Als een dier urine verliest kan dat verschillende oorzaken hebben. Men spreekt wel over actieve incontinentie en passieve incontinentie. Incontinentie is een ander woord voor ongewild urineverlies. Druppels met Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) zijn vooral zinvol om in te zetten bij passief urineverlies, veroorzaakt door problemen met de zenuwen die beklemd kunnen zitten als gevolg van spondylose.
Actieve incontinentie
Bij actieve incontinentie neemt de hond actief de plashouding aan en plast hij op de verkeerde plaats en/of op het verkeerde tijdstip. Dit kan komen door gedragsproblemen als angst of dominantie. Verwardheid bij dementie speelt ook een rol. Blaasontsteking kan een lichamelijke oorzaak van actief urineverlies zijn. In dat geval heeft het dier duidelijk vaker aandrang en plast het vaak kleine plasjes. Er zijn ook ziekten die veel plassen, meestal in combinatie met veel drinken, als symptoom laten zien en die leiden tot actieve incontinentie.
Passieve incontinentie
Dit noemt men ook wel onbewuste incontinentie. Het dier heeft niet in de gaten dat het urine verliest. Dat kunnen enkele druppels zijn bij het in beweging komen, maar ook kan het gebeuren dat het dier plast als hij in slaap is. Het passieve urineverlies wordt veroorzaakt door neurologische (zenuw)problemen in de lage rug of door problemen met de blaaskringspier. Ook kunnen aangeboren afwijkingen de oorzaak zijn dat het legen van de blaas niet goed verloopt. In alle gevallen loopt de blaas letterlijk over. Als er druk op komt door beweging of juist door het lichaamsgewicht in de lighouding zal het dier urine verliezen.
Urineverlies bij ernstige spondylose
Bij spondylose is er sprake van botwoekeringen aan de onderste ruggenwervels. In het begin geeft dat vooral pijn. Als de wervels eenmaal aan elkaar zijn vergroeid heeft het dier vooral last van stijfheid. Bij ernstige spondylose kan het echter ook voorkomen dat de botwoekeringen de zenuwen irriteren die uittreden ter hoogte van deze lendenwervels. Deze sturen de achterpoten, de blaas en het rectum aan. Als de druk op deze zenuwen groot is kan dat leiden tot spierafname en spierkrachtsverlies en dus ook tot passieve incontinentie.
Duivelsklauw
Behalve dat Duivelsklauw een ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft, heeft het ook een gunstige invloed op de zenuwgeleiding en de atrofie van de achterhand. Zeker in combinatie met de andere ingrediënten in de PUUR druppels is het een beproefd middel bij passief urineverlies door druk op de zenuwen door spondylose.