Wist je dat... Absintalsem het de Giardia parasiet lastig maakt?

De Giardia is een van de meest voorkomende parasieten bij honden en katten. Vooral honden die vanuit het buitenland naar Nederland komen, zijn vaak besmet met deze parasiet. Of zijn er in ieder geval gevoeliger voor, mogelijk door hun lagere weerstand. Namelijk niet alle dieren krijgen klachten door de Giardia, maar sommige besmette dieren kunnen erdoor kampen met slijmerige, hardnekkige en stinkende diarree. In ernstige gevallen valt het dier af, kan het braken en sloom worden.

Giardia

De Giardia parasiet is een eencellige protozo en kent twee stadia: In het darmkanaal leeft hij als een peervormige trofozoiet, die zich via zweephaartjes voortbeweegt. Het hecht zich vast aan de darmwand en kan zich gemakkelijk vermenigvuldigen. De trofozoiet kan buiten de darm niet overleven.

Aan het einde van het darmkanaal vormt de trofozoiet een beschermende laag om zich heen en wordt het inactief. De parasiet zit dan in een cyste. Deze wordt uitgescheiden en kan buiten de darm nog maanden overleven. Vooral in een koele en vochtige omgeving. Wordt de cyste weer opgenomen door de bek of mond, dan komen onder invloed van maagzuur de trofozoieten weer vrij. Zo houdt de besmetting zichzelf gemakkelijk in stand en zie je klachten bij het dier steeds terugkomen.

Absintalsem

De plant Absintalsem staat ook bekend onder de naam Absint of onder de officiële naam Artemisia absinthium. De Engelse naam is Wormwood en dat is niet voor niets. Van oudsher staat de plant bekend als middel om wormen uit het lichaam te verdrijven en insecten te weren. De oude Grieken en Romeinen hingen al een bosje Absint in een ziekenkamer om insecten en infecties te weren. Honden en katten met wormen kregen (Absint)alsemthee in hun waterbak. En als de dieren last hadden van vlooien werden ze gewassen met een (Absint)alsemaftreksel.

De praktijk leert dat de Giardiaparasiet een hekel heeft aan Absintalsem. Het lijkt erop dat de plant ingrijpt in de levenscyclus en het zenuwstelsel van de parasiet. Zeker in combinatie met andere kruiden zoals Tijm, Kruidnagel en Wilde Marjolein die meewerken aan een onaantrekkelijk darmmilieu tegen parasieten, is het dus een stevig antwoord op een Giardia-infectie. 

Absintalsem staat ook bekend om haar afdrijvende werking. Vroeger werd het om die reden ook ingezet bij menstruatieklachten of als een abortus gewenst was. Onderzoeken waarschuwen ook voor verwardheid en vergiftiging door Absintalsem bij een te grote inname. In kleine hoeveelheden en door specifieke bereiding spelen die bijwerkingen geen rol.

Bestrijden van de besmetting

Een allereerste stap in de bestrijding van een Giardia besmetting is het verhogen van de weerstand van de hond en kat. Immers een gezond dier zal minder klachten hebben van de parasiet. 

Is de besmetting te groot en is je dier er te ziek van, dan ontkom je niet aan het inzetten van een chemische ontwormingskuur. Maar pas dan als de aanwezigheid van de parasiet in de darm daadwerkelijk met een ontlastingsonderzoek is vastgesteld. Vergeet niet de - door het chemische middel - aangetaste darmflora weer in balans te brengen met een pré- en probioticakuur.

Omdat de Giardiaparasiet in de cystevorm ook buiten het lichaam lang kan overleven is het belangrijk dat het dier gewassen wordt met een (natuurlijke) shampoo die de parasieten uit de vacht verwijderd. Om herbesmetting te voorkomen is het goed om alle dieren in een huishouden mee te behandelen. 

Viermaal per jaar preventief een tiendaagse kuur met onder meer Absintalsem maakt het milieu in de darmen onaantrekkelijk. Dit helpt ook een nieuwe besmetting tegen te gaan. 

Meer lezen?

Lees in onze kennisbank meer over diverse wormsoorten bij honden, hoe het zit met de balans in de darmen en hoe je de darmen op een duurzame manier onaantrekkelijk kunt maken voor parasieten. 

En hoe zit het dan bij paarden?

In deze blog lees je over het weerbaar maken van paarden tegen parasieten. In deze blog lees je van alles over het milieu in de darmen.

In de kennisbank kun je lezen over wormbehandeling paard