Door NML health op
Eikenprocessierups extra actief! Zo waarschuwt ook huisdieren brancheorganisatie Dibevo haar leden. Het zijn er drie keer zoveel als andere jaren en met de hitte zoekt de rups verkoeling op de grond. Dit betekent een groter risico voor mensen, maar zeker ook voor huisdieren, dat ze met de haartjes van dit insect in aanraking komen. Uit de buurt blijven van de rups is het beste idee. Maar als je dier ermee in aanraking komt, kun je de klachten wel verzachten.
Voor de eikenprocessierups, de rups van de nachtvlinder, wordt volop gewaarschuwd in de media. Het zijn de brandharen van de rups die de gezondheidsklachten veroorzaken. Dieren die ermee in contact komen kunnen er een dikke tong en lippen van krijgen, ogen en mondslijmvlies kunnen geïrriteerd raken en het slaat op de ademhaling. In erge gevallen kunnen ze problemen met slikken krijgen en gaan braken. Schakel direct een dierenarts in bij deze klachten.
Aloë vera en pepermunt verkoelen
De huid is een ander verhaal. De haartjes veroorzaken jeuk, bultjes en irritaties. Niet meteen heel bedreigend, maar wel heel vervelend voor je dier. Bij mensen wordt geadviseerd om de haartjes met plakband van de huid te trekken. Bij dieren is dat een haast onmogelijke opgave. Wel kun je de aangedane plekken verkoelen met gels en zalfjes met Aloë vera en pepermunt. Calendula kan ook verzachtend werken. Zeker als je de producten in de koelkast bewaart zal het dier dat als prettig ervaren.
Zijn er wondjes ontstaan door krabben? Dan kan een medicinale honingzalf de schade sneller herstellen.
Bij mensen zijn de klachten in de meeste gevallen na twee weken verdwenen.
Leuk planten weetje: het sap van de Grote weegbree (Plantago major) helpt tegen de jeuk. Het (on)kruid kom je overal tegen: kneus het blad en wrijf er mee over de huid. Als het goed is neemt de jeuk daarna af.
Bronnen:
https://dibevo.nl/nieuws/eikenprocessierups-extra-actief
https://nos.nl/artikel/2290770-de-eikenprocessierups-slaat-toe-alsof-mij...
https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/processierups