Waarom krijgen paarden als er veel muggen, zoals bijvoorbeeld de gevreesde knutjes – de Culicoides Robertii mug - in de lucht zijn, juist last van eczeem rond hun staart en manen? En wat heeft dit met een verstoorde glucosebalans te maken? En met vet? En waarom is desensibiliseren tegen culicoides-mugjes een goed idee? En een detox? We zetten het even voor je op een rijtje, zodat je weet hoe het werkt. Zo maak je je paard weerbaar voor de zomer.
Vet, afvalstoffen, eczeem
Juist paarden met een verstoorde glucose- of suikerbalans hebben een verhoogde kans om insuline resistent te worden. Een paard met insulineresistentie heeft vaak vetopslag rond de staart en bij de manen. In deze vetkwabben zitten veel afvalstoffen opgehoopt. En door deze afvalstoffen zal een paard eerder allergisch reageren op de beet van de culicoides mug. Zo ontstaat het staart-en maneneczeem. Het paard gaat schuren, waardoor de kwaal van kwaad tot erger wordt.
Ontgiften door een detoxkuur
Met een detox vroeg in het voorjaar ontdoe je het lichaam van opgehoopte afvalstoffen. Hierdoor kunnen organen beter hun werk doen en zal het immuunsysteem beter functioneren. Hierdoor is je paard weerbaarder tegen de steken van de culicoides mug later in het seizoen.
Voedingsmanagement
Om te voorkomen dat je paard vet opslaat rond staart en manen is een goed voedingsmanagement van cruciaal belang. Het rijke voorjaarsgras bevat veel suikers waardoor de glucosebalans snel verstoord kan raken. Probeer de tijd in de weide dus te doseren. En pas het rantsoen aan met ruwvoer als stro, hooi of mager gras met een laag suikergehalte. Ook is het beter om in het voorjaar mais, tarwe, gerst, haver en melasse weg te laten uit het rantsoen.
Desensibiliseren tegen de culicoides mug
Met druppels met een verdunning van de eiwitten van de culicoides mug kun je je paard minder gevoelig maken voor het speeksel ervan. Zo zal er minder snel een allergische reactie ontstaan na een beet van dit mugje. De ervaring leert dat het geven van druppels een preventieve werking heeft. Het beste effect krijg je als je ze consequent geeft in de periode van februari tot oktober en dat twee jaar achter elkaar. Ook als je paard al de verschijnselen van SME vertoond, zal door het toedienen de klachten verminderen. Let wel op het Pavlov effect, sommige paarden gaan al schuren bij het horen van het zoemen van de muggen.