Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Pijnvrij bewegen op de renbaan

Al vanaf de eerste dag dat Sandra Vetter met paarden in aanraking kwam, wist zij dat je met zorg en aandacht het meest kon bereiken met het dier. Met dit inzicht ontwikkelde de dierenfysiotherapeute en paardenchiropractor zich tot een erkende specialist in paardensector en vond zij in de producten van Phytonics de perfecte ondersteuning in het bereiken van haar doel: paarden zoveel mogelijk happy en pijnvrij laten bewegen.

Geen snelle oppepmiddelen

Voor Sandra Vetter liever geen snelle oppepmiddelen voor een paard om het dier maximaal te laten presteren. Als assistent-trainer van haar partner en renpaardentrainer John Smith, met wie zij op Draf- en Renbaan Duindigt in Wassenaar een eigen renstal runt, is zij in haar visie nog teveel een buitenbeentje. Sandra: “In de rensport in binnen-en buitenland wil men snel grote prestaties zien van een paard, er wordt immers gekoerst voor geld. Dus na een blessure moet een dier zo snel mogelijk weer de baan op, ook als dat misschien nog niet goed is voor het herstel. Ik kies daar niet voor. Allereerst vanwege het welzijn van het dier en uit de overtuiging dat je een paard waar mogelijk op natuurlijke wijze in zijn kracht moet terugbrengen: door rust en ondersteuning van het eigen herstellend vermogen met de juiste natuurlijke geneesmiddelen en supplementen. Ik kies voor Phytonics omdat de middelen onmisbaar zijn ter ondersteuning in wedstrijdperioden.”

Meten is weten

Opgegroeid in de duinen rond Wassenaar was Sandra al jong met paarden in de weer. Klommen haar vriendinnen het liefst meteen op de rug van het paard, Sandra vond haar plezier het meest in het verzorgen van het dier. Een ontmoeting – dat was in 2004 en Sandra combineerde inmiddels haar werk als humaan fysiotherapeut met dierenfysiotherapie - met holistisch dierenarts Eric Laarakker van praktijk Den Hoek in De Bilt veranderde haar blik op dierengezondheid voorgoed. Sandra: Het was voor mij een thuiskomen. Ik werd getriggerd door de sfeer in de praktijk en Laarakkers werkwijze: een combinatie van reguliere en alternatieve geneeswijzen en manuele therapieën. Wat ik tot dan toe gevoelsmatig deed, kreeg nu handen en voeten. Dat is ook het moment geweest dat ik supplementen en natuurlijke geneesmiddelen van Phytonics op de eigen trainingsstal ben gaan integreren. Met als hulpmiddel het doormeten van een paard met een Lecher antenne, waarbij je waardevolle informatie krijgt over de fysieke en emotionele toestand van het dier.”

Dierenwelzijn

Op Draf- en Renbaan Duindigt hebben Sandra en John Smith gemiddeld zo’n 12 tot 16 renpaarden in training. Zorg en diervriendelijkheid is het uitgangspunt bij hun benadering. Sandra: “Een renpaard is een dier waar extreem goed voor gezorgd moet worden. En dat is een besef dat misschien nog beter zou moeten doordringen in deze wereld. Het is niet normaal dat een renpaard bijvoorbeeld continu een strakke pijnlijke rug heeft. Soms wordt er gezegd ‘dat hoort nu eenmaal bij de sport’ maar dat hoeft niet, als je bereid bent om op details te letten. Als ik op mijn leven als eerst amateurjockey en nu assistent-trainer terugkijk, weet ik dat dat altijd, aanvankelijk misschien eerst onbewust, mijn missie is geweest: subtiel een verandering teweeg brengen in het omgaan met dierenwelzijn in de paardensport. Gelukkig ben ik lang niet de enige die er zo over denkt, het is een soort van olievlek die zich langzaam verspreidt.”

Explosieve kracht

Een gezonde dosis adrenaline in een paard tijdens de wedstrijd is goed en noodzakelijk om te presteren, maar je wilt niet dat ze na de ren als een dood vogeltje of juist volledig over hun toeren van de baan komen. Een paard moet zich na de ren in ademhaling en hartslag vlot herstellen, goed drinken en eten en de volgende dag zonder pijn of stijfheid de box uit komen. “De middelen van Phytonics dragen hiertoe aan bij.”

De trainster somt op: ‘Elk renpaard is gebaat bij Phytonics Tendon comp, omdat bij het rennen de pezen enorm belast worden. En bijna alle merries geef ik Phytonics HormOne voor een normale cyclus. Soms krijgen wij paarden binnen met pijn, wat het geval kan zijn als ze afkomstig zijn van buitenlandse veilingen of trainers. Zij hebben al vaak een historie achter de rug van te jong te zwaar te zijn belast, waardoor ze vaak volledig uit balans bij ons binnen komen. Een combinatie met Phytonics EfipainLiver compStrezz en Magnesium doen dan goed werk.” Maar ook in de reguliere verzorging past Sandra de producten van Phytonics toe: “ Ik geef de Detox voor de dieren in het voor- en najaar en de Immuboost voor het herstellen van een dysbalans in het afweersysteem.” De Multivit en L-Lysine zet ik ter ondersteuning van de algehele conditie en het immuunsysteem in, Muscle Support voor de jonge paarden ter ondersteuning van de spieropbouw en Joint comp bij de paarden waarvan de gewrichten extra ondersteuning nodig hebben. Renpaarden zijn bevattelijk voor maagklachten, zeker de paarden die vanuit het buitenland komen van andere trainers, dus de Gastri comp wil ook nog wel eens op de plank staan.”

