Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Rauw? Welke supplementen passen hierbij?

Een groeiend aantal honden- en kattenbezitters stelt zelf de voeding voor hun dier samen; het zogeheten ‘BARFEN’, waarbij BARF staat voor Biologically Appropriate Raw Food of Bones And Raw Food. Een nog groter aantal voert een compleet versvlees. Deze manier van voeren heeft, mits goed uitgevoerd, veel voordelen voor de gezondheid omdat het zeer goed aansluit bij de natuurlijke voedingsbehoefte en spijsvertering van een dier. Wil je meer weten over hoe een uitgebalanceerd menu eruit kan zien en waar je op moet letten? Dan raden we je het boekje ‘Voer voor Carnivoren’, van dierenarts Tannetje Koning aan. In sommige gevallen is een rauw dieet echter niet genoeg om bepaalde klachten te verhelpen en ook versgevoerde honden en katten zijn wel eens ziek. Hieronder lees je de supplementen die goed passen bij een rauw dieet; als een dier minder goed in zijn vel zit, of als deze bepaalde essentiële voedingsstoffen niet binnenkrijgt doordat hij deze bijvoorbeeld weigert te eten.

Draineren

Allerlei factoren kunnen leiden tot een ophoping van afvalstoffen in het lichaam van een dier, denk aan stress, antibiotica en andere medicijnen of verkeerde voeding. Doordat het lichaam deze afvalstoffen kwijt wil, kan een scala aan klachten veroorzaakt worden, zoals huidproblemen, slechte spijsvertering, (chronische) oog- en oorproblemen en allergieën. In rauwe voeding zitten minder belastende stoffen dan in geconserveerde voeding, vooral doordat rauw voer geen geur-, kleur-, en smaakstoffen of conserveringsmiddelen bevat. Vaak heeft alleen de overschakeling op een rauw dieet al een reinigend effect op het lichaam. Als dit echter niet snel genoeg gaat of niet sterk genoeg werkt kan een drainagekuur dit proces versnellen. Let op; de klachten kunnen in het begin verergeren doordat de organen in het lichaam worden geprikkeld om afvalstoffen sneller uit te scheiden. Dit is ook de reden dat een drainagekuur niet aan dieren die erg ziek zijn mag worden gegeven, de weerstand moet in principe goed zijn. Geef ook geen drainagekuur aan drachtige dieren.

Drainagemiddelen stimuleren de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het ondersteunen van de blaas- en nierfunctie, de spijsverteringsfunctie en de werking van het lymfestelsel. Het zorgt ervoor dat het lichaam aan het werk gezet wordt om aanwezige afvalstoffen sneller uit te scheiden en versterkt het immuunsysteem. In een lichaam dat vrij is van afvalstoffen worden medicijnen en supplementen beter opgenomen. Na een drainagekuur kan een ´schone start´ worden gemaakt. Daarnaast zorgt een drainagekuur voor vermindering van allergische reacties, waardoor het ook in gevallen van chronische huid- en vachtproblemen raadzaam is om met regelmaat een drainagekuur te geven. 
Meer weten over draineren?

Probiotica: ter opbouw van de darmflora

‘Gezondheid begint in de darmen’ is een zeer waar gezegde. De verhouding van goede en slechte bacteriën is hiervoor van groot belang. Rauwe voeding bevat relatief veel meer gunstige darmbacteriën dan verhitte, steriele voeding en kan in veel gevallen van een slechte spijsvertering al een heel stuk helpen. Soms is dit echter nog niet voldoende of raakt het evenwicht verstoord, bijvoorbeeld door een wormenkuur, antibiotica of ziekte. Dan kan het nuttig zijn de darmflora te helpen door de gunstige darmbacteriën in zeer geconcentreerde vorm toe te voegen aan de voeding. Probiotica kunnen tevens standaard ter ondersteuning worden gegeven bij alle dieren met een slechte spijsvertering, zoals diarree, maar ook bij dieren met maagproblemen. Ook kunnen Probiotica in sommige gevallen uitkomst bieden bij honden die veel poep eten. Ook bij de overschakeling van brokken op rauwe voeding Probiotica zeer goed als supplement worden gegeven om deze soepel te laten verlopen.

Dunne of te vaste ontlasting?

Maak de ontlasting volumineuzer met PUUR Psyllium. Geef de vezels over het voer zonder al te veel nat te maken. De vezel vangt het overtollige vocht in de darmen op en vormt zich tot een mooie massa. IS de ontlasting juist te vast en kost het het dier teveel moeite om te ontlasten, dan kan je vezels geven met veel water. Dit maakt de ontlasting soepeler. 

Essentiële vetzuren Omega-3

Onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar voor een gezond dierenlichaam. In moderne hondenvoeding zit echter wel veel omega-6, maar vrijwel geen omega-3. De juiste verhouding is zo ontzettend belangrijk voor een goede opname van deze vetzuren door het lichaam. Beide vetzuren maken namelijk voor hun omzetting in gunstige stoffen namelijk gebruik van een aantal dezelfde enzymen. Wanneer teveel omega-6 wordt aangeboden, wordt omega-3 onvoldoende omgezet in EPA en DHA. In rauwe voeding zitten weliswaar meer onverzadigde vetten dan in verhitte voeding, ook hier ontbreekt vaak de juiste verhouding door het ontbreken van voldoende omega-3 in het menu. Regelmatig verse, vette vis als zalm, makreel of haring aan de hond voeren is een goede optie. Vette vis is echter niet alleen redelijk duur, het is ook redelijk vet. Met name dieren die aanleg hebben tot overgewicht, maar ook dieren die keurig op gewicht zijn, zouden zó veel vette vis moeten eten dat ze onherroepelijk te dik zouden worden. Het toedienen van een geconcentreerde hoeveelheid omega-3, in de vorm van visolie, is dan ook een gezond, caloriearm alternatief. Omega-3, is de perfecte aanvulling op het voer van hond of kat. Omega-3 olie kan over het voer gedruppeld worden of als capsule worden gegeven (veel honden eten de capsules als een snoepje). Omega-3 voorziet in de dagelijkse behoefte Omega-3 van hond of kat. Ook bij honden of katten met een doffe vacht, droge huid of stramme beweging kan het goed in worden gezet als ondersteuning.

Op zoek naar een Omega-3 olie?

Vitaminen en Mineralen

Een goede, uitgebalanceerde voeding bevat in principe alle vitaminen en mineralen die een dier nodig heeft. De grond bevat echter, niet overal een uitgebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen. Dit kan ook zijn gevolgen hebben voor de voedzaamheid van vlees en groenten. Indien een dier tekenen van een verminderde weerstand vertoont kan het nuttig zijn om een vitaminesupplement aan de voeding toe te voegen. En sommige dieren zijn erg kieskeurig en weigeren bepaalde onderdelen van een uitgebalanceerd zelf samengesteld menu, bijvoorbeeld orgaanvlees, of groenten. Vooral katten kunnen nogal eens lastig en kieskeurig zijn. Een Vitaminen en Mineralen supplement kan dan als extra boost gegeven worden, niet vaker dan 2-3x per week. Het is aan te raden om dit supplement te mengen met iets wat ze heel lekker vinden. 

Voer je brokken?

Onze supplementen passen ook uitstekend bij brok gevoerde honden.  

Meer lezen over spijvertering, -klachten en ervaringsverhalen?