Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details.
Blogs
6 items gevonden
Goedgebekt. Check die bek!
1 februari 2023
Katten zijn vleeseters en hebben een zogeheten carnivoren gebit. Het gebit van de kat is daardoor, net als bij de hond, bedoeld voor het vangen en verscheuren van prooien. De sterke en extra scherpe hoektanden én klauwen van de kat spelen een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knipkiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi. Maar gebruikt de kat vandaag de dag zijn gebit nog wel waarvoor het bedoeld is? In deze blog van kattengedragsdeskundige Adriënne van 't Wout lees je een stukje over evolutie, gevolg, signalen en wat je kan doen om het gebit en tandvlees in goede conditie te houden.
Verminderde eetlust bij katten
26 juli 2022
Soms verliest een kat zijn eetlust. Dit kan voorkomen als gevolg van veel zaken, waaronder zowel ziekte als stress. Eet jouw kat niet meer zoals hij of zij dat normaal deed? Neem dan eerst contact op met je dierenarts. Een periode van minder of zelfs niet eten kan een behoorlijk negatief effect hebben op de gezondheid van je kat. Zelfs korte periodes van minder voedselinname (drie dagen of meer) kunnen aanzienlijke effecten hebben op het herstel van ziekte, wondgenezing en het immuunsysteem. Daarnaast zijn katten ook vatbaar voor leverproblemen veroorzaakt door gebrek aan voer (leververvetting).
Is mijn kat aan het hijgen?
19 juli 2022
Katten hijgen niet om af te koelen zoals honden dat doen. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin een kat gaat hijgen. Wanneer is er reden tot zorgen? Er zijn een paar gevallen waarin hijgen geen reden tot zorg is (bijvoorbeeld als ze net een interessante geur zijn tegengekomen of wanneer ze zoals gezegd net een flinke jachtpartij erop hebben zitten), maar in de meeste gevallen is hijgen de manier van je kat om je te vertellen dat er echt iets niet in orde is. Dit is wat je moet weten.
Katten en warmte
13 juli 2022
Veel katten houden ervan in de zon te liggen en kiezen de warmste plekjes (in de tuin) uit om van de zon te genieten. Zorg er daarom voor dat je voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat je kat uitdroogt of verbrandt. Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan helaas ook bij katten leiden tot huidkanker. Daarnaast kunnen ook katten oververhit raken en moeten diereigenaren soms eerder ingrijpen dan dat de kat zelf de keuze maakt uit de zon te gaan.
Over het randje: Poes Hazel plast staand en dat geeft problemen
17 mei 2022
Kattengedragsdeskundige Adriënne van t Wout versterkt sinds maart het NML team met haar Katten Kennis. Zij deelt haar ervaring en kennis in blogs, reviews en beeldmateriaal en combineert kattengedrag met supplementen om de gezondheid optimaal te houden en te maken. In deze blog deelt zij een casus over Poes Hazel waarbij stress de onderliggende oorzaak bleek van haar gedrag.
Haar naam is Hazel, een lapjespoes van 6 jaar oud. Ze is een Amerikaanse poes, dochterlief van eigenaresse heeft haar vanuit de VS meegenomen toen zij daar studeerde. Hazel kwam op een dag aanlopen en de twee waren vanaf dat moment onafscheidelijk. Toen de studie klaar was nam ze Hazel mee naar Nederland.
Haar naam is Hazel, een lapjespoes van 6 jaar oud. Ze is een Amerikaanse poes, dochterlief van eigenaresse heeft haar vanuit de VS meegenomen toen zij daar studeerde. Hazel kwam op een dag aanlopen en de twee waren vanaf dat moment onafscheidelijk. Toen de studie klaar was nam ze Hazel mee naar Nederland.
Sophie, het 'gebroken' poesje
8 maart 2022
Kattengedragsdeskundige Adriënne van 't Wout deelt haar ervaring en aanpak bij eenjarig poesje Sophie. Sophie is aangereden en bleek haar heup gebroken te hebben. Adriënne neemt haar zonder twijfel in huis en zet alles op alles om Sophie de zorg te bieden die zij nodig heeft. Zowel fysiek als mentaal.