Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Doping in de paarden- en hondensport

Leestijd 3 minuten

Doping in de paarden- en hondensport

Nog niet in de hondensport, maar in de paardensport wordt helaas wel gebruik gemaakt van dopingmedicatie om een paard beter te laten presteren. Net zoals in de mensensport gaat het dan om het verbeteren van resultaten of het maskeren van eventuele aandoeningen. Natuurlijk wordt dit door ons volledig afgewezen. Alleen met een gezond en fit paard mag je meedoen aan een wedstrijd en eerlijk duurt het langst… Wel hebben we een aantal mooie ondersteunende supplementen om dieren gezond te houden bij inspanning of sportieve activiteiten. Ze passen in verantwoorde trainingsschema’s en zijn ook geschikt voor recreatie, sport en spel. Dieren met blessures of aandoeningen horen natuurlijk niet in de sport te worden ingezet.

Dopingvrij?

Een aantal van de natuurlijke Phytonics ondersteunings-supplementen hadden tot voor kort het woord ‘dopingvrij’ op het etiket staan. De middelen zijn regelmatig door een laboratorium in Duitsland gecheckt en doping-vrij bevonden en we waren maar wat trots om ze dit predicaat mee te geven, met juist alle goede bedoelingen voor het geven van veilige supplementen.

Jammer genoeg gaat het bij de analyses om moment-opnamen en zijn wij helaas ingehaald door de werkelijkheid in de sport en daarbij behorende regels. Zo wordt de lijst van de FEI continue aangepast en staan er inmiddels een aantal kruiden op die wel voorkomen in onze producten. Zijn onze supplementen dan wel of niet dopingvrij? Ik leg het hieronder uit.

De KNMvD noemt doping het gebruik van geneesmiddelen of methoden die de prestatie tijdens wedstrijden beïnvloeden. “Het is bekend dat paarden er baat bij hebben wanneer kleinere blessures in een vroeg stadium behandeld worden. Dit bevordert het herstel van microtrauma dat ontstaat na zware inspanningen. De vraag is echter wel of paarden tijdens dit herstel niet teruggetrokken zouden moeten worden uit de competitie. Het is niet eenvoudig te bepalen of door het toestaan van bepaalde medicatie bij wedstrijdpaarden (zoals bijvoorbeeld pijnstillers en ontstekingsremmers) deze risico geven op verergering of juist verbetering van een opkomende blessure. Verder is het denkbaar dat paarden die eigenlijk fysiek niet 100% zijn, hierdoor toch “wedstrijdfit” gemaakt of gehouden kunnen worden. Naast het risico tot schade aan gezondheid en welzijn van paarden kan deze regel uiteindelijk ook leiden tot competitievervalsing. Standpunt De Groep Geneeskunde van het Paard (GGP) van de KNMvD wijst het gebruik van prestatie beïnvloedende middelen aan wedstrijdpaarden af. Deze middelen leiden tot competitievervalsing en kunnen bovendien schadelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van paarden. Wat betreft het toedienen van medicatie om blessures te behandelen is de GGP van mening dat paarden onder therapeutische invloed van medicamenten zoals pijnstillers en ontstekingsremmers niet zouden moeten deelnemen aan wedstrijden”

Verboden stoffen: Echt fout zijn stoffen als amfetamines en anabole steroïden. Deze laatsten zorgen voor meer aanmaak van eiwitten en spiervezels. Een bekende is testosteron, normaal wordt dat in het lichaam zelf aangemaakt, maar je kan de groei van spieren beïnvloeden door het extra toe te dienen. Humaan maken krachtsporters hier bijvoorbeeld gebruik van. Het is niet zonder risico, want het heeft enorm veel bijwerkingen. Uiteraard komen deze stoffen niet voor in de producten van NML health.

Natuurlijke ingrediënten, kruiden. Er staan meer dan 1000 verboden stoffen op de dopinglijst en het is een enorm lastige materie omdat de genoemde stofjes deels ook in natuurlijke kruiden voorkomen.

