Door Anoniem op
Met deze noodkreet wendde hondenbezitter Marisa Holleman zich tot NML health. Uit een ontlasting onderzoek bij VPL Het Woud bleek dat de darmen van haar hond Floyd besmet was met de Giardia parasiet. Het dier had (nog) geen klachten, maar evengoed wilde Marisa haar hond van de indringers verlossen. En liefst op een natuurlijke manier. Het advies van Dietske bracht uitkomst.
Giardia, je wilt het niet voor jouw hond of kat.
Het G-woord roept veel reacties op onder dierenbezitters als ‘je komt er nooit meer vanaf als jouw dier het eenmaal heeft’ en ‘die buitenlandse honden nemen het mee uit het land van herkomst’. De parasiet heeft het negatieve imago zeer hardnekkig te zijn. En dat klopt ook wel, vooral ook omdat de parasiet in zijn omgeving langdurig aanwezig en actief blijft. Daardoor raakt een dier snel (her)besmet door buiten te eten of te drinken, te likken aan zijn poten en vacht of doordat de parasiet nog actief is in het huis en slaapomgeving van de hond of kat.
Hoe erg is een Giardia besmetting?
De meeste dieren merken niet veel van een besmetting, maar sommige dieren krijgen last van diarree, intermitterend of chronisch. De Giardia verraadt zich door de enorm stinkende en soms slijmerige ontlasting. Vaak is de poep vettig en bleek van kleur. Ook komt het voor dat dieren afvallen. Voor alle dragers geldt, of ze er nu ziek van zijn of niet, dat ze de omgeving besmetten met de parasiet.
Advies van Dietske
Als je parasieten wilt bestrijden is het heel belangrijk dat je eerst zeker weet of ze er wel zijn en zo ja met welke soort je te maken hebt. Daarom is dat bij alle adviezen van Dietske bij een vermoeden van een parasietbesmetting de eerste stap: laat de ontlasting onderzoeken. Dietske: ‘Als er sprake is van een forse besmetting dan ontkom je niet aan een behandeling met chemische middelen. Soms kiezen diereigenaren ervoor om de darmen periodiek te ontwormen met een kuur. Ter preventie. Maar dat kan helemaal niet, een ontwormingskuur heeft alleen maar zin als de wormen daadwerkelijk zijn aangetroffen. Dan is dat helaas de enige manier om ervan af te komen.”
“Maar is de besmetting mild en zijn er nog geen klachten, zoals bij de hond van Marisa, dan kun je wel met natuurlijke middelen veel bereiken. Met een probiotica kuur om de darmflora te optimaliseren en met een poeder op basis van Absintalsem (Artemisia absinthium), Boldo (Peumus boldus), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Fenegriek (Trigonella foenum graecum), Goudsbloem (Calendula officinalis), Grapefruitseed (Citrus paradisi), Kruidnagel (Caryophyllus aromaticus flos), Lapacho (Pau d'Arco), Echte tijm (Thymus vulgaris), Wilde marjolein (Origanum vulgare), Caprylzuur (Natriumcaprylaat), Magnesium citraat om het milieu in de darmen onaantrekkelijk te maken. Met deze combinatie maak je de darmen weerbaar en kan een milde besmetting in sommige gevallen overwonnen worden.”
Yes, ze zijn weg!
Een paar weken later meldt Marisa op Facebook dat haar hond Giardia vrij is. Ze bedankt NML voor de goede adviezen en fijne producten. En zegt ze er bij: “Ik ben blij dat ik Floyd natuurlijk heb kunnen behandelen. Een chemische kuur zou een enorme aanslag zijn geweest op zijn microbioom. Dietske wees me ook nog op het belang dat de hond alleen maar vlees eet. De Giardiaparasiet voedt zich namelijk met koolhydraten, dus brokken is in zo’n geval echt geen goed idee. Mijn hond kreeg al alleen vlees dus dat was prima. Op advies heb ik wel de omgeving van Floyd van boven tot onder schoongemaakt. Elke dag weer opnieuw, wat een klus! Maar dus zeer de moeite waard. Ik ben zo blij met de goede uitslag!"
Meer lezen over wormen bij de hond?
In de kennisbank kun je lezen over hoe het zit met wormen en parasieten bij de hond. Als een hond veel wormen heeft is de inzet van een chemische ontwormingskuur de enige manier om ze weg te krijgen. Van een milde wormbesmetting heeft een hond geen last. Als het aantal wormen gering is leidt dit in weinig gevallen tot problemen, zolang de darmflora maar goed in balans is. Het verhaal van Floyd onderstreept dit. In zijn geval was het optimaliseren van de darmflora met een pre-en probioticakuur en het onaantrekkelijk maken van het darmmilieu voldoende om de besmetting te laten verdwijnen. Dat is echter niet altijd het geval en verschilt van individu tot individu. Ontlastingonderzoek geeft uitsluitsel.
Meer lezen?
- Een onaantrekkelijk milieu in de darmen
- Breng maag en darmen weer in conditie
- Ontlasting? Veel honden tobben ermee