Emotionele weerbaarheid bij de hond

Leestijd 3 minuten
Emotionele weerbaarheid bij de hond

Veel mensen die een pup of herplaatser aanschaffen zijn zich niet bewust van de emoties die kunnen leiden tot probleemgedrag bij honden. Net als mensen kunnen honden ook emotionele klachten hebben, soms met het label ADHD, PTSS of overprikkeldheid.

ADHD of Hyperkinesie

ADHD of hyperkinesie, is eigenlijk een ander woord voor overmatig bewegen. Sommige dieren hebben geen rust in hun lijf. Ze staan als het ware altijd “aan”. En wanneer we proberen om ze rustig te krijgen reageren ze daar niet of nauwelijks op. 

PTSS

PTSS kennen we vanuit de mensenwereld en wordt in verband gebracht met onverwerkte traumatische ervaringen. Dezelfde klachten kun je ook zien bij honden die een trauma hebben meegemaakt. Denk dan bijvoorbeeld aan honden die vanuit een slechte situatie uit het buitenland in Nederland herplaatst worden. Of dieren die een heftig bijtincident of een aanrijding hebben meegemaakt. Deze dieren kunnen afwijkend (angst-)gedrag vertonen. 

Overprikkeldheid

Overprikkeldheid komt voor bij dieren die té veel uitdagingen krijgen van hun baasjes. Ze worden constant blootgesteld aan prikkels waardoor ze steeds drukker worden. Er wordt dan gedacht dat ze teveel energie hebben en vervolgens gaat het baasje nog meer met ze doen. Hierdoor raken de honden overprikkeld en worden ze onhandelbaar en slecht trainbaar. 

Rust is de sleutel

De sleutel van veel van deze klachten ligt in rust. Geef dieren de mogelijkheid om veel te rusten/slapen. Als dieren prikkels en ervaringen niet kunnen verwerken tijdens slaap worden ze onrustig. Sommige dieren moet je echt dwingen om te rusten. Dit kan bijvoorbeeld door ze in een prikkelarme ruimte te laten verblijven. Aan de andere kant is het ook belangrijk om honden op de juiste manier te trainen en uit te dagen. 

Natuurlijk ondersteunen

Om te zorgen dat het koppie tot rust komt kun je dieren eventueel ondersteunen met supplementen. Hiermee zorg je bijvoorbeeld dat de prikkeloverdracht in de hersenen beter verloopt waardoor de hond beter met stressoren om kan gaan. Rustgevende kruiden kunnen hiervoor de basis leggen. Ze helpen de hond te ontspannen en halen de scherpe kantjes van het -reactieve- gedrag af. Het zorgt voor betere concentratie en daarmee ook voor een betere trainbaarheid. Zo loopt de stress- prikkelemmer niet zo snel vol.
Daarnaast is het mogelijk om kalmerende druppels te gebruiken. Deze zetten het lichaam aan tot herstel van binnen uit. Het geeft innerlijke rust. De druppels bevatten (verdunningen van)  kalmerende kruiden. Juist in combinatie met een poeder-kruidensupplement zorg je dat de hond de kans krijgt om goed te herstellen en prikkels te verwerken. Ook ondersteunt deze fytotherapie goed bij spannende gebeurtenissen zoals een lange autorit, wedstrijd of behandeling bij een dierenarts.
Wanneer de hond erg bang/onrustig is door harde knallen en luchtdrukverschillen zoals bij vuurwerk en onweer, dan kan een pure nervositeit druppel een goede aanvulling op de kalmerende kruiden zijn. Deze druppel zorgt ervoor dat honden de knallen en bijkomende stress beter aankunnen.

Positief trainen

Natuurlijk hangen al deze supplementen samen met de juiste training. Rustig positief trainen of met je hond gaan praktijkspeuren zorgt voor een gezonde moeheid. Zowel lichamelijk als geestelijk. Na zo’n training zie je dat honden dieper en vaster slapen zodat alle ervaringen goed kunnen worden verwerkt. Ook snuffelen en puzzelen, samen met je hond, zorgt voor mentale moeheid en geeft een positieve prikkel aan het brein. Dit zorgt voor weer voor rust in het koppie. Het is altijd belangrijk om te kijken waar probleemgedrag door ontstaat en dit zo mogelijk op te lossen. Geen hond is hetzelfde. Kijk naar houding en gedrag en doe wat nodig is om deze honden te ondersteunen.

Advies

Heb je nog vragen over het advies en de inzet van fytotherapie en supplementen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op voor

verdere informatie voor emotionele weerbaarheid hond en

advies om emotionele weerbaarheid bij de hond te vergroten