Door Anoniem op
Tijdens een beurs, begin dit jaar in België, raakte ik in gesprek met Kris. Al snel kwam het gesprek op TibeLo, haar bedrijf in gedragsbegeleiding van honden en mensen. Haar drijfveer? Mensen leren hun dier te begrijpen en zo de band tussen eigenaar en hond te versterken. In het bijzonder herplaatsingen van honden kunnen een uitdaging vormen.
Een van de dingen die me vroeger al opviel, maar nu tijdens de pandemie nog veel meer, is het gemak waarmee mensen een hond aanschaffen. Als later blijkt dat het toch niet gaat zoals men verwacht had, kan het lastig zijn om zaken terug te draaien. De hoogste tijd dus om opnieuw met Kris te praten in deze aflevering van ‘Professional met passie’.
Let op: dit is een verkorte versie. Wil je het volledige interview lezen ? Klik dan hier
Kris, hoe ben je ertoe gekomen om dit werk te gaan doen?
“Als kind was ik al gefascineerd door dieren. Ik groeide ermee op, maar alleen mijn grootste wens, een eigen hond, kwam er niet door bij mijn moeder en moest ik mij tevreden stellen met de honden bij vriendjes en vriendinnetjes. Als hogeschoolstudent voelde ik aan dat mijn studiekeuze niet helemaal goed zat. In mijn zoektocht naar wat dan wel kwam ik uiteindelijk uit bij de opleiding tot hondentrainer en – gedragstherapeut van Geert De Bolster. Daar begon in 2008 mijn pad in de hondenwereld.”
Wat drijft jou, wat is je passie?
“Mijn missie is om mensen te leren hun hond te begrijpen en zo hun onderlinge band te versterken. Jammer genoeg hebben we vaak te weinig inzicht in het gedrag van honden en weten we eigenlijk vaak niet goed wat ons huisdier precies nodig heeft, waardoor er probleemgedrag kan ontstaan.”
“De impact hiervan op het gezin, is niet te onderschatten. In eerste instantie heb je een hond die zich niet begrepen voelt, wat vaak tot stress leidt en op die manier vormt er zich dan een vicieuze cirkel. Daarnaast is er de impact van het gedrag van de hond op de omgeving. Sommige gezinnen durven geen bezoek meer ontvangen omwille van hun hond of mensen lopen gestrest op straat omdat hun hond zou kunnen uitvallen. Anderen verlaten het huis bijna niet meer, omdat hun hond aan het slopen gaat zodra ze weg zijn… ”
Je hebt een speciaal traject voor volwassen ‘herplaatsers’ ontwikkeld?
“Er zijn zoveel dieren in asielen die een goed thuis zoeken. En élk dier dat geplaatst wordt, verdient een thuis waar hij begrepen wordt. Mensen adopteren met de beste bedoelingen een hond uit een al dan niet buitenlands asiel, maar thuis lijken er na een week of twee steeds meer gedragingen te verschijnen die ze niet hadden verwacht. Daarom belanden ook veel honden na enkele weken weer in het asiel.”
“Ik heb dit proces zelf ook tweemaal doorlopen en er veel van geleerd, waarbij ik de eerste keer de harde beslissing heb moeten nemen om Stafford mix Willow weer te moeten laten gaan. De tweede keer ging het in het begin ook moeizaam, maar voelde ik dat Lucy wel een goeie match was. Ze had vooral begrip en veel tijd en liefde nodig. We zijn een onafscheidelijk duo geworden.”
“Mijn doel is dus om mensen en honden door die eerste intense maanden van het adoptieproces te loodsen. Door in die periode enkele keren met het gezin en hond te gaan werken, evalueren en bijsturen, kunnen we het ontluikende karakter van de hond beter begrijpen en inschatten.”
Waarom loopt het hechtingsproces juist bij herplaatsers vaak moeilijk?
“ Een herplaatser doorloopt drie fasen. In de eerste fase moet hij ‘ontstressen’. Vaak heeft de hond al heel wat meegemaakt en nu moet hij opnieuw wennen aan de andere omgeving met nieuwe regels en prikkels. De hond is vaak nog niet helemaal zichzelf. Na 2 à 3 weken begint een hond de routines te kennen. Die voorspelbaarheid maakt dat hij zich al beter kan ontspannen en zich wat comfortabeler voelt. Dan komt ook pas zijn ware aard naar boven en zien we naast de leuke, positieve eigenschappen ook enkele minder positieve eigenschappen tevoorschijn komen. Hier kan dan ook mogelijk probleemgedrag opduiken. Gemiddeld genomen voelt een hond zich na 2 tot 3 maanden helemaal thuis, gaat hij zijn omgeving vertrouwen en is er een band tussen de hond en het gezin opgebouwd.”
“Daarnaast kunnen veel herplaatsers door hun ervaringen in het verleden, niet goed alleen zijn. Ook bij herplaatsingen van buitenlandse honden in een stad blijkt dat dit vaak een te prikkelrijke omgeving is en kan dat zeker in het begin veel stress opleveren.”
Wat voegen supplementen, fytotherapie en remedies toe aan jouw gedragstherapeutische begeleiding?
“Bij dieren die last hebben van stress en angstig/onrustig gedrag kies ik vaak voor een kruidenmengsel van Magnesium citraat, Meidoorn (Crataegus oxyacantha), Natriumfosfaat/Sosium phosphate, Hop (Humulus lupulus), Sint-janskruid (Hypericum perforatum), Dong Quai (Angelica sinensis), Japanse notenboom (Ginkgo biloba), Zink, L-Tryptofaan, Vitamine B3, Vitamine B6. De samenstelling van deze poeder biedt een hond de mogelijkheid om beter om te gaan met prikkels die hem stress en/of angst bezorgen. In combinatie met training levert dit mooie resultaten op. Ook de Bachbloesems zet ik regelmatig in. Met de Healy kan ik een dier scannen en zo heel precies bepalen welke Bachbloesems, essentiële oliën, aminozuren of mineralen het dier het beste kunnen ondersteunen.”
“Ik vind het fantastisch om dieren op een geheel natuurlijke manier te kunnen ondersteunen, zowel fysiek als mentaal! In de praktijk blijkt gedragstraining in combinatie met aromatherapie, Bachbloesems, PUUR, massage en frequentietherapie heel goed te werken. Binnenkort komt daar ook nog acupressuur bij. Elke dag opnieuw mag ik op zoek gaan naar de beste manier om mensen en hun honden te gaan helpen. Dit maakt me oprecht gelukkig!”
Meer weten over het werk van Kris? Klik hier voor de website TibeLo, more than Training & Learning