In het voorjaar kan het prachtig weer zijn, maar de nachten zijn vaak nog koud. Heel koud en dan bedoelen we temperaturen van onder de 5 graden. Wist je dat die combinatie van koude nacht en overdag zon ertoe leidt dat gras meer suiker opslaat? Dat paarden ziek kunnen worden van een teveel aan suikers wist je vast al. Maar nu weet je ook dat het voorjaar de tijd is dat je extra voorzichtig moet zijn. En dat je paarden niet te lang in de groene wei laat staan. Ook al vinden ze dat verse gras nog zo lekker!
Hoe komen die suikers in het gras?
Voor de plant zijn suikers belangrijke bouwstoffen. Ze kunnen met behulp van o.a. zonlicht en zuurstof, suiker produceren. Omdat de temperatuur te laag is om hard te groeien, wordt het teveel aan suikers ‘opgeslagen’ voor later. Voor als de temperatuur hoog genoeg is om verder te groeien. Bovendien dienen de suikers in de toppen van de grassen ook nog eens als een soort ‘antivries’ middel. Juist in deze periode is grazen voor paarden die gevoelig zijn voor suikers dus geen goed moment!
Pas op voor insulineresistentie
Een teveel aan suikers kan bij paarden leiden tot insulineresistentie. Insulineresistentie veroorzaakt een verstoring van de glucose(suiker)- en energiehuishouding van het paard. Paarden met insulineresistentie lopen een verhoogde kans op overgewicht, hoefbevangenheid, staart- en maneneczeem en ook PPID. Dat is waarom je zo goed moet opletten dat je paard niet teveel suikers binnenkrijgt. En wist je ook dat er in brokken en hooi teveel suiker kan zitten. Lees daarom altijd goed de etiketten van wat je je paard geeft en weet waar het hooi vandaan komt.
Herken de eerste signalen
Een belangrijk gevolg van insulineresistentie is vetopslag. De meest herkenbare locatie voor vetopslag is de verdikking en verharding van de manenkam. Vaak zie je rimpels in de huid ontstaan. Ook kunnen er vetophopingen ontstaan bij en voor de staartwortel, achter de schouderbladen en soms (vooral bij Iberische paarden) strengen vet naast de lange rugspier. Die zien eruit als extra zijkwabben. Bij een merrie zie je soms een verdikking rond de navel verschijnen – een kwab voor de uier en bij de ruinen een gezwollen koker met soms ook een vetkwab voor de koker.
Het bewegingspatroon verandert ook. Dieren worden stijf en stram, lopen kort en soms ‘als op eieren’ en zijn snel moe. De stijfheid valt vooral op bij het monsteren: het lijkt dan of het dier gevangen is in zijn eigen lichaam. De bespiering voelt hard aan, dit is vet dat rondom de spier als het ware wordt opgestapeld.
Meer lezen?
In onze kennisbank hebben we een duidelijk artikel geschreven over insulineresistentie en wat je eraan kunt doen. En ook welke kruiden en mineralen helpen om de glucosebalans bij jouw paard weer te herstellen.