Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk van Evelien... de grote vraag naar honden en honden uit het buitenland

Leestijd 5 minuten

Corona heeft grote gevolgen voor onze maatschappij en maakt ook een aantal dingen duidelijker die al langer speelden. Zo ook het aantal honden dat naar Nederland komt uit het buitenland. In Nederland hebben we een relatief honden tekort, dat wil zeggen het aantal honden dat jaarlijks in Nederland wordt gefokt, is niet voldoende om aan de vraag van nieuwe honden te voldoen. Daarom is er een hele stroom van honden uit het buitenland naar Nederland ontstaan. En dat is door Corona alleen maar meer geworden. Eerst waren dit alleen honden die gered moesten worden van de dood, maar inmiddels is er sprake van echte hondenhandel. Het gaat meestal om honden uit landen als Spanje, Griekenland en Roemenië. Vaak zijn het relatief jonge honden, maar soms zitten er ook oudere dieren bij. 

Wat haal je in huis?

Voor de honden zou het beter zijn om ze in hun eigen omgeving op te vangen en ze daar een nieuw huis te geven. Ze blijven dan in hun bekende omgeving en dat scheelt heel veel stress. Ook hoeven ze dan geen spannende reis te maken met een vliegtuig. Daarnaast is er meestal heel weinig bekend over de voorgeschiedenis van deze honden. Ze worden vaak op straat gevonden of gedumpt bij een asiel. Je weet niets over het gedrag en de gezondheid van de ouderdieren. Je weet niet of en hoe de puppy’s gesocialiseerd zijn in de eerste weken van hun leven. Zijn ze gewend aan mensen en andere honden? Dit zijn helaas toch vaak honden met een rugzak(je) en daarom niet geschikt als eerste hond voor een eigenaar, hoe schattig ze er vaak ook uit zien op het plaatje of in het echt.

Angst tast het welzijn aan

Regelmatig krijg ik dit soort honden in mijn praktijk, omdat ze extreem angstig zijn en dat is heel sneu. Voor de hond en voor de nieuwe eigenaar. Sommige honden zijn bang voor mensen. Andere honden zijn juist bang voor honden. En weer andere zijn bang voor alle dingen die geluid maken op straat. En in een druk bevolkt land als Nederland, met ook nog een groot aantal honden (in 2019 waren het er 1,5 miljoen) zijn dit zaken die je als hond dagelijks tegenkomt. Als een hond voortdurend bang is, is dat echt een aantasting van het welzijn. Hij komt niet tot rust, heeft hoge concentraties van stresshormoon en dit kan uiteindelijk ook tot lichamelijke klachten leiden. Angst gaat nooit van zelf over. Daar moet je dus iets aan doen!

Buddy hond

Iets wat veel honden kan helpen, die niet bang zijn voor mensen en dingen, is een stabiele “buddy hond”. Meestal een oudere hond die niet bang is, maar superrelaxed, en het goede voorbeeld geeft aan de bange hond. Die als het ware zou zeggen: “het is niet eng hoor, het is gewoon een vuilniswagen”. Ook kan de bange hond fysiek steun ervaren van een stabiele roedelgenoot. Bij honden die bang zijn voor andere honden werkt dit natuurlijk niet. Dan moet je als eigenaar zorgen dat jij de steun voor je hond wordt. Het kost echt heel veel tijd en geduld, om het vertrouwen te winnen van een bange hond. Pas als er vertrouwen is, kun je heel langzaam dingen gaan leren aan de hond.

Natuurlijke middelen ter ondersteuning

Als ondersteuning van angstige honden zijn er gelukkig, naast reguliere medicatie via de dierenarts, ook verschillende natuurlijke middelen die je kunt inzetten. Ik maak zelf regelmatig gebruik van bloesem remedies, voedingssupplementen en homeopathische middelen bij deze honden. Naast het gebruik van feromonen en gedragstherapie. Als het lukt om de hond van binnenuit minder angstig te maken, staat de hond ook weer open om te leren.

Bloesemremedies

Veel mensen zijn inmiddels bekend met het gebruik van bloesem remedies voor allerlei problemen op gedragsgebied. En ook bij angstige honden kun je de Bach Rescue combinatie heel goed inzetten. Het helpt om honden in het algemeen relaxter te maken en kan gewoon een aantal weken door het drinkwater gegeven worden. Dus ook als je een heel angstige hond hebt, die je niets kunt geven kun je wel Rescue via het water aanbieden. Als een hond goed reageert op bloesemremedies werkt het fantastisch en heel snel. Helaas reageren niet alle honden op bloesemremedies. Sommigen hebben iets sterkers nodig. Een uitgebreide fytotherapeutische druppel met o.a. Saffraan, Vleeskleurige passiebloem en Hop werkt rustgevend, krampoplossend en verhoogt het concentratievermogen.

Angst verlagende voedingssupplementen

In zo’n geval kunnen voedingssupplementen een goede optie zijn. Vaak zijn het combinaties van vitamines, mineralen, aminozuren en rustgevende plantenextracten. Een bekend rustgevend aminozuur, dat vaak in dit soort producten wordt gebruikt, is L-Tryptofaan. Het is bekend om zijn rustgevende werking. Veel gebruikte planten in dit soort producten zijn Passiebloem en Hop, die allebei ontspannend en rustgevend werken. Dit soort producten geef je in het algemeen over het eten gedurende meerdere weken. Als een hond er baat bij heeft kun je dit langere tijd gebruiken.

Homeopathie

Ook homeopathisch zijn er verschillende mogelijkheden ter ondersteuning van een angstige hond. In combinatiepreparaten worden ook hier de planten passiebloem en hop vaak gebruikt, maar ook bijvoorbeeld haver. Veel honden reageren goed op deze combinatie preparaten. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om klassiek homeopathisch een middel uit te kiezen, passend bij het speciale verhaal van een hond. Vaak maak ik in het begin van de homeopathische behandeling gebruik van de middelen Arnica officinalis of Lac caninum. Arnica is het trauma middel in de homeopathie. Dat geldt niet alleen voor lichamelijk trauma, maar ook voor psychisch trauma. Als trauma een grote rol in het verhaal van de hond speelt, kan Arnica vaak een heel stuk oplossen. Hierna zijn de honden meestal een stuk beter benaderbaar en weer in staat om vertrouwen op te bouwen met een mens. Dan kun je ook aan de slag met oefeningen om de hond nieuwe dingen aan te leren.

De homeopathische Lac caninum, hondenmelk doet het vaak goed bij honden die te vroeg bij de moeder zijn weggehaald of waar de moeder geen goede zorg kon verlenen, bijvoorbeeld vanwege ziekte. Honden die Lac caninum nodig hebben zijn vaak in het algemeen angstig voor van alles en hebben weinig zelfvertrouwen. Soms weten ze ook niet zo goed wat normaal hondengedrag is. Hierbij kan Lac caninum heel goed helpen. Honden worden wat zelfverzekerder en onderzoekender.

Goede begeleiding

Voor al deze honden is het heel belangrijk dat jij als eigenaar goede begeleiding krijgt van een professional. En dat je zelf genoeg tijd en aandacht hebt, om de hond in zijn eigen tempo te laten herstellen. Om uiteindelijk je hond een gelukkig hondenleven te laten leiden.

Meer lezen van Evelien van der Waa: