Door Dierenarts Evel... op
De komende periode zal ik al mijn blogs, op deze plek, aan katten wijden. En dat heeft een reden. Katten zijn vaak nog het ondergeschoven kindje in de dierenbranche, vergeleken met honden. Kijk in de gemiddelde dierenwinkel en de hondenafdeling is minimaal twee keer zo groot als de kattenafdeling. Kijk naar de diergeneeskundige kennis over katten, die is veel minder dan over honden. Maar gelukkig komt daar verandering in. In mijn komende blogs wil ik de kat extra in het zonnetje zetten.
De kat is geen hond
En ook bij NML health willen ze meer aandacht gaan besteden aan katten en hun bijzondere behoeftes. Want katten zijn GEEN kleine honden. Het is een andere diersoort met andere eigenschappen en andere klachten. Het is de bedoeling dat er op termijn een aparte kattenlijn komt bij NML, voor specifieke katten problemen en met een goede acceptatie door katten.
Kritische kat
Want dat is een ander katten dingetje: de gemiddelde kat (de uitzonderingen daargelaten) wil geen medicijnen of supplementen nemen in het voer, omdat katten extreem kritisch zijn op hun eten. En wachten totdat je kat het wel gaat opeten is geen goed plan, in verband met het risico op leververvetting, als een kat niet eet.
Speciaal voor de kat
Op dit moment zijn er in het NML assortiment al drie producten die veel bij katten worden ingezet en die meestal goed geaccepteerd worden. Dat zijn: L-Lysine poeder, PUUR Kidney tabletjes en PUUR Sinus alcoholvrije druppels. En dat is fijn. Maar helaas geldt dat niet voor alle producten waar katten baat bij kunnen hebben. Visolie bijvoorbeeld, een product dat ik als dierenarts regelmatig adviseer voor de waardevolle omega-3 en -6 vetzuren die erin zitten, wordt in het algemeen slecht geaccepteerd door katten, terwijl honden hier zelden een probleem mee hebben. Catoils is gelukkig wel een olie die katten beter accepteren, maar ook hier is rustig opbouwen en de tijd geven om te wennen aan de smaak het advies. In de acceptatie van supplementen is nog veel te behalen naar mijn idee.
Honden- of kattenmens?
Ik ben zelf ook pas door mijn werk als homeopathisch dierenarts gefascineerd geraakt door katten. Daarvoor was ik vooral een honden- en een paardenmens. Nu heb ik ooit ergens gelezen dat honden en katten mensen niet bestaan, maar dat het te maken zou hebben met welke dieren je als kind hebt meegemaakt. Ik ben het daar niet helemaal mee eens, want katten en honden zijn echte andere dieren en spreken niet iedereen even veel aan.
Maar het is natuurlijk wel zo dat het veel makkelijker is om in contact te komen met honden en paarden, als je die thuis niet hebt, dan met katten. Als kind had ik thuis grasparkietjes en een cavia. Ik wilde heel graag een hond, maar behalve een tijdelijke oppas hond, heb ik die nooit gekregen. Wel heb ik als kind ontzettend veel honden en paarden geaaid, overal waar dat kon. Katten ben ik veel minder tegengekomen en veel katten willen helemaal niet geaaid worden door een vreemde.
Katten en homeopathie
Maar ik ben bezig met een inhaalslag, want binnenkort komt mijn eerste eigen boek uit en dat gaat over “Katten & homeopathie”. Met dat boek wil ik algemene kennis over katten delen (er is namelijk de laatste jaren heel veel nieuwe kennis bij gekomen over katten) en mijn eigen kennis, van de afgelopen 20 jaar, van homeopathische geneesmiddelen waar katten baat bij kunnen hebben. Ik heb heel veel zin om dit boek te lanceren en de algemene kattenkennis te vergroten.
7e Multidisciplinair Kattengedrag symposium
Samen met een aantal andere autoriteiten op het gebied van de kat organiseer ik voor de zevende keer een multidisciplinair kattengedrag symposium. Dit jaar hebben we gekozen voor het onderwerp “Katten & voeding”. Voeding is een onderwerp, waar heel veel over te vertellen is en waar wij altijd veel vragen over krijgen. Vragen als: Wat is de beste voeding voor katten; hoe kun je het voer het beste geven; wat is vanuit biologisch en gedragsmatig perspectief de beste optie; en wat vanuit het welzijnsperspectief van de kat? Deze vragen en meer, zullen besproken worden door de twee sprekers Drs. Liesbeth Puts en Marilyn Bakker.
Deze dag is bedoeld voor dierenartsen, gedragstherapeuten, para-veterinairen en andere dierprofessionals die beroepsmatig met katten werken en meer willen leren over dit onderwerp. Inschrijven is mogelijk tot 23 september 2022. Het hele symposium is live op locatie. Meer over lezen?
Meer lezen van dierenarts Evelien?
- Uit de praktijk van... Evelien van der Waa. Rouw bij huisdieren
- Uit de praktijk van... Evelien van der Waa. Rugklachten bij de hond.
- Uit de praktijk van...Evelien van der Waa. Niezende katten met snot.
Meer lezen over Evelien?