Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Medicatie toedienen bij hond of kat

Het toedienen van medicatie bij hond en kat: Tips, trucs en hulpmiddelen

Het klinkt vaak zo makkelijk, ‘tweemaal daags een tabletje’ of, ‘1 maal daags druppels in-geven, minimaal een half uur voor of na het voeren’. In de praktijk blijkt echter dat het toedienen van medicatie aan een dier nog lang niet zo makkelijk is als het lijkt. Vooral katten zijn ware meesters in het ontduiken van hun therapie maar ook sommige honden maken het geven van supplementen tot een strijd.

Bij NML health weten wij er alles van.

Een kijkje in de keuken… 

Tabletjes en pillen

Sommige tabletjes, zoals antibiotica, mogen door het voer worden gegeven en dat is wel zo makkelijk, helemaal bij honden. De meeste honden kauwen niet uitgebreid op hun (nat)voer en hebben helemaal niet door dat ze een pilletje opeten. Andere tabletjes of pilletjes, zoals Cholodin, PUUR Nier of Traumeel kunnen het beste buiten de voertijden om gevoerd worden om hun werking goed te doen.

De snelste methode om tabletjes toe te dienen die niet door het voer gegeven mogen worden, is simpelweg door de bek open te maken door met duim en middelvinger ieder aan een kant van de kaken te duwen en de pil met een snelle handbeweging achterin de keel te duwen. Aai vervolgens even over de keel om de slikreflex te activeren, zodat u na twee weken niet in alle hoeken van het huis uitgespuugde tabletjes vindt.

Bij katten gaat dit vaak wat lastiger omdat ze zich niet zo makkelijk laten dwingen. Het kan handig zijn om de kat als een baby in een handdoek te wikkelen  waardoor zijn nagels u niet kunnen raken. Dan kunt u makkelijker de tabletjes in de bek toedienen. U kunt  de tabletjes ook in iets lekkers doen of vermengen met een klein beetje natvoer. Belangrijk is om stress te vermijden bij het toedienen van medicatie. Dit kan namelijk weer andere vervelende klachten voor de kat veroorzaken.

In de dierenspeciaalzaak of dierenwinkel kunt u vaak terecht voor zogeheten ‘pillenkoekjes’, speciale koekjes met een gaatje erin en een dekseltje erop waar u het tabletje in kunt stoppen. Het is in dergelijke gevallen geen ramp dat uw dier toch iets eetbaars met de pil naar binnen krijgt, als dat maar geen volle bak voer is. Ook kunt u gebruik maken van een pillenschieter; een handig plastic apparaatje waar u de pil in stopt en waarmee u de pil letterlijk achterin de bek ‘schiet’. U kunt bij uw dierenarts terecht voor een demonstratie!

Druppels

Bij fytotherapeutische druppels geniet het de voorkeur om deze niet door het voer te geven, maar buiten voertijden om. Omdat de druppels het beste door een zo schoon mogelijk mondslijmvlies moeten worden opgenomen, worden deze het liefste zo ‘PUUR’ mogelijk gegeven. Dit kan, bijvoorbeeld, door de druppels in het dopje van het flesje of op een (plastic) lepeltje te druppelen en in de bek te gieten.

Als dit niet makkelijk gaat, soms zijn dieren wat bewegelijk waardoor het een gespetter wordt en de druppels overal belanden behalve in de bek, kunnen de druppels ook worden opgezogen met een plastic spuitje en dan, eventueel verdund met wat water, in de bek worden gespoten.

Bij honden is het vaak makkelijk om, als ze slapen, even een mondhoek op te tillen en de druppels in de wangzak te spuiten. Ook bij katten werkt een spuitje vaak beter, omdat veel katten niet geduldig hun mond open doen.

