Wist je dat... spelen met de bal en stok ook nadelen heeft?

Het is een hardnekkig idee dat iedere hond achter een bal aan kan rennen. Maar wist je dat sommige honden hier echt niet op zijn gebouwd? En dat het voor elke hond een grote belasting is van het lichaam?

Abrupte bewegingen

Vaak achter een bal aanrennen geeft enorm veel druk op het lijf -  denk aan wegrennen, afremmen, draaien - en is niet goed om lang achter elkaar te doen. De abrupte bewegingen kunnen snel leiden tot blessures. En laat je hond zeker niet op een grindpad of asfalt achter een bal aanrennen, daar kunnen de voetkussentjes stuk van gaan! 

Geen stok

Een ander groot nadeel van achter een stok aanrennen of deze proberen te vangen met de bek, is dat de hond splinters kan oplopen. Je moet er toch niet aan denken dat deze in de keel steken. Als de stok hard stuitert kan de hond bij het vangen ook nog een stomp trauma aan zijn gebit oplopen en zo zijn tanden onherstelbaar beschadigen. Dat kan trouwens ook gebeuren bij het vangen van de bal, waarbij de harige buitenkant van een tennisbal werkt als schuurpapier op het toch al kwetsbare glazuur van het hondengebit. Een stok kan ook nog eens in de keel blijven steken bij een wilde vangpartij. Wees je bewust van de risico's. 

Speuren

Wil je toch samen met jouw hond met een bal spelen? Ga de bal eens verstoppen en laat je hond ook eens andere voorwerpen zoeken. Bij een goede dierenspeciaalzaak kun je daar veel andere voorwerpen voor vinden. Er zijn ook hondenscholen die trainingen detecteren geven. Veel honden vinden dat heerlijk om te doen. Vanwege de uitdaging en het houdt ze alert.

Oeps! Een ongelukje is zo gebeurd

Als er door ruw spel toch een ongelukje is gebeurd, denk dan aan het inzetten van PUUR Trauma. Deze druppels helpen jouw hond sneller over de schrik heen te komen, zowel mentaal als fysiek, zodat het herstel sneller in gang kan worden gezet. En bescherm de zolen van je hond met Vetramil Paw wax of Espree Paw balm.