Een paard is van nature gemaakt om de hele dag te lopen en zijn eten op te scharrelen. Ook hun spijsvertering is ingesteld op de hele dag door kleine beetjes voer verwerken, maar ook op de hele dag door bewegen! Want wist je dat een paard 24/7 maagzuur aanmaakt en dat het zuur in een lege maag de maagwand beschadigt. En dat dit al heel snel tot een maagzweer kan leiden? Zorgen dat de maag niet leeg komt te staan is een oplossing. Ruwvoer verteert langzamer dan krachtvoer.
Wat doet ruwvoer voor de maag van het paard?
Tijdens het eten van ruwvoer produceert een paard veel speeksel dat de zure maagsappen wat neutraliseert. Bovendien blijft dit ruwvoer lang in de paardenmaag aanwezig, Hierdoor krijgen de zuren veel minder kans de maagwand te beschadigen. Krachtvoer verteert sneller. Bovendien komen bij de vertering van krachtvoer stoffen vrij die de maagwand extra aanzuren. Veel, liefst onbeperkt, ruwvoer aanbieden is dus de oplossing. En verdeel de kleinere hoeveelheid krachtvoer over meerdere giften per dag.
Stress, pijn, medicatie en beweging
Vergeet niet dat een paard ook door andere oorzaken minder kan eten. Dit kan komen door gebitsproblemen, koliek, parasitaire infecties of extreme stress (langdurig transport/ verhuizing). Mogelijk dat het paard ook hierdoor minder eet, zijn maag leeg blijft en dat er maagproblemen kunnen ontstaan.
Ook langdurig gebruik van pijnstillers en intensieve training kunnen een negatieve invloed hebben op het ontstaan van maagklachten. Als laatste, maar misschien wel belangrijkste punt: beweging! Onze paarden bewegen te weinig in vergelijking met hun wilde voorouders, maar hun spijsvertering is wel degelijk nog steeds op het veel in beweging zijn ingesteld.
Belangrijke tips
- Geef minder krachtvoer, verdeel het in kleine giften en voer nooit krachtvoer op nuchtere maag. Eerst ruwvoer dus, dan pas krachtvoer!
- Zorg voor voldoende, liefst onbeperkt ruwvoer. Geef dit desnoods in slowfeeders, en verdeel het over meerdere plekken. Dit bevordert het bewegen.
- Voorkom stress door te zorgen voor goede huisvesting: ruimte, licht, contact met soortgenoten. Zorg ook voor afleiding en een vaste samenstelling van de groep/ stal/ paddock.
- Ook pijn geeft stress! Wees daarom ook bij blessures extra alert op (het ontwikkelen van) maagklachten. Probeer een paard dat niet in de wei kan, niet alleen binnen laten staan.
- Laat regelmatig het gebit van je paard controleren.
- Beweeg! Zorg dat jouw paard voldoende beweging krijgt. Wandelen, grondwerk, rijden. Afwisseling is voor mens en dier leuker en voorkomt maagklachten bij jouw paard.
- PUUR Stomac ondersteunt een gezonde maag en maagslijmvlies.
Meer weten?
Lees in de kennisbank het artikel over de werking van de maag bij paarden.
fotocredit: paarden paradijs Heijink