Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk van Anneke... De Algemene Periodieke Keuring voor de auto... Eh hond. En kat!

Leestijd 4 minuten

De auto is ons veel waard

Iedereen die een auto heeft kent de verplichte Algemene Periodieke Keuring (APK). Deze is in het leven geroepen, omdat er te veel slecht onderhouden auto’s op de weg waren die gevaar opleverden voor medeweggebruikers. Omdat een auto veel waard is, laten we naast de APK, ook regelmatig grote en kleine onderhoudsbeurten doen. We wachten liever niet tot de auto er mee ophoudt of tot er oranje of rode lampjes gaan branden.
De aanschafprijs van een auto is hoog. We nemen de kosten voor onderhoud erbij, zodat we zo lang mogelijk veilige kilometers kunnen rijden.

De hond is ons alles waard

Wat is je dier (hond/kat) je waard? Vraag het aan een honden- respectievelijk kattenmens en het antwoord zal veelal luiden: ALLES!
Het is waar, de aanschafprijs van de gemiddelde hond en kat is lager dan van een gemiddelde auto. Maar de waarde van iets, zit natuurlijk niet alleen in de aanschafwaarde. Met een dier ga je een diepe emotionele band aan; het wordt een volwaardig gezinslid. En hoewel sommige mensen ook echt wel een emotionele band met hun auto hebben, zijn er maar weinigen die zullen zeggen dat de auto een volwaardig lid van het gezin is.
Maar als ons dier ons dan meer waard is dan een auto, waarom zorgen we dan ook niet voor optimaal onderhoud van ons gezinslid? Gelukkig zien we steeds meer mensen die voldoen aan de basisbehoeften van het dier:

  • Lichamelijke behoeften
  • Veiligheid en zekerheid
  • Sociaal contact
  • Waardering en erkenning
  • Zelfontwikkeling.

Lichamelijke behoeften

Laten we ons beperken tot de lichamelijke behoeften. Hiertoe behoren eten, drinken, plassen en poepen, slaap en lichaamsbeweging. Ook het krijgen van medische zorg valt hieronder. 
Eten en drinken spreekt voor zich: het dier moet goede kwaliteit voeding krijgen in hoeveelheden die een gezond lichaamsgewicht garanderen en altijd de beschikking hebben over schoon drinkwater. Daarnaast moet het zich zelfstandig kunnen ontlasten op een geschikte plek buiten, voldoende rust en slaap kunnen nemen (15-16 uur per dag!) en voldoende lichaamsbeweging krijgen zonder overbelast te worden.
Nu kun je denken: dan betekent medische zorg dus naar een dierenarts gaan als een van bovengenoemde aspecten niet normaal verloopt. Nee dus. Dat zou vergelijkbaar zijn met wachten met je auto naar de garage gaan tot die het niet meer doet of tot er rode lampjes branden. Net als een auto, hebben dieren ook onderhoudsbeurten nodig of, zoals wij dat op de praktijk zijn gaan noemen: APK-tjes.

