Absintalsem (Artemisia absinthium)

Absintalsem (Artemisia absinthium)

is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. Het is een vaste plant, die van nature voorkomt in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Afrika. De botanische naam Artemesia is afgeleid van de Griekse Godin Artemis en absinthium betekent in het Oud-Grieks 'ongenoegen'. De plant staat bekend als een van de bitterst smakende kruiden. Absint staat in Nederland op de lijst met rode planten. Op deze lijst komen wilde planten voor die sterk in aantal achteruit zijn gegaan. Absint is altijd al redelijk zeldzaam geweest; de zilveren viltachtige plant die twee meter hoog kan worden is vooral te vinden in de duinen. Absint wordt nu iets minder aangetroffen als vroeger maar het verschil is niet spectaculair groot, blijkt uit de rode lijst.
Oogst de plant voor ze helemaal in bloei staat.De plant bloeit van juni tot september. Deze alsem is leuk om in de border toe te passen omwille van zijn grijs blad. De zwarte aardvlo griezelt van alsem. Het koolwitje wil je kool wel eens innemen. Alsem beschermt de arme stakker. Slakken vinden het helemaal geen lolletje als je een alsemaftreksel over de aarde sproeit.

De plant wordt 60-120 cm lang en bloeit met lichtgele bloemen van juli tot september. Absintalsem heeft veerdelige bladeren, die aan beide zijden grijs viltig behaard zijn. De plant vormt een wortelstok (rizoom).

Absintalsem komt voor op droge, kalkhoudende, stikstofrijke, bewerkte gronden. Kunnen veel zon verdragen,.

Historie

Absint was bij de oude Egyptenaren al bekend. Er gaat een verhaal dat een gordel van alsem of bijvoet altijd werd meegedragen door Johannes de Doper tijdens zijn tocht in de woestijn. Alsem is een opwekkend middel.

Volksgeneeskunde

Zowel bijvoet als absint zijn in de kruidengeneeskunde gebruikt om vermoeide voeten te voorkomen. Wanneer met een lange voetreis maakte deed men bijvoet of absint in de schoen. Overigens werd daar ook weegbree voor gebruikt. Deze drie kruiden hebben een opwekkend effect waardoor moeheid minder vat heeft op de mens. In Duitsland wordt absint onder andere wiegekruid genoemd. Het werd bij baby´s in een wieg gelegd zodat ze lekker konden slapen. Daarnaast bleven allerlei wezens uit andere dimensies zoals kobolden en elven weg van de wieg als er absint in zat. Latere interpretaties vatten dit zo op dat ziektes wegbleven van het kind. Veel ziektes werden en worden geassocieerd met wezens uit een andere dimensie die er baat bij hebben mensen ziek te maken. De Romeinen gebruikten absint tegen zeeziekte. Het was de oude Romein Salerno die dat voor het eerst beschreef. Het kruid absint werd overigens al door Egyptenaren gebruikt als geneeskruid. Dioscorides, een Griek uit de tijd van het oude, machtige Griekenland, gebruikte een alsemextract om wormen mee uit het lichaam te verdrijven. Ook werd het gebruikt om insecten te weren.

Bacteriewerend

In de ziekenkamer hing regelmatig een bosje alsem om insecten en infecties te weren.

Goed tegen wormen
Katten- en hondenwormen naar andere oorden verhuisd door alsemthee.

Anti vlooien- en motten middel
Als de beestjes last hadden van vlooien kregen ze een bad met een alsemaftreksel.

Oorsuizingen en reisziekte
Het kruid stond ook bekend om oorsuizingen en reisziekte tegen te gaan.

In het huishouden
In de kleerkast kregen motten het op hun heupen als er een zakje met dit kruid aan de kapstok hing.

Wetenschap
Is absint-alsem giftig?
Absint kan net zoals de notenboom de groei van andere bomen en planten hinderen. De plant stuurt een soort gif in 't rond (een vluchtig methyljasmonaat). In Nederland deden ze een proef en stelden vast dat de alsem, in de richting van de wind, de plantengroei hinderde tot op één meter afstand van de plant

Werkt absintalsem abortief?
In een wetenschappelijk onderzoek uit 1979 op ratten, leidde 10 mg scoparone (geïsoleerd uit de Alsem) tot een 100 procent terminatie van de zwangerschap, nadat het de eerste 7 dagen na de geslachtsgemeenschap werd gegeven. Gebruik dus nooit absint alsem als je zwanger bent.

Werking

Wanneer je een ziekte wilt genezen met absint dan kan je een aantal druppeltjes van het extract geven.Het werkt goed bij wormen zoals lintworm. Absint stimuleert ook de spijsvertering; het werkt eetlustopwekkend. Het helpt tegen winderigheid en het helpt bij maagkrampen. Ook werkt het menstruatieopwekkend. Daarnaast is het een plant die schadelijke bacteriën in ingewanden doodt. Nadeel aan het kruid is dat het zeer bitter is. Het is voor de meeste dieren en mensen niet lekker. Absinthium betekent in het Latijn letterlijk ondrinkbaar .

Wanneer bittere kruiden als Absintalsem in aanraking komen met de bitterreceptoren in de mond/bek, brengen ze in de maagwand de afscheiding op gang van het hormoon gastrine, dat de eetlust opwekt en de productie van spijsverteringssappen en gal verhoogt.

Een uitstekend middel voor de spijsvertering, met name door het hoge gehalte aan bitterstoffen stimuleert en bevordert het kruid het hele spijsverteringsproces. Het kan gebruikt worden bij indigestie, vooral als deze veroorzaakt worden door een tekort aan maagsappen.

Bij galstoornissen

Het is een probaat kruid tegen wormen, vooral rondworm en aarsmaden. Verder algeheel versterkend en reinigend, helpt bij infecties en koorts.

Gaat winderigheid tegen. Zeer rijk aan vitaminen en mineralen, vroeger in gebruik tegen scheurbuik.

Alsem wekt de menstruatie op en versterkt de baarmoeder.

Gebruik

De diep ingesneden bladeren wijzen op een grote samentrekkende kracht, de grijsgroene kleur wijst op een sterke werking. De beharing op stengel en blad is een aanduiding voor een werking op huid en slijmvliezen, de haren zijn aan de onderkant van het blad wit, een indicatie voor de slijmvliezen van de baarmoederwand. De hele plant maakt een taaie indruk, de gele bloemen wijzen op een werking op de spijsvertering. De individuele planten kunnen heel oud worden, zelfs voor een vaste plant.

Men gebruikt de bloeiende toppen. De thujon lost makkelijker op in water dan in alcohol, dus een thee is in dit geval rijker aan inhoudsstoffen dan de Ø (moedertinctuur) , wel heeft de thee een zeer bittere smaak, men kan dit opvangen door er Pepermunt of Kruizemunt aan toe te voegen. Er wordt ook een etherische olie van het kruid gemaakt. Wilde Absintalsem is geneeskrachtiger dan gekweekte.

Let op! Absintalsem nooit gebruiken tijdens de zwangerschap. Ook is het geen kinderkruid, bij kinderen met wormen kan men beter Knoflook gebruiken.

Alsem als contraceptief en aborterend kruid. 

http://www.plantaardigheden.nl/