Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Winter! Wees extra voorzichtig met het bewegen met je hond

Net als mensen zijn ook honden in de winter wat kouder en strammer als ze naar buiten gaan. De kou verstijft de spieren. Daarom geldt voor alle honden dat het goed is om eerst even op te warmen voordat ze los gaan in hun beweging. Een warming up dus. Dat is iets waar niet elke hondeneigenaar aan denkt. Ook de nieren en nier-energie, belangrijke spelers als het gaat om soepel bewegen, staan in de winter onder druk. Warm houden en ondersteunen dus.

Natuurlijk heeft elke hond zijn eigen karakter en temperament. Zo heb je rustige en drukke honden. Maar veel honden zijn explosieve bewegers. Geef je een gezonde hond de kans, dan zal hij zijn neus en instinct letterlijk volgen en er in volle vaart vandoor gaan als er iets interessants te onderzoeken is. Een vogeltje, konijn of de kat van de buren? Hij gaat erachter aan.

Oudere honden en honden met klachten gaan ook gemakkelijk te ver. Het is letterlijk hun instinct dat hen in beweging zet. Een natuurlijke reactie. Jonge honden zijn extra kwetsbaar omdat ze nog niet zijn uitgegroeid en met hun onstuimigheid gemakkelijk over hun grenzen gaan. Hierbij kunnen ze gewrichtsklachten oplopen waar ze de rest van hun leven last van blijven houden. Als baas is het goed om je kwetsbare dier te beschermen en een gezonde balans tussen belasting en rust te vinden. De hond doet dat niet uit zichzelf.

Warming up, net als bij sporters

Zeker als het koud buiten is, maar eigenlijk altijd, is het beter om de gewrichten en spieren voor te bereiden op de krachtsinspanning. Net zoals sporters doen. Zo voorkom je dat je hond een blessure krijgt. Hoe doe je dat? Heel simpel. Houd je hond de eerste vijf minuten aan de lijn zodat hij zich rustig warm kan lopen. Geef hem daarna pas de ruimte om te rennen en te spelen zoals hij wil. Ook na afloop is het goed om sporters na te doen en geef je een hond een cooling down door hem de laatste vijf minuten ook weer rustig mee te laten lopen aan de lijn. Ingewikkeld is het niet, maar wel heel belangrijk voor een gezond en sterk bewegingsapparaat van je hond.

Springen in en uit de auto

Je denkt er misschien niet direct aan, maar ook het in en uit de auto springen met een koud lichaam geeft risico op blessure. Vanuit stand moeten de spieren een explosieve actie maken om de sprong te kunnen maken. En bij het uit de auto springen is de excentrische kracht op de spieren om de klap van het neerkomen op te vangen enorm groot. Dit zie je vaak gebeuren bij de uitlaatservice. Die halen honden op die mogelijk de hele ochtend in een bench hebben gezeten en dus weinig hebben bewogen. In de uitlaatbus zitten ze ook nog in de bench. Bij aankomst in het bos of de duinen gaan de deuren open en dan buitelen de honden naar buiten en gaan ze meteen rennen en spelen. Dat is een enorme belasting, vooral als het lichaam nog niet op temperatuur is. 

Beweging die bij je hond past

Bij NML health kunnen we het niet vaak genoeg zeggen, kijk naar je hond. Niet alle honden zijn voor dezelfde beweging geschikt. Elk dier heeft zijn eigen bouw en karakter wat bepaalt of een beweging bij hem past. Dat is de reden waarom de ene hond heerlijk mee rent naast de fiets en bij de andere hond zie je al van verre dat het niet goed is voor het dier en dat hij er geen plezier in heeft. Hetzelfde geldt voor behendigheid en rennen achter een balletje. Als jouw hond geen atletische bouw heeft, kun je wellicht beter met hem gaan speuren of een andere uitdaging zoeken. Want samen bezig zijn, dat vindt elke hond leuk.

Nier-energie, warmte en beweging

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) speelt de nier-energie een belangrijke rol bij het ontstaan van artrose en andere bewegingsklachten. De nier-energie zorgt voor gezonde botten en de milt(-energie) zorgt voor gezonde en soepele gewrichtsvloeistof. Twee noodzakelijke voorwaarden voor een soepel gewricht. Als één van deze twee orgaansystemen uit balans raakt, kunnen er eerder gewrichtsklachten ontstaan. 

De nieren bevinden zich in de onderrug en zijn erg gevoelig voor kou en vocht. Dat is de reden waarom klachten vaker optreden in natte en koude perioden van het jaar. Ook de uitwisseling van energie rond de nieren kan in deze omstandigheden verstoord raken. Daarom zie je in de winter vaak meer gewrichtsklachten: honden die moeite hebben met opstaan en langer tijd nodig hebben om soepel te worden zijn de meest voorkomende klachten.

Nu je dit weet snap je ook dat het fijn is voor je hond en zijn nieren om na een (natte) wandeling afgedroogd te worden. Een warme droge plek in huis is ook aan te raden in de winter. Lekker op een deken of kussen op een tochtvrije plek zodat hij zijn nier-energie weer kan aanvullen. Een plekje van de grond af is ook heel fijn, zeker voor grotere honden.

Naast warm houden is regelmatige beweging erg belangrijk. Rust roest is niet voor niets een ingeburgerd gezegde. Beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding op gang blijft en de gewrichten warm en soepel blijven. 

Winter en supplementen

In de winter is het goed om de nieren, de nier-energie en gewrichten te ondersteunen met supplementen als je ziet dat bewegen moeizamer gaat. In de basis zijn dat de druppels Phytonics Kidney comp of PUUR Urogeni en de bouwstof glucosamine voor gewrichten. Een Omega-3 olie met EPA en DHA ondersteunt ook de soepele beweging en hoort tot de gezonde basis. Vooral in de winter!

Meer lezen?

Lees de blog van Katja Slippens over ‘Het belang van bewegen van de hond’  en 'De winter komt er aan"