Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Schijnzwangerschap en training: Wat is een goede aanpak?

Leestijd 3 minuten

Schijnzwangerschap is nuttig!

Het komt regelmatig voor dat een (intacte) teef een aantal weken na haar loopsheid schijnzwanger wordt. Honden stammen af van de wolf en bij wolven heeft schijnzwangerschap een nuttige functie. Bij wolven worden namelijk meerdere teefjes tegelijkertijd loops, maar slechts één teef wordt gedekt. Dat is de teef die een leidende rol heeft in de roedel. Ongeveer 2 maanden na de loopsheid worden een aantal teefjes schijnzwanger. Het hormoon prolactine zorgt ervoor dat de melkklieren van de schijnzwangere wolvinnen opzwellen en er melk geproduceerd kan worden. Zodra de moederwolvin haar pups zelf niet kan verzorgen, bijvoorbeeld door ziekte of omdat ze gaat jagen, nemen de schijnzwangere teefjes de verzorging en het zogen van de pups van haar over.

Hoe herken je schijnzwangerschap?

Schijnzwangerschap heeft voor onze huishonden geen functie meer. Hoe een hond erop reageert is per teef erg verschillend. Sommige honden gedragen zich compleet anders en hebben er veel last van, terwijl je aan een andere hond bijna niks merkt.
Eigenaren merken het vrijwel altijd, maar zeker bij een eerste schijnzwangerschap herkennen ze niet altijd de klachten. Heeft een teef een van onderstaande klachten, vraag dan aan de eigenaar of de hond 6 tot 8 weken geleden loops is geweest.

Kenmerken schijnzwangerschap:

  • Opgezette melkklieren
  • Melkafgifte tepels
  • Sloom en veel slapen
  • Zich afzonderen
  • Niet willen eten
  • Depressief
  • Onrustig
  • Extreem aanhankelijk
  • Knuffels verzamelen
  • Knuffels verdedigen

Afleiding helpt!

Als een hond schijnzwanger is dan is ze niet helemaal zichzelf. Een intensieve training zal zowel voor de mens als voor de hond frustratie geven. Rustige zoekspelletjes, oefeningen die de teef met plezier doet en hersenwerk kunnen een teef die schijnzwanger is afleiden van haar vervelende gevoel.

Wandelen

Even lekker naar buiten gaan zal een teef goed doen. Ga bij voorkeur naar een plek waar niet teveel andere honden komen. Als een teef schijnzwanger is kan het zijn dat ze snauwerig is naar honden die dichtbij haar komen. Dit is normaal gedrag. Als wij zelf niet lekker in ons vel zitten dan vinden we drukte om ons heen ook niet prettig. In plaats van een drukke activiteit, zoals het apporteren van een bal, kan je een speeltje meenemen tijdens de wandeling en deze verstoppen. Begin makkelijk en niet te ver weg zodat ze succes behaald met vinden! Tijdens het zoeken zal ze actief haar neus gebruiken. Snuffelen geeft niet alleen afleiding, maar zorgt er ook voor dat er kalmerende hormonen vrij komen. Deze hormonen, o.a. endorfine en dopamine, geven haar een prettig gevoel. 

Schijnzwanger en training

Als de hond zich goed genoeg voelt en zich niet agressief gedraagt naar andere honden, kan je gewoon met haar trainen. Veel honden trainen met veel plezier en door samen bezig te zijn kan je haar op een prettige manier afleiden van haar onprettige gevoelens veroorzaakt door de schijnzwangerschap. Is de teef zo van slag waardoor je haar niet kan belonen met voer of spel? Dan kun je beter niet gaan trainen, maar samen een ontspannen wandeling maken op een plek waar weinig prikkels zijn.

Tips voor tijdens de training:

  • Houd afstand van andere honden
  • Houd de oefeningen kort
  • Neem vaker een pauze
  • Houd de oefeningen makkelijk
  • Kijk waar de hond plezier aan beleefd
  • Ga voor succes!

Ondersteuning met een supplement

Heeft de teef ongemakken door de schijnzwangerschap? Dan kan je haar ondersteunen met een natuurlijke druppel met de ingrediënten: asa foetida, avena sativa en salvia officinalis. Dit is een fytotherapeutisch middel waarin extracten van planten en kruiden zijn verwerkt. Onze ervaring is dat dit een schijnzwangere teef helpt te ontspannen en het lichaam en de hormoonhuishouding ondersteunt en de nadelige effecten van de schijnzwangerschap vermindt. Is de teef eerder schijnzwanger geweest? Adviseer tijdens de eerst volgende loopsheid direct te starten met het toedienen van druppels om de ongemakken van een schijnzwangerschap te beperken en/of te voorkomen.

Meer lezen over schijnzwangerschap?