Veel druppels zijn vies. Of ze zijn op basis van alcohol waar de meeste dieren niet zo dol op zijn, of ze bevatten (verdunningen) van planten die bijvoorbeeld erg bitter zijn. In dat geval zal het steeds moeilijker worden om een dier gedurende langere tijd pure druppels toe te dienen; veel dieren maken dat ze wegkomen zodra het ‘druppeltijd’ is. In deze gevallen kunnen de druppels goed op iets lekkers gegeven worden, bijvoorbeeld op een stukje brood (hond of paard), een stukje vlees (hond of kat) of door wat slobber of appelmoes (paard).

Met name in het geval van katten moet dit heel langzaam worden opgebouwd, omdat veel katten notoire weigeraars zijn van het eten van alles wat afwijkend ruikt. Begin gewoon met één druppeltje op een héél lekker hapje en bouw dit langzaam uit. Mocht dit écht niet worden gegeten, dan kunnen druppels altijd alsnog door het voer worden gegeven, ook dan is het raadzaam de dosering langzaam op te bouwen.

Trucje

Uw hond wil geen druppels, zelfs niet op een stukje brood of een stukje vlees. Dan kunt u hem proberen te foppen. Hoe?

Veel honden zijn veelvraten. Een koekje is lekker, twee koekjes is nog véél lekkerder. Neem twee koekjes/stukjes lekkers en druppel op een van deze twee stukjes de druppels. Laat beide hapjes zien. Nu is het voor de meeste honden duidelijk dat er na het eerste hapje, nóg wat lekkers zal volgen. Veel honden zullen, wanneer u eerst het stukje lekkers met de druppels aanbiedt, deze snel aanpakken en doorslikken om direct weer klaar te staan voor het tweede stukje. Wat u natuurlijk direct geeft, bráááve hond immers, nietwaar? Verantwoord belonen? Geef de zeer verantwoorde IJslandse vissnacks van Icelandpet.

Waarom deze snack?

Poeder

Een poeder wordt altijd opgelost in of vermengd door iets gegeven, ‘PUUR poeder’ wordt in een ademteug de bak uitgeblazen en is droog niet eetbaar. Poeder kan het beste door het voer worden gegeven maar poeder vermengen met droge brokken, dat werkt niet zo goed. Meng poeder daardoor door wat natvoer, (vers)vlees, yoghurt of appelmoes. Bij poeder met een sterke smaak, zoals bijvoorbeeld PUUR Glucosamine compleet, is het aan te raden om te beginnen met een hele lage dosering en deze langzaam uit te bouwen naar de adviesdosering. Het mag dan wel iets langer duren voordat u op de benodigde –en werkzame- hoeveelheid per dag zit, dit is nog altijd beter dan een dier dat na een slechte ervaring met vies poeder categorisch weigert om alles wat ook maar naar dezelfde smaak neigt te eten.

Tip!

Lukt het u echt niet om een supplement door de voeding naar binnen te krijgen omdat uw hond of kat de neus ophaalt bij slechts een microgrammetje poeder? Dan kunt u bij de apotheek terecht voor lege capsulehulzen welke u handmatig kunt vullen met poeder en zo in kunt geven als een tablet (zie boven).

Olie

Olie kan goed over het voer worden gegeven, met name honden vinden (vis)olie vaak nog lekker ook en PUUR Omega-3, Doils en Catoils of PUUR Veg Omega is voor veel paarden een ware traktatie. Ook kan olie met een spuitje worden opgezogen en rechtstreeks in de bek worden gespoten. Een van de voordelen hiervan is, met name bij honden met lange haren rond de bek of lange oren die soms in het eten hangen, dat de olie niet in de snor, baard of oren van de hond blijft zitten waardoor de hond zelf naar vis gaat ruiken.

Voor honden die niet van (vis)olie houden is PUUR Omega-3 ook verkrijgbaar in capsules. Deze kunnen rechtstreeks in de bek worden gegeven (zie boven, bij tabletten of poeders), of door het (vers)voer.

Bij katten werkt het vaak het beste om de olie door het voer te geven en bij katten die niet van vis houden (dat zijn er hoewel vaak anders wordt vermoed toch redelijk wat) geldt dat het langzaam opbouwen van de dosering vaak de sleutel is tot succes.