Hengstigheid

Sommige merries drijven hun eigenaren tot wanhoop tijdens de hengstigheid.
Merries zijn soms een stuk lastiger in de omgang, en gedragen zich vervelend onder het zadel. Dit leidt voor paard en ruiter regelmatig tot grote frustratie.

Wanneer is de merrie hengstig?

Een merrie kan gedurende het gehele jaar hengstig zijn. Tussen februari en augustus is dit echter het duidelijkst. Dit hangt samen met de stijgende temperatuur en toenemend zonlicht. Zonnig en warm weer stimuleert de hengstigheid. De hengstigheid duurt zo’n vijf dagen, en wordt gevolgd door de eisprong. Deze ‘laatste fase’ van de hengstigheid is het moment waarop de merrie ontvankelijk is voor de hengst en gedekt kan worden.

Dit is ook het moment waarop zij het meest vruchtbaar is.

Of uw merrie hengstig is kunt u aan een aantal zaken herkennen. Over het algemeen is de merrie wat meer ‘mans’ en kan doldriest door de wei stormen en behoorlijk speels zijn. Dit gaat vaak gepaard met het nodige gepiep en gehinnik, en uw anders zo kalme merrie laat ineens flink van zich horen. Het komt ook regelmatig voor dat merries hun soortgenoten bespringen. Een merrie die haar weide deelt met ruinen wil nog wel eens bovenmatige interesse tonen in haar weidegenoten. Zij draait de ruinen dan regelmatig de achterhand toe en nodigt hen uit haar te besnuffelen. Verder houdt de merrie de staart iets meer opzij waardoor de vulva zichtbaar wordt. De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal, en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het ‘knipogen’ met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal.

Schouwen

Door een merrie in contact te brengen met een hengst kunt u ‘testen’ of ze echt hengstig is. Dit noemen ze ‘schouwen’. Meestal gebeurt dit schouwen aan de hand, de hengst en merrie mogen elkaar besnuffelen en wanneer de merrie duidelijk ontvankelijk is voor de hengst is ze echt hengstig. Een merrie die nog niet klaar is om gedekt te worden kan behoorlijk fel reageren en flink van zich af trappen en/of bijten. Veelal schouwt men in aangrenzende boxen, of loopt men met merrie of hengst langs de omheining van de weide. Zo kunnen beide paarden geen schade oplopen wanneer de merrie nog niet voldoende hengstig blijkt te zijn.

Dominante dames

In het omgaan en werken met een hengstige merrie komen veel eigenaren problemen tegen, deze zijn van uiteenlopende aard. De meeste eigenaren hebben niet de intentie een veulen te fokken, en dan kan een pittige hengstigheid best lastig zijn. Sommige merries raken snel vermoeid en zijn lusteloos tijdens de hengstigheid. Andere merries zijn juist erg prikkelbaar, gevoelig voor het been, willen niet bereden worden of zijn zeer ‘kijkerig’. Agressie, het terrein niet willen verlaten of bijzonder dominant gedrag vertonen horen ook bij het pakket aan gedragsproblemen waar menig eigenaar mee te stellen heeft. Vervolgens is er nog de groep merries die vrijwel continu hengstig lijken te zijn, dit is zeer extreem hengstigheidsgedrag. De zogenaamde ‘pismerries’.

Voor de eigenaar die graag een veulen fokt, of professioneel fokt kunnen juist hengstigheidsstoornissen bijzonder vervelend zijn. Hiertoe behoren vooral de merries die zeer onregelmatig hengstig zijn.

Aanpak

Merries die onregelmatig hengstig zijn of juist een zeer heftige hengstigheid tonen en waarbij geen sprake is van een lichamelijke afwijking, kunnen zeer veel baat hebben bij het gebruik van PUUR Oestro / Brons en PUUR Hormone balance / Hormoonbalans

Deze producten werken regulerend op de hormoonhuishouding, verbetert de vruchtbaarheid en gaat gedragsveranderingen rond de hengstigheid tegen.