Door Anoniem op
Waar de ene hond nauwelijks klachten heeft kunnen anderen veel last ondervinden wanneer de hormonen door het lijf gieren. Ook eigenaren weten in dat geval niet altijd wat ze ermee aan moeten en raadplegen veelal de dierenarts.
Klachten en ongemak
Naast de fysieke veranderingen als gewichtstoename, zwelling van de melkklieren en melkproductie kan ook afwijkend gedrag opvallen bij schijndrachtige teven. Ze trekken zich terug of worden juist heel aanhankelijk, pieperig of snauwerig. Ze gaan minder eten of hebben juist meer eetlust en mogelijk ziet men veranderingen bij het uitlaten. Sommige teven gaan zelfs op zoek naar surrogaatpups en slepen alles wat daarvoor door kan gaan, zoals kussentjes, sokken, pantoffels of speeltjes, mee naar hun ‘nest’.
Een teef wordt normaal gesproken 2 keer per jaar loops met een gemiddelde duur van 21 dagen. Schijnzwangerschap is een natuurlijk proces wanneer bevruchting niet plaats vindt, maar kan problemen geven wanneer het zich afwijkend blijft aandienen in frequentie en/of duur. Daarnaast kunnen deze honden en eigenaren ook het eventueel veranderde gedrag als problematisch ervaren. De teven zitten zichzelf letterlijk en figuurlijk in de weg.
De cyclus van een teef bestaat uit 4 fases:
1). Pre-oestrus
Deze eerste fase herken je aan het opzwellen van de vulva en het optreden van bloedingen. De teef kan chagrijnig worden of juist heel lief en aanhankelijk richting het baasje. Het meest opvallende is haar afwijzende houding ten opzichte van reuen: ze ruikt heerlijk , maar laat de reu beslist nog niet toe. Wat eetlust betreft zie je dat de teef in deze fase meer trek of juist helemaal geen honger heeft. De pre-oestrusfase duurt 7-10 dagen.
2). Oestrus
Tijdens de oestrus vindt de eisprong plaats en zijn ze rijp voor bevruchting. De teef is dekrijp en zoekt toenadering tot reuen. In deze fase neemt de zwelling van de vulva af, wordt zachter en is toegankelijk voor penetratie door de reu. De bloedingen zijn lichter rood dan in de pre-oestrusfase. De oestrusfase duurt ongeveer 9 dagen.
3). Metoestrus
Als de teef niet drachtig is geworden volgt de metoestrusfase. In deze fase stopt de bloeding of uitvloeiing en neemt de zwelling van de vulva af en normaliseert.
4). Anoestrus
Dit is de rustperiode voor de teef en is er geen seksuele activiteit. Na gemiddeld 4 maanden kondigt zich weer een nieuwe loopsheid aan en start de cyclus opnieuw.
Wat zijn de opties?
Wanneer honden last ondervinden van schijndracht kan medicatie met een prolactine-remmende werking voorgeschreven worden door de dierenarts. Maar let op, dit kan wel bijwerkingen geven als misselijkheid, anorexie en braken, wat niet ideaal is.
Mogelijke risico’s van een regelmatige schijndracht zijn baarmoederontsteking en/of mammatumoren. Dit kunnen redenen zijn om te besluiten een teef te laten steriliseren. Maar schijnzwangerschap hoeft niet in alle gevallen een reden te zijn om tot sterilisatie over te gaan. Veel afleiding, schraal voeren en het zoveel mogelijk negeren van afwijkend gedrag kan de teef in veel gevallen helpen om sneller door de periode van schijnzwangerschap heen te komen. Ook is het verstandig om niet uitgebreid aan de melkgevende tepels van de teef te zitten of veel over de buik te aaien: de hypofyse kan hierop reageren door juist extra veel melk aan te gaan maken.
Optimale ondersteuning
Naast de reguliere medicatie is er ook hulp op natuurlijke basis beschikbaar die het schijnzwangere gedrag en de bijkomende fysieke gevolgen kan terugdringen. Een activerende (fytotherapeutische) druppel o.b.v. Echte salie (Salvia officinalis), Haver (Avena sativa), Duivelsdrek (Asa foetida) kan hiervoor goed ingezet worden. Voor een optimaal effect is het goed als al gestart wordt met toedienen van de druppels tijdens of aan het einde van de loopsheid. Onze ervaring is dat de nadelige effecten van schijndracht verminderen of zelfs voorkomen kunnen worden.
In de Chinese geneeskunde wordt schijndracht in verband gebracht met de leverenergie. De lever heeft hierin als functie de stroming van Qi (energie) & Xue (bloed) vloeiend te laten verlopen. Bij disbalans hierin ontstaat stagnatie met de daarbij horende klachten zoals eerder genoemd. Het kan daarom waardevol zijn om de schijnzwangere hond hierin te ondersteunen met een activerende (fytotherapeutische) druppel o.b.v. Artisjok (Cynara scolymus), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), Silybum marianum.
Omdat de hormonale cyclus ook invloed heeft op de stofwisseling en spijsvertering kan de miltenergie eventueel ook betrokken worden bij de ondersteuning. De milt heeft een specifieke functie hierin en zorgt voor transport en transformatie. Vooral bij eetlust en/of verteringsproblemen is het van belang. Hierbij past het een fytotherapeutisch middel met de ingrediënten: Artisjok (Cynara scolymus), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Gember (Zingiber officinale), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Kalmoes (Acorus calamus), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Mariadistel (Carduus marianus), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Grote wolfsklauw (Lycopodium clavatum), Bentonite-Montmorillonite.
Blije hond - blije eigenaar
Kort samengevat kunnen we het leven van de schijndrachtige teef een stuk leuker maken door het tijdig inzetten van de juiste ondersteuning en maatregelen. En niet geheel onbelangrijk, daar heeft het baasje ook baat bij. Blije hond = blije eigenaar, het mes snijdt dus aan twee kanten.