Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Koolhydraatarm presteren in de topsport

door Ruthi Damman

Jarenlang heb ik mijn paarden, net zoals vele anderen dat doen, biks en muesli gegeven als krachtvoer. Totdat we een paard hadden dat ineens spontaan jeukklachten ontwikkelde. Met behulp van een voedingsexpert hebben we gezocht naar de oorzaak van de klachten. Het eerste advies was om drastische aanpassingen te doen aan het voerregime: ons paard kreeg veel te veel koolhydraten binnen, doordat het een aantal kilo granen of graanproducten gevoerd kreeg per dag. Dit voer, maar ook de stress die hij er van kreeg op lichamelijk niveau, bleek de belangrijkste oorzaak van zijn jeuk.

Koolhydratenarm dieet

Vanaf dat moment, maart 2016, hebben we alle paarden langzaam omgezet op een graanvrij dieet. Twee van de vijf paarden, die we op dat moment hadden, liepen in de endurance sport. We hebben er altijd het volle vertrouwen in gehad dat het omzetten van het dieet een positief effect zou hebben op de paarden en dat hooguit tijdens de overgangsperiode er rekening gehouden zou moeten worden met de intensiviteit van de training. Uiteindelijk hebben we van het omzettingsproces weinig gemerkt. In het begin heb ik alle paarden ondersteund met verschillende specifieke supplementen om ze een gebalanceerde voeding te geven, met speciaal in deze overgangsfase. Voldoende vitaminen en mineralen. Nu geef ik ze standaard een vitaminen- en mineralensupplement bij het voer.

Supplementenprotocol

Inmiddels voeren we onze paarden al twee jaar graanvrij. Eén van de endurance paarden loopt op internationaal subtop niveau. Zij krijgt uitgebalanceerd eiwit- en vettenrijk voer om makkelijk en langdurig op het zuurstof (aerobe) verbrandingssysteem te kunnen lopen. Daarnaast hanteer ik voor haar een supplementenprotocol ter voorbereiding van een wedstrijd en voor herstel na een topprestatie. En het werkt: tot nu toe heeft dit paard alle wedstrijden, tot 160km in twee dagen, probleemloos uitgelopen. Komend jaar staan we aan de start van de CE13*. 

Voorkom schommelingen

Soms is het lastig af te wijken van de 'gewoon'. Iedereen voert biks en/of muesli aan hun paard, dus dit wordt als normaal gezien. Nadat ik mij verdiept had in wat ik in mijn paarden stopte, kon ik voor mijzelf verklaren waarom ik daar niet mee door wilde gaan. Een koolhydratenrijk dieet geeft veel schommelingen in de bloedsuikerspiegel en maakt een paard blessuregevoelig. Uiteindelijk heb ik gekeken naar wat elk specifiek paard nodig heeft aan benodigde voedingsstoffen om te doen wat het doet. Dit houdt ook in dat een paard na een piekbelasting andere voeding nodig heeft dan een paard dat alleen als gezelschap wordt gehouden. Nu ik de invloed van voedingsstoffen op het lichaam van een paard veel beter begrijp, is dat zo logisch als wat.

Wie is Ruthi Damman?

Ruthi Damman is Equine Consultant International. Zij rijdt sinds haar 10de jaar paard en heeft aan vrijwel alle takken in de paardensport deelgenomen: dressuur, springen, eventing, jacht en drafsport. Sinds 2011 richt zij zich op endurance. Naast sporter en consultant is Ruthi ook instructeur en volgde zij de opleidingen International School for Professional Horsemanship, Centered Riding instructor/clinician level III en traint zij onder begeleiding van Jean Luc Cornille.  Lees hier meer over Ruthi Damman.

Meer weten? Lees over insulineresistentie en glucosebalans in de Kennisbank van NML health.