Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk... hebben de druppels hun werk gedaan tijdens de jaarwisseling?

Leestijd 4 minuten

In deze 'Uit de praktijk' blikt dierenarts Evelien van de Waa terug op de jaarwisseling. Met vele anderen hoop ik dit het laatste Oud & Nieuw was waarbij knalvuurwerk en vuurpijlen waren toegestaan. Mogelijk dat er onder druk van de burgemeesters in Nederland wel een verbod gaat komen op dit soort vuurwerk. Dat zou enorm veel stress schelen voor heel veel dieren en hun eigenaren. Gelukkig zijn er druppels die helpen. Trouwens ook bij onweer en autorijden. 

Druppels die helpen

Ook in 2019 begonnen de eerste knallen al eind oktober/begin november afhankelijk van waar je woont. En dan is het nog een hele tijd voor een bange hond tot aan 31 december. En bij iedere knal neemt de angst toe. Sommige honden willen dan al bijna niet meer naar buiten als het donker is. Gelukkig heb ik ook nu weer veel honden kunnen ondersteunen met plantaardige druppels op basis van Hop (Humulus lupulus), Passiflora (Passiebloem), Haver (Avena sativa), Chelidonium (Stinkende gouwe) en Rozemarijn (Rosmarinus officinalis). 

Ik laat eigenaren die de druppels voor het eerst geven, altijd beginnen met twee keer daags 5-15 druppels, afhankelijk van de grootte van de hond. Na een week kijken we dan samen wat het effect is van de druppels. De meeste eigenaren vertellen dan dat hun hond al een stuk rustiger is dan daarvoor, makkelijker mee naar buiten wil, sneller herstelt als er toch een knal te horen is en in het algemeen minder last heeft van de knallen. Als Oud & Nieuw dichterbij komt en vooral vanaf 28 december wanneer de vuurwerkverkoop start, neemt het aantal knallen duidelijk toe. Sommige honden hebben dan vaker, 3 tot 4 keer daags, de druppels nodig. 

Combinatie met reguliere medicatie

Bij hele bange honden adviseer wel ik altijd om voor de dagen rond Oud & Nieuw, vanaf 29 december, bij de eigen dierenarts om reguliere medicatie te vragen. Dit kan prima gebruikt worden naast de druppels. Sinds vorig jaar zijn de eerste keus reguliere middelen voor vuurwerkangst bij honden de geneesmiddelen Pexion (tabletten) en Sileo (een gel die je aanbrengt in de bek van de hond). Beide middelen zorgen voor een verlaging van de angst op hersenniveau. 

Verhaal van bange Mike

Mike is een Golden retriever die heel erg bang is voor vuurwerk. Twee jaar geleden deed hij het heel goed op het poedersupplement met rustgevende bestanddelen, echter vorig jaar deed dat niets meer voor hem. We zijn toen begonnen met bovengenoemde druppels wat redelijk hielp. Het reguliere middel Alprazolam, dat hij toen van de dierenarts kreeg deed helaas ook helemaal niets voor hem. Tijdens die jaarwisseling was hij toen toch heel erg bang. 

Dit jaar haalden we alles uit de kast: het poedersupplement, de druppels, Thundershirt en het reguliere middel Pexion van de eigen dierenarts. Deze combinatie werkte fantastisch. Mike lag heerlijk te slapen in zijn mand toen om 00.00 uur het vuurwerk losbarstte! De eigenaar heeft me zelfs een foto gestuurd. 

Zet de druppels ook in bij onweer en autorijden

Ook door het jaar heen kunnen er momenten zijn dat je hond bang wordt van harde onverwachte geluiden. Denk aan vuurwerk in de zomer of heftig onweer. Zeker in bergen kan het tekeer gaan! Als je weet dat zoiets er aan komt kun je ook dan gedurende een aantal dagen van tevoren de druppels geven om je hond te ondersteunen. 

Bij honden die heel nerveus worden van autorijden (maar niet misselijk) kunnen de druppels ook helpen om rustig te blijven tijdens een lange autorit. Ook dan geef je de druppels al een paar dagen voordat je de autorit gaat maken.

Omdat de druppels op alcohol basis zijn kun je ze gerust langere tijd bewaren en gebruiken.