Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Wist je dat honing goed is voor wondheling, maar niet alle honing?

Honing is met haar antibacteriële en osmotische werking een erg goed en krachtig middel bij wondheling. Maar wist je dat niet alle honing geschikt is? Honing is een natuurproduct en verandert van samenstelling door weersomstandigheden en de manier van verwerking. Ook de bloemsoort waar de bijen hun nectar vandaan halen heeft invloed op de eigenschappen van de honing. En zelfs binnen eenzelfde plantsoort kan de kwaliteit van de honing die eruit voortkomt verschillen. Dit verklaart de kwaliteit en het prijsverschil tussen medicinale honingproducten. Ook de hoeveelheid honing in het product bepaalt de effectiviteit voor wondheling.

Hoe zit dat met die antibacteriële werking?

Voor een goede werking in de wond is het belangrijk dat de honing een hoog enzymgehalte heeft en een lage pH. Honing voor consumptie wordt meestal verhit. Hierdoor gaat de enzymwerking verloren. Daarom is honing uit de supermarkt absoluut niet geschikt voor wondbehandeling.

Het is de honingbij die het enzym glucoseoxidase toevoegt aan de honing. Deze zorgt voor een langzame afgifte van waterstofperoxide en hiermee voor een gunstig wondmilieu en antibacteriële werking. Maar ook dat het granulatieweefsel in de herstellende wond niet wordt aangetast.

Medicinaal

De aanwezigheid van het enzym glucoseoxidase in de honing bepaalt dus de medicinale werking. In honing zitten ook anti-oxidanten die de wond tot rust brengen. Het hoge suikergehalte in honing zorgt voor een samentrekkend effect op weefsel en stimuleert het granulatieproces.

Andere antibacteriële factoren in honing verschillen per soort. Zo bevat Manuka - honing afkomstig van de nectar van de struik Leptospermum scoparium (Manuka of Tea tree) en een veel toegepaste medicinale honing - een hoge concentratie Methylglyoxal. De Manuka groeit in Nieuw-Zeeland en Australië. 

Medical grade honing – honing die onder gecontroleerde en vaste omstandigheden wordt geproduceerd – bevat als enige soort een hoog gehalte Bee defensin-1 peptide. Uit onderzoek blijkt dat honing met deze peptide over de beste eigenschappen beschikt voor snelle wondheling. Medical grade honing is de honing die gebruikt wordt voor de producten van Vetramil.

Wat zit er in de tube of flacon? 

Allereerst wil je natuurlijk weten welke soort honing er gebruikt wordt in het product. Vaak zul je de Manuka of Medical grade honing tegenkomen. Vanuit de wetenschap wordt gesteld dat 5% honing het absolute minimum is om het product werkzaam te laten zijn voor wondheling. In de Vetramil honingzalf zit maar liefst 30% Medical grade honing. Van deze honing weet je dat de samenstelling gecontroleerd en constant is. Zo ben je verzekerd van de medicinale werking.

De samenstelling van Manuka en dan met name de hoeveelheid Methylglyoxal is echter steeds weer anders. Niet van alle Manuka struiken krijg je honing met de hoge antibacteriële werking. Daarom heeft de AMHA (Active Manuka Honey Association) een kwaliteitsnormering ontwikkeld voor Manuka: de UMF factor meet de sterkte van de actieve enzymen in de Manuka. De MGO factor vertelt de hoeveelheid Methylglyoxal in het product. Voor beide geldt: hoe hoger de factor, hoe sterker de medicinale werking. De Manuka health organization geeft een kwaliteitskeurmerk af. Dus ook iets om op te letten als je een product koopt op basis van Manuka. Lees er meer over op de website van manukahoning.