In Nederland leven naar schatting meer dan 3 miljoen katten, en daarmee winnen zij het van het aantal honden. In 2014 bleek uit een onderzoek dat 41% van de honden ouder dan 8 jaar is, tegen 46% van de katten. Toch komen er veel minder katten met ouderdomskwalen bij de dierenarts dan honden. Hoe komt dat toch?
Katten laten niet snel zien dat er iets niet in orde is. Toch zijn er een aantal signalen waaraan je kunt merken dat je kat wat ouder wordt:
- De kat springt niet meer op het aanrecht. Je denkt dat de opvoeding eindelijk na al die jaren succesvol is, maar het is waarschijnlijker dat hij of zij het fysiek niet meer kan. Let ook eens op traplopen: gaat je kat minder snel en vaak de trap op en af?
- De kat slaapt meer, trekt zich wat vaker terug.
- Jaagt je kat veel? Het kan opvallen dat ze minder vaak met een prooi thuiskomt. Ook het spelen is minder in trek bij je anders zo speelse kat.
- De vachtverzorging wordt minder, ze zien er soms wat smoezelig uit. Vaak kunnen zij zich niet meer zo soepel bewegen om zich op alle plekjes zorgvuldig te wassen.
- Oudere katten kunnen problemen krijgen om goed op de kattenbak te gaan. Plast hij of zij er naast, en is er geen aanwijsbare fysieke reden? Probeer eens een grote bak neer te zetten zonder deksel. Misschien kan de kat niet meer goed draaien in de bak.
- Katten gaan vaak wat stijf lopen. Dit is voor de eigenaar soms moeilijk te zien omdat het proces langzaam gaat. Ook kan je merken dat de achterhand minder goed bespierd is.
Hoe help je je oudere kat?
- Maak opstapjes bij de bank of stoel (of aanrecht als je dat wil!) Buiten kan een blok hout al genoeg zijn om op het tafeltje of die lekkere stoel te komen. Binnen voldoet een voetenbankje of krukje. Zorg wel dat het stevig staat, zodat de kat niet kan vallen met opstap en al!
- Zorg dat de kat meer rust krijgt. Bescherm ze ook tegen druk spelende kinderen, die de kat wat minder handig op willen tillen. Dit kan pijnlijk zijn!
- Help je kat met de vachtverzorging! Een kat wordt namelijk ongelukkig van een onverzorgde vacht. Vraag bij een dierenspeciaalzaak in de buurt naar een speciale borstel of kam die geschikt is voor de vacht van jouw kat. Met een oud (rul) washandje dat je een beetje vochtig kan maken, imiteer je het kattentongetje. De losse haren worden hierdoor verwijderd.
- Zet desnoods een tweede kattenbak neer op de bovenste verdieping, zodat ze niet onnodig moeten traplopen. Het zelfde geldt voor eten en drinken.
- Loopt de kat slechter? Vraag advies bij jouw dierenarts. Wist je dat er ook speciale fysiotherapie voor katten is?
- Je kunt jouw kat helpen door te zorgen dat hij of zij niet te zwaar is. Extra gewicht is letterlijk een extra belasting voor het hele lichaam.
Er is een ruim assortiment supplementen waarmee je jouw kat kunt ondersteunen. Bekijk hier de flyer speciaal voor de kat.