Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Wist je dat… Magnesium helpt je a-relaxte dier te ontspannen?

Hoe vaak horen we het niet? ‘Sinds ik magnesium (-citraat) geef, lijkt het alsof ik een ander dier in huis heb’. Het schrikkerige paard gaat niet meer van elk geluidje of onverwachte beweging uit zijn dak. De bange hond kruipt niet meer onder de tafel van een harde knal en ook de wat vijandige kat is ineens weer benaderbaar. Natuurlijk is magnesium geen toverpoeder, maar dat het niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal voor ontspanning zorgt, is een bewezen feit.

Magnesium en het brein

Magnesium heb je nodig om letterlijk tot rust te komen. Dat heeft te maken met de NMDA receptoren, eiwitten die in de postsynaptische neuronen in de hersenen zitten.  Deze zetten een wezen in de actieve stand. Magnesium speelt een belangrijke rol om deze NMDA receptoren te inactiveren en tot rust te brengen.

Overactieve NMDA receptoren zorgen ervoor dat het brein gevoeliger wordt voor prikkels , slaapproblemen en gedragsveranderingen. Ook houdt het chronische pijn in stand. Bij mensen kan een tekort leiden tot piekeren en depressie. Het hoofd staat door een magnesiumgebrek niet meer stil. Wil je hier meer over lezen, neem dan eens een kijkje op de site van Natura Foundation. https://www.naturafoundation.nl

Magnesium ontspant

Magnesium speelt een rol bij het vrijmaken van energie en een versoepeling van de celmembranen. Als calciumantagonist reguleert het spiercontracties en –ontspanning en heeft zo invloed op de (hart)spierfunctie, coördinatie, spiertonus, darmperistaltiek  en bloeddruk. Ze zeggen wel eens: magnesium geeft het lichaam energie om te ontspannen.

Hoe herken je een tekort?

Magnesium wordt voor een groot deel uit voeding gehaald. Helaas zit er in voeding  - arme grond, bereiding -  tegenwoordig onvoldoende magnesium, waardoor er zonder aanvulling al snel een tekort kan ontstaan. Ook haperende lichaamsprocessen als nierdeficiëntie spelen een rol. Oudere dieren lopen een groter risico op een tekort.

Spierkrampen en een toename van mentale onrust zijn vroege symptomen dat een dier een gebrek aan magnesium heeft. Ook koliek en darmproblemen kunnen een aanwijzing zijn dat het dier magnesium ontbeert. Een aanvulling met een magnesiumsupplement  kan dan zeker een goed idee zijn. Ook als er veel lichamelijke inspanning wordt gevraagd van het dier, helpt magnesium bij het herstel en de ontspanning.

Er zijn verschillende factoren die de opname van magnesium door de lichaamscellen beïnvloeden. Van Vitamine B6 is bekend dat het een belangrijke cofactor is voor magnesium en zorgt voor een verbeterde opname en een gezonde energiehuishouding.

Welk magnesium supplement?

Niet alle magnesium supplementen bevatten dezelfde vorm van magnesium. Er zijn veel soorten en vormen, elk met hun eigen indicatie. Belangrijk is dat je let op een hoogwaardige kwaliteit, zonder onnodige vulstoffen en suikers. 
Magnesium –citraat en Magnesium – bisglycinaat zijn vormen die goed door het lichaam worden opgenomen. Een goede keuze voor als het brein en de spieren de nodige ontspanning kunnen gebruiken.