Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Koliek = Paniek!

Leestijd 2 minuten

Het is afschuwelijk om te zien dat je paard pijn heeft, hij ligt op de grond, de ogen draaien weg, je dier is lusteloos, de vacht is dof, en eraan vooraf ging het af en toe dun mesten.
We horen het veel te vaak de afgelopen paar weken en daarom hier nog wat extra aandacht met het doel een zandkoliek te voorkomen, want dit is één van de vormen die veel voorkomt. Ik schrik dan ook steeds als ik midden in de paddock grasjes zie die snel zijn afgekloven, of mijn paard staat te hengelen naar plukjes groen onder het draadje door…

Zandkoliek

Als de oorzaak van de koliek een teveel aan zand is, opgehoopt in de darmen, dan moet dit snel worden afgevoerd. De dierenarts kan paraffine toedienen wat een laxerende werking heeft en het zand meeneemt uit de darmen. Het voordeel hiervan is dat het niet wordt opgenomen door het lichaam. Daarna geef je je paard een Psyllium kuur van minimaal een week. Als de vezels in aanraking komen met vocht ontstaat een gelei-achtige substantie die het zand in de darmen verder kan verwijderen.

Hoe voorkom je nu zo’n vervelende -mogelijk levensbedreigende- situatie??

  • Ruw voer. Geef ruim ruwvoer. De ruwvoerbehoefte van je paard (in kilo’s droge stof) komt neer op 1% van het lichaamsgewicht. Omdat gras en hooi, voor een deel uit water bestaan, heeft een volwassen paard (600kg) ongeveer 36 kilo gras of 7 kg hooi per dag nodig. Op de wei betekent dit 6 uur grazen, mits het gras voldoende hoog is (>5cm). Dat zegt overigens nog niets over de kwaliteit van de wei. Een paard heeft veel meer wensen dan alleen Engels raaigras, combineer het met andere grassen en kruiden.
  • Zand? Als de wei schraal is ontstaat een ander probleem, is de grond zanderig, dan gaan er al snel plukjes gras met wortels en zandkluitjes naar binnen. Dan is het handig om daar (op de wei) extra bij te voeren. Zodra je paard zich gaat vervelen gaat hij alles uit de grond trekken wat eetbaar is.Voorkomen dat een wei verschraalt is natuurlijk nog beter, hiervoor kan strookbegrazing worden toegepast. Iedere dag een stukje erbij, en vergeet vooral niet aan de andere kant een stukje kaalgegraasde weide af te zetten, zo kan je grasland weer herstellen.
  • Voeren. niet direct vanaf de grond, maar in een grote bak of teil, ruif of hooinet (niet te hoog ophangen: stof!), met daaronder rubber matten of tegels, die je kan schoon bezemen. Haal gemorst hooi met zand erin tijdig weg. Check je hooi ook op zand. Regelmatig komt met het maaien grond mee. Als je dit aan de buitenkant al kan zien, week dan je hooi, zodat het zand naar de bodem zakt. 
  • Mineralen. Sommige paarden zie je happen of likken aan zand. Stel een mineralenblok beschikbaar, zorg voor een mineralenbuffet of geef een volledig vitaminen- en mineralensupplement. Geef één week per maand een kuur met psyllium. Herhaal de kuur elke maand om zand in de darmen te voorkomen.

Als je paard dan toch teveel zand binnenkrijgt.  

Controleer dit dan met de zandtest. Doe wat mestballen in een plastic handschoen met water. Kneed de mest los en hang de zak op met de vingers naar beneden. Laat dit een paar uur hangen en controleer dan hoeveel zand er in de punt van de zak zit. 

Let op,

als je niet veel zand ziet is dit nog geen teken dat je paard geen zand in zijn darmen heeft! Geef je paard in ieder geval een week PUUR Psyllium en herhaal de zandtest. Vaak komt er dan toch wat zand mee naar buiten. Herhaal de kuur elke maand om zand in de darmen te voorkomen.

Onze dierenarts adviseert alle paarden die op de paddock staan elke maand preventief een kuur PUUR Psyllium te geven. 

Meer weten over maag en darmen van paarden?