Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Uit de praktijk van Anneke... Holle Bolle Gijs met een maaginfectie

Leestijd 7 minuten

Gijs is een bastaard reu van 7 jaar en een kilo of vijfentwintig, wat er toch zeker een aantal te veel zijn. Dat komt omdat hij alles eet wat los en vast zit, of het nu eetbaar is of niet. Daarom kreeg hij van zijn baasjes de bijnaam Holle Bolle Gijs. Ze hebben Gijs een paar jaar geleden van kennissen overgenomen toen die naar het buitenland verhuisden en Gijs niet mee konden of wilden nemen.

Gijs vond het wel prima; waar eten is, is zijn thuis, dat idee. 

In het begin viel het nog wel mee met het eetgedrag. Hij at goed en je kon niets laten vallen of op een laag tafeltje laten staan, want dan was het weg. Dat is lastig met vier kinderen, waarvan nog twee onder de zes en twee pubers.

Historie met een maagdarminfectie

Zo’n twee jaar geleden had hij een maagdarminfectie. Ze dachten eerst dat hij gewoon weer wat van straat had gegeten, maar toen het braken en de diarree niet met een paar dagen over was, waren ze toch maar even naar de dierenarts gegaan. Met een injectie cerenia tegen het braken en finidiar tegen de diarree was het met een paar dagen over. Alleen sindsdien at hij ook onverteerbare dingen als gras, takjes, zakdoekjes en speelgoed van de kinderen. Meestal braakt hij dat na relatief korte tijd weer uit, maar hij had al een paar keer een injectie gekregen om braken op te wekken en was zelfs een keer geopereerd om het operatief uit de maag te verwijderen.

Maagzuurremmers

De dierenarts had in de loop der tijd al verschillende maagzuurremmers voorgeschreven, maar ze hadden niet het idee dat dat wat doet. In de loop der tijd ging het van kwaad tot erger. Niets is veilig en hij braakt nu ook regelmatig, ook zonder dat er onverteerbare zaken gegeten zijn. Dat is vooral gal en slijm, een enkele keer zijn eten. Wat hij daarna meteen weer op eet. Ook daarvoor waren ze al bij de dierenarts geweest en daar kreeg hij metomotyl, een middel tegen het braken voor. Dat lijkt wel iets te helpen, maar ook steeds minder.

Het laatste half jaar gaat hij ook steeds meer winden laten. Van het type, je hoort ze niet, maar ruikt ze des te beter. Nu lijkt hij regelmatig ook een opgeblazen buik te krijgen en zit gewoon overall minder lekker in zijn vel, reden om eens te kijken wat ik voor hem kan betekenen.

Voeding

Bij maagdarmklachten vraag ik altijd naar de voeding. Dat is immers de basis voor een gezond maagdarmkanaal. Gijs staat op brokken van de dierenspeciaalzaak, speciaal voor de gevoelige maag. Ook alweer bijna een jaar, maar het maakt eigenlijk geen verschil. Maar hij eet het graag, dus zagen ze geen reden om iets anders te proberen.

Meestal haal ik uit de hele voorgeschiedenis wel een idee over wat er aan de hand kan zijn, maar bij Gijs niet echt. Natuurlijk denk ik aan zaken als een overmaat maagzuur, maar dan zou je een goede reactie verwachten op maagzuurremmers en die is er niet. Er speelt dus meer of iets anders.

Osteopatisch onderzoek start 

Ik besluit gewoon mijn osteopathisch onderzoek te doen en kom – geheel niet verrassend natuurlijk - overduidelijk op het maagdarmkanaal uit als probleemgebied, waarbij vooral de maag, maar ook de darmen naar voren komen. Het geheel is duidelijk begonnen met een of andere maagdarminfectie met vooral gevolgen voor de maag. Het is natuurlijk niet raar dat als die al jarenlang van slag is, ook de darmen daaronder beginnen te lijden.

Maag uit balans

Nadat ik de maag en darmen behandeld heb met osteopathie, blijkt de maag nog steeds niet goed. Ik realiseer me dat er een litteken zit van de operatie en nadat ik die met IMT (Integrale Manuele Therapie) behandeld heb, voelt het beter, maar het is duidelijk dat de maag het met alleen behandelen niet redt en wel wat ondersteuning kan gebruiken.

