchester heeft in de winter vooral te lijden, het wordt dan dunner. Ook de oude Ziva die met pensioen is krijgt elke dag een portie.
Ten slotte
We gaan de kou weer trotseren. Let goed op je honden. Vooral die met korte vachten kunnen problemen ervaren bij extreme koude. Trek ze gerust een jas aan.
De gemeente gaat ook weer zout strooien. Laat je hond zo min mogelijk op het strooizout lopen. Zodra je thuis bent, was dan zo snel mogelijk het zout er af zodat de hond het niet oplikt en zichzelf vergiftigt (Strooizout bevat natrium, meestal zware metalen en anti klontermiddel). Strooizout met dooiwater is dus ook zeer gevaarlijk. Een paar milligram per kilogram hond of kat kan al dodelijk zijn.
Voor de wandeling kan je de poten al insmeren met een goede potenwas. Dit beschermt de poten tegen het invreten van het zout in de huid en tegen kloofjes door de kou. Na de wandeling en nadat je de poten goed hebt schoongespoeld kan je de poten weer behandelen met dezelfde was voor het herstel. Was op basis van honing is veilig als de hond het toch zou oplikken.
We wensen iedereen fijne en veilige winterse wandelingen toe,
Katja Slippens
Ziva, Dayzee, Tepsy en Mr.Basil