Ook tijdens de koers

Net als in andere sporten is de controle op gebruik van middelen die een paard beter laten presteren streng verboden. Sandra: “Het fijne van Phytonics is, dat op de Immu boost na, je ze ook tijdens het koersseizoen kunt blijven geven aan paarden. Multivit, Muscle Support en Magnesium citrate gebruik ik veel om een paard lichamelijk optimaal voor te bereiden op zijn krachtsinspanning in de ren. 

Hoe weet je dat een middel of supplement helpt?

"De vraag blijft natuurlijk altijd hoe kun je nu zien of die druppels helpen? Ik zie het als ik de paarden naloop op eventuele pijnlijkheid, ik zie het aan hun spierontwikkeling, aan hoe ze bewegen en de training oppakken, of ze goed eten en drinken en of ze ontspannen zijn. Of als er bij meting met de Lecher antenne afwijkende waardes zijn gemeten. Na een bepaalde periode wordt opnieuw gemeten of de waardes verbeterd zijn. De allersimpelste, belangrijkste en eerste test: ‘kijk het dier in de ogen en je weet hoe het met de geestkracht (In TCM: “Shen” ) is gesteld. De Shen geeft aan hoe het zich voelt en hoe de belastbaarheid is van het hele paard is.”

Je ziet afwijkend gedrag bij lichamelijke ongemakken?

“Dat gaat hand in hand, net zoals bij mensen. Dat weet men in de TCM (Traditional Chinese Medicine) al heel lang. Neem bijvoorbeeld pijn. Dit veroorzaakt, Chinees gezien, een stagnatie van de leverenergie - de organen hebben in TCM veel meer functies dan alleen de westerse functies – wat woede kan veroorzaken. Door het toedienen van Phytonics Liver comp zie je dat de cirkel doorbroken wordt. In TCM is de lever het orgaan dat de pezen voedt, dus ook om die reden voor renpaarden belangrijk. Liver comp werkt trouwens ook goed bij paarden die gefrustreerd zijn doordat ze tijdens een revalidatieperiode weinig mogen bewegen. En neem angst, iets wat bij renpaarden met slechte ervaringen in het verleden, kan voorkomen. Bij deze paarden is Chinees gezien de nierenergie aangetast, waardoor ze nog banger worden en veel last van de onderrug kunnen krijgen. Kidney comp doorbreekt de cirkel.”

Deze handelwijze leidt tot minder dierenartsbezoek?

“Je doorbreekt patronen met de middelen. Een laesie van de oppervlakkige buigpees is een veel voorkomende blessure. Door training en koersen op hoge snelheid kunnen er in de pezen microtraumata ontstaan. Tendon comp ondersteunt het herstel van de microtraumata waardoor je uiteindelijk sterkere spieren en pezen hebt en voor uitwendige ondersteuning staat er Omni milk op de plank. Door deze middelen is een behandeling van de reguliere dierenarts vaak overbodig en ben ik best trots dat we in onze stal soms het hele renseizoen doorkomen zonder dat er een dierenarts aan te pas komt.”

Als het zo goed werkt, waarom gebruiken dan niet alle trainers de middelen van Phytonics?

“In de rensport kiest men te gemakkelijk voor de snelle symptoombestrijding met reguliere diergeneeskunde. Ik ben absoluut niet tegen reguliere geneeskunde, laat dat duidelijk zijn. Bij acute blessures kun je niet om reguliere pijnstillers heen of als er operatief moet worden ingegrepen en zeker voor de zich met grote sprongen verbeterende diagnostische mogelijkheden, maak ik dankbaar gebruik van de reguliere diergeneeskunde. Als fysiotherapeut werk ik overigens doorlopend samen met reguliere paardenartsen.”

Wat is het risico van symptoombestrijding met reguliere geneeskunde?

“Als je steeds symptomen bestrijdt zonder wat aan de onderliggende oorzaak te doen en het paard maar blijft belasten, dan krijg je pas werkelijk venijnige blessures, met soms onherstelbare gevolgen. Symptoombestrijding om te kunnen doorkoersen terwijl rust geïndiceerd is, vind ik onethisch. Maar dat is helaas nog wel vaak inherent aan de paardensport. John en ik zoeken daar een tussenweg in. Je ziet de paardensport ook in dit opzicht gelukkig veranderen.”

Hoe draag jij jouw visie uit?

“Vooral in de manier waarop ik werk. Als mensen daar meer van willen weten deel ik met plezier mijn kennis en geef ik advies. Maar daar laat ik het bij, ik zal mensen absoluut niets aansmeren. Het is natuurlijk niet alleen het gebruik van de middelen, maar mijn hele visie op het verzorgen en trainen van paarden. Het gaat om het totaalplaatje, in dat opzicht ben ik misschien nog steeds wel een pionier in de rensport.”

Wie is Sandra Vetter?

Sandra Vetter rijdt sinds haar 15e jaar renpaarden. Eerst als arbeidsrijder bij diverse trainers en later als amateurjockey. Als assistent trainer ondersteunt ze haar partner en renpaardentrainer John Smith op hun renstal op Draf- en renbaan Duindigt.

Sandra is dierenfysiotherapeute, paardenosteopaat en chiropractor (FES qualified) met een eigen praktijk, waarbij ze paarden in binnen-en buitenland behandelt. Sandra is gespecialiseerd in paardenrevalidatie en werkt samen met diverse paardenklinieken. Momenteel is ze in opleiding tot acupuncturist bij de Qing-Bai –Academie voor Chinese Geneeswijzen.

Meer weten over Sandra Vetter is te lezen op www.sandravetter.nl

(Fotografie: Multi Ontwerp & Fotografie – www.multifotografie.nl)