Diuretica Daarnaast kunnen sommige middelen het gebruik van verboden stoffen maskeren of verdunnen, zoals vochtafdrijvende medicatie als diuretica. Daarom zijn ook deze stoffen verboden.

Diuretica zorgen dat de nieren meer water en zout uitscheiden waardoor je paard of hond ‘droger’ wordt, meer vocht en meer gewicht kwijtraakt. Maar pas op, hierdoor gaan er ook waardevolle mineralen als kalium, magnesium, calcium en natrium verloren. Bij een tekort aan deze stoffen raken ook veel lichaamsprocessen ontregeld. Voorbeelden van diuretica zijn mannitol en sorbitol, furosemide, hydrochloorhiazide en amiloride. Uiteraard komen deze stoffen niet voor in onze supplementen.

Wat wel door ons gebruikt wordt is bijvoorbeeld de plant Echte guldenroede (Solidago virgaurea), met ook een vochtafdrijvende werking, de Zwarte bes (Ribes nigrum) of Schietwilg (Salix alba). Hierin zitten stoffen die positief getest kunnen worden. Uiteraard is hierbij ook de hoeveelheid bepalend. De FEI wil drempelwaarden voorstellen voor een aantal van deze stoffen, maar het blijft een lastig onderwerp. De kruiden maken deel uit van een supplement-formule en zijn in de aangegeven dosering volkomen veilig in gebruik, maar de drempelwaarden zijn onduidelijk en nog niet getest.

Rustgevende kruiden worden soms gegeven om het welzijn van de sportpaarden te kunnen verhogen tijdens transport of behandeling. De vraag is of je paarden die veel stress ervaren door bijvoorbeeld vervoer, zou moeten laten meedoen in de sport. Een aantal ingrediënten, zoals Hop en Lavendel van de rustgevende middelen in het NML health assortiment staan ook op de FEI dopinglijst. Jaren geleden hebben we het kruid Valeriaan uit de rustgevende middelen gehaald omdat dit nog lange tijd na gebruik positief wordt getest.

Uitwendige middelen massage-olie, anti-vliegen middelen of verzorgingsproducten met kruiden of etherische olie met bijvoorbeeld menthol, thijm of rozemarijn of kamfer kunnen ook positief testen als een paard het binnenkrijgt door te kroelen met een ander paard. Deze kruiden en oliën kunnen maskerend zijn voor andere verboden stoffen en staan daarom op de lijst.

Wachttijd Wij adviseren onze producten niet tijdens de wedstrijdsport te gebruiken, tenzij er een ruime wachttijd -dat verschilt per middel- wordt toegepast. Supplementen ter ondersteuning van de spieren, vochtafdrijvende bestanddelen en rustgevende middelen, geef ze daarom niet twee weken voorafgaand en gedurende de wedstrijd.

Dopingvrij wordt voor de merken van het NML health assortiment daarom niet gegarandeerd. Het gaat om de supplementen van de series PUUR, DOILS, Phytonics en Icelandpet.

Daarvoor zijn 3 redenen:

a) Gebruik van rustgevende, spieropbouwende middelen of diuretica kunnen passen in een trainingsschema of behandeling maar moeten los staan van verwachtingen ten aanzien van wedstrijdresultaten;

b) Dosering Op de supplementen van NML health staat een adviesdosering. In deze dosering zijn de middelen volkomen veilig. Wij kunnen niet controleren wat er daadwerkelijk wordt toegediend;

c) Wisselende ‘verboden’ lijst en toepassing van nieuwe dopingtesten. DE FEI, maar ook de humane dopinglijsten wisselen jaarlijks, er komen steeds meer stoffen op die ook voorkomen in natuurlijke kruiden en extracten hiervan. Ook een regelmatige analyse door een laboratorium is geen garantie dat er een negatieve uitslag is bij een dopingcontrol