Behandelplan

Punt één in mijn behandelplan is de voeding wijzigen naar gestoomde voeding. Dat is minder ‘heet’ dan brokken en beter verteerbaar dan rauw vlees. Punt twee is een supplement met Grote engelwortel (Angelica archangelica), Zoethout (Glycyrrhiza glabra), Hop (Humulus lupulus), IJslandsmos (Lichen islandicus), Echte kamille (Matricaria chamomilla), Pepermunt (Mentha piperita), Silybum marianum, Paardenbloem (Taraxacum officinale), Gember (Zingiber officinale), Magnesium citraat geven.
Ik vertel eerlijk dat ik het verhaal nog niet helder heb, nog niet snap wat er precies speelt en eerst wil zien hoe de reactie op de behandeling, verandering van voeding en de ondersteuning met dit supplement is. Dat geven we om te beginnen een maand de tijd en dan kijken we verder.

De situatie verandert: teveel stress

Al snel nemen ze echter weer contact op. Het leek beter te gaan, maar er is veel stress door een verbouwing, een dochter die uit huis is gegaan en een zoon die tijdelijk weer thuis is komen wonen om te helpen met klussen. Hierdoor lijkt het nu eerder slechter te gaan dan beter. Ik vraag goed door of hij soms iets van de klusspullen gegeten kan hebben, maar dat lijkt niet het geval. Daarom kies ik ervoor om alleen een activerende druppel van Aqua, Saffraan (Crocus sativa), Vleeskleurige passiebloem (Passiflora incarnata), Hop (Humulus lupulus) bij te geven zodat hij beter met de stress om kan gaan en ik vraag om bij klussen met veel herrie, Gijs even uit de buurt te houden. Blijkbaar gaat dat goed, want daarna hoor ik niets meer van ze tot het volgende consult.

Hoe kun je je vergissen; het is drama. 

Braakt veel, eet nog steeds alles wat hij te pakken kan krijgen, maar nu ook soms niet willen eten?! Ik laat ze overschakelen op Chinese kruiden en maak uiteraard een vervolgafspraak. Eigenlijk terloops zeg ik erbij: neem dan alles even mee. Dan kijken we wat hij daarvan nog nodig heeft.

Bij het volgende bezoek komen ze dan ook met een tas vol spullen. Dan begint er bij mij al iets te dagen en ik vraag alles uit de tas op tafel te zetten. Letterlijk de helft van mijn bureau komt vol te staan met druppels, poeders, kruiden, potjes, zakjes en flesjes. Alles wat in de loop van de jaren voorgeschreven of zelf uitgeprobeerd is. En dat is veel, heel veel!

Baat het niet dan schaadt het niet… dat klopt niet!

Als ik vraag om apart te zetten wat Gijs op dit moment nog krijgt, kijken ze me verbaasd aan, wijzen naar de tafel en zeggen ‘nou dit’. Ik herken de meeste middelen wel en alles doet wel iets goeds voor maag- en/of darmen, maar als je zoveel geeft, dan krijg je wel last van je maag als je het nog niet had. En als je dus zoals Gijs wel al last had, wordt dat alleen maar erger. Wat blijkt; naast de voorschriften van de dierenarts en dingen die ze zelf uitgeprobeerd hebben, zijn ze al bij verschillende therapeuten geweest, die allemaal iets voorgeschreven hebben. En in plaats van te stoppen met het voorgaande, zijn ze het er steeds bij gaan geven. Met het idee van ‘het is allemaal goed voor de maag’.

Ondanks dat ik het gevraagd had, hadden ze niet durven zeggen dat ze al bij verschillende andere behandelaars waren geweest en daar ook medicijnen van kregen.

Rust in de maag

Maar nu snapte ik wel waarom ik het verhaal niet kloppend kreeg en de behandeling niet het effect wat ik verwachtte. Ik liet rigoureus stoppen met alles. Eerst de maag maar eens wat rust gunnen met alleen goede voeding. Dat gaf al voor tachtig procent verbetering. Die laatste twintig procent waren hardnekkig, maar door wat langer een supplement met Echte kamille (Chamomilla recultita), Gember (Zingiber officinale), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Hop (Humulus lupulus), Mariadistel (Carduus marianus), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Pepermunt (Mentha piperita), IJslandsmos (Lichen islandicus), Zoethout (Glycyrrhiza glabra), Calciumcarbonaat, Magnesium citraat, Bentonite-Montmorillonite te geven ter ondersteuning, verdwenen de maagklachten van Gijs volledig. Hij deed zijn bijnaam holle bolle Gijs geen eer meer aan en daardoor konden we ook zijn gewicht naar een gezondere tweeëntwintig kilo omlaag brengen.

Meer lezen van Anneke?