Trauma, tensie en toxinen

Er zijn grofweg drie factoren die problemen veroorzaken in het lichaam: trauma’s, toxinen en tensie.
Bij trauma denk je vooral aan een val of botsing, maar juist ook microtrauma’s zijn een belangrijke oorzaak van disbalansen in het lichaam. Dan kun je denken aan het oplopen van een blauwe plek, kleine scheurtjes oplopen in spieren en pezen, je verwonden aan iets scherps enz. Dingen die snel lijken te genezen en waar het dier geen last van lijkt te hebben. Bij toxinen denken we aan gif, maar realiseer je dat medicatie, wormen- en tekenmiddelen, vaccinaties, luchtverontreiniging e.d. ook belastend zijn voor het lichaam, ook al lijkt het dier er in eerste instantie geen last van te hebben. Tensie of in andere woorden stress, is voor heel veel dieren de belangrijkste veroorzaker van lichamelijke en geestelijke problemen, ook al lijkt het dier geen last van de stressoren te ondervinden. Wat voor dieren stressoren zijn, wat voor impact het heeft, hoe dit te herkennen en te behandelen, is voor een ander artikel.
Waarom zeggen we steeds: ‘’lijkt geen last te hebben’’? Omdat het lichaam op deze drie factoren altijd reageert en gaat compenseren. Een eenvoudig voorbeeld: je verzwikt je linkerenkel. Gewoon lopen doet pijn, dus je maakt wat kleinere stappen. Je belast die enkel wat minder tijdens het lopen door je gewicht wat meer naar de andere kant te verplaatsen en dus je andere rechterbeen wat zwaarder te belasten, je bekken aan de linkerkant wat omhoog te trekken, waardoor ook je linkerschouder wat opgetrokken wordt. Omdat je niet scheef wilt kijken, zul je ergens in je rug en/of nek, weer compenseren en weer naar links hangen. Zo kun je prima lopen en als iemand niet goed kijkt, valt het wellicht niet eens op dat je wat anders loopt dat normaal. Soms heb je het zelf niet eens in de gaten! Dit alles gebeurt bij dieren ook. Doet iets pijn bij bewegen, dan ‘’bewegen ze erom heen’’. Ze passen dus hun manier van bewegen aan, waardoor ze geen pijn laten zien. Ergo, de baas ziet meestal niets en heeft dus geen reden om naar een dierenarts te gaan. Terwijl er wel degelijk al een probleem is.

Waarom een APK voor je huisdier?

Niet alleen in poten en rug kunnen dit soort bewegingsbeperkingen voorkomen, maar ook inwendig, met de organen. Daarnaast hebben organen een reservecapaciteit; ze kunnen minder goed werken, zonder dat dat tot klinische klachten leidt. Maar je wilt dat graag wel opmerken en behandelen, voor ze zo slecht werken dat het wel tot symptomen leidt. Vergelijk het maar met het oliepeil in de auto. Dat heeft ruimte om te zakken, maar als het te laag wordt, gaat de motor stuk. Je peilt dus regelmatig de olie (tegenwoordig krijg je waarschuwing door middel van een brandend olielampje), zodat je voorkomt dat het oliepeil zo laag wordt dat het de auto beschadigt. Zo wil je ook je dier laten controleren op een niet optimaal functioneren van alle onderdelen van het lichaam: een APK-tje dus.

Wassen, poetsen en onderdelen onderhouden.

Natuurlijk kun je zelf ook al veel doen voor het onderhoud van je dier. Er zijn veel supplementen en complexmiddelen op basis van homeopathie en/of fytotherapie die het dier in zijn geheel of specifieke orgaansystemen ondersteunen. En juist omdat er zoveel keuze is, is het goed om je APK-verlener te vragen welk product op dat moment past bij de conditie van je dier, zeker als het gaat om ondersteunen van organen.

APK bij dierenarts, dierenfysiotherapeut, veterinair chiropractor of osteopaat?

Elke beroepsgroep heeft zijn eigen kennis en werkgebied. Het is dus verstandig om bij al deze vakgebieden langs te gaan. Vroeger kwam je minimaal één keer per jaar bij de dierenarts voor vaccinaties, waarbij het dier dan ook meteen werd nagekeken. Nu er meer en meer getiterd wordt en voor langere tijd afgetekend wordt, gebeurt dat niet meer en dat is niet verstandig.
Als er een niet zichtbaar probleem is in het lichaam, leidt dit met ongeveer drie maanden tot onherstelbare veranderingen. Daarom is het beste advies om je dier vier keer per jaar na te laten kijken, zeker bij sporthonden. Praktischer is het om dat routinematig twee keer per jaar te doen én standaard na een trauma of stress-situatie. Eén keer per jaar naar de dierenarts en voor de rest naar een dierenfysiotherapeut, veterinair chiropractor of osteopaat, al naar gelang waar de hond aan blootgesteld wordt. Nog handiger is het om een dierenarts te zoeken die een of meer andere vakgebieden beheerst en steeds meer dierfysiotherapeuten beheersen ook chiropractie en/of osteopathie. Dan profiteert je hond met de APK van alle vakgebieden en blijft in optimale conditie.

Meer lezen van dierenarts Anneke?