Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Ontlasting? Veel honden tobben ermee

Leestijd 4 minuten

Bij NML health krijgen wij veel vragen over de stoelgang bij de hond. Vaak bellen eigenaren ons als ze al lange tijd lopen te tobben en al veel verschillende dingen geprobeerd hebben. Wat kun je nou het beste doen. Om te beginnen is voorkomen altijd beter dan genezen. ‘Je bent wat je eet’ zegt men en dat klopt ook. Goede kwaliteit hondenvoer is zeker duurder dan de goedkoopste hondenbrokken uit de supermarkt. Maar dit betaalt zich vaak terug in een goede weerstand, dus minder gezondheidsproblemen en dus minder dierenartskosten. Leeftijd, formaat, beweging, bouw van de hond, het heeft allemaal invloed op wat voor jouw dier geschikt is.

Daarnaast is het verstandig om ook kritisch te kijken naar eventuele snoepjes en kauwbotten die jouw hond krijgt. Vraag een goede dierenspeciaalzaak voor een advies dat bij jouw hond past. Let op dat ook anderen zich aan jouw voorschriften houden (bezoek, honden uitlaatservice).

Dan komen we direct op nog een belangrijk punt: beweging. Voor een goede darmperistaltiek is beweging broodnodig! En zorg dat jouw dier niet te zwaar is, want ook een gezond gewicht heeft een gunstig effect op de darmflora.

Eet jouw hond veel van de straat? Dat is een lastig probleem. Afleiden, iets laten ‘dragen’, het kan heel soms helpen. Het is een uitdaging om te voorkomen dat jouw hond nooit iets verkeerds eet. 

Regelmatig ontlasting laten onderzoeken

Parasieten kunnen ook een reden zijn voor verstoorde ontlasting. Wil je zeker weten of jouw hond (geen) last heeft van parasieten, laat dan regelmatig, liefst 3 x per jaar, de ontlasting onderzoeken. Dit kan bij uw dierenarts of bij VPL het Woud.
In het verleden werden preventief bestrijdingsmiddelen ingezet, maar helaas hebben deze een negatieve invloed op de darmflora. Naast de bekende wormsoorten, komt ook Giardia steeds meer voor bij pups en volwassen dieren. Het wordt veroorzaakt door een parasiet, die veel voorkomt. De meeste dieren ondervinden er nauwelijks hinder van, maar bij sommige dieren kan het een hardnekkige, terugkerende klachten veroorzaken. 

Honden kunnen buiten besmet raken door andere honden of het aflikken van de poten bij thuiskomst. Maar eigenaren kunnen ook via hun schoenen de parasiet meenemen. Op plekken waar veel honden zijn, zoals fokkers en kennels, is de druk het hoogst. Maar ook bij honden uit buitenlandse asielen, waar de hygiëne niet altijd optimaal is, zien wij dit de laatste tijd helaas vaker voorkomen. Deze besmettelijke infectie die ook op mensen overgedragen kan worden, zeker wanneer zij een verminderde weerstand hebben. Omdat dieren zichzelf weer kunnen (her-) besmetten is het een hele klus voor de eigenaar om definitief ervan af te komen.

Besef dat je dit probleem langdurig moet behandelen! Een periodieke kuur PUUR Parasitus helpt het darmmilieu onaantrekkelijk te maken.

Het microbioom

Darmflora, microbioom, je hoort er tegenwoordig steeds meer over. In het maagdarmkanaal komen van nature veel bacteriën voor. In een gezonde hond reageert het afweersysteem in de wand van het maagdarmkanaal niet op deze normale bacterieflora. Worden bacteriën echter niet getolereerd en reageert het immuunsysteem met een actieve afweerreactie, dan treden er ontstekingen op in het maagdarmkanaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben. 

Zo kan de bacterieflora om welke reden dan ook zijn veranderd en bevinden zich schadelijke bacteriën in het maagdarmkanaal die het afweersysteem activeren. Denk aan chemische bestrijdingsmiddelen, vervuild water, stoffen in de voeding. In goed voer zitten namelijk voedingsstoffen voor de (gezonde) darmbacteriën. 

Ook stress heeft een negatieve invloed op de darmflora, omdat het de hormoonhuishouding beïnvloedt. Cortisol is een hormoon dat bij aanhoudende stress door het lichaam wordt geproduceerd. Een hoge cortisol spiegel zorgt ervoor dat wij in noodsituaties kunnen reageren: vluchten, bevriezen of aanvallen. Dit hormoon zorgt er echter ook voor dat de bloedvoorziening gaat naar de functies die dan het belangrijkst zijn: rennen of vechten. De spijsvertering doet er even niet toe als het gaat om overleven. Een goede reactie van het lichaam. Echter helaas gebeurt dit mechanisme ook in gevallen waarbij de stressreactie niet zo zinvol is, zoals bij een verhuizing, verlies van baas of ander dier in huis, herplaatsing. Door de stress komt de spijsvertering onder druk te staan en dit zie je dan weer terug in de ontlasting.

Een andere oorzaak van een niet effectieve reactie van het afweersysteem in de darmen kan optreden als het slijmvlies van het maagdarmkanaal is beschadigd, waardoor bacteriën in direct contact komen met het immuunsysteem. Het probleem kan liggen bij een (genetische) afwijking van het afweersysteem, waardoor de tolerantie ten opzichte van de bacteriën in het maagdarmkanaal vermindert. 

Ook overgevoeligheid voor bepaalde bestanddelen uit het voer of uit de directe omgeving (vies slootje, zeewater drinken) hebben invloed op de kwaliteit van de ontlasting.

Wat kun je doen?

Het allerbelangrijkste is dat je de oorzaak weet te achterhalen. Alleen dan kun je passende maatregelen nemen om de vicieuze cirkel te doorbreken. En dan is het zaak de maag- en darmfunctie weer te normaliseren. Probeer met wat licht verteerbaar voer en rust het probleem op te lossen. Eventueel kun je de darmen en maag ondersteunen met een activerende druppel o.b.v. Houtskool, Tormentil, Fenegriek, Blauwe bosbes en Echte kamille. Deze druppels prikkelen het lichaam om zelf te herstellen. Supplementen kunnen de maag en darm(inhoud) ondersteunen. Juist in combinatie versterken de druppels en de bouwstoffen elkaar. Zie je niet snel verbetering? Vraag advies aan jouw dierenarts!

Herken de alarmbellen!

Alarmbellen zijn vers bloed en slijm in de ontlasting of zwarte ontlasting (oud bloed). Het is goed om de ontlasting daarop regelmatig te controleren. Ook als een dier snel vermagert dan is er vaak meer aan de hand. Zie je deze symptomen, schakel ook dan direct de dierenarts in. 

De dierenarts kan bij aanhoudende klachten een uitgebreid ontlasting onderzoek doen. Hiervoor moet je vaak meerdere dagen achter elkaar ontlasting opvangen. Bovendien zal bij aanhoudende klachten ook een bloedonderzoek plaatsvinden. Hiermee kan uitgesloten worden dat er geen andere oorzaken zijn, zoals leveraandoeningen, ontstekingen of alvleesklierproblemen. 

Lees ook

De blog Help, mijn hond heeft Giardia en in de kennisbank over 'Spijsverteringsproblemen bij hond en kat'

Breng maag en darmen weer in conditie

En wil je meer weten over welke producten jouw lieve dier kunnen helpen? Neem contact met ons op via advies@nmlhealth.com