Door Anoniem op
Afgelopen zomer had NML health in samenwerking met Dressuurproeven.nl een winactie met met een product om parasieten te weren. Hoe blij waren wij met de mooie feedback van deze onlineshop op Facebook over dit product: een klant had het product gegeven aan een merrie met terugkerende darmongemakken en was er uitermate tevreden over. Haar merrie zag er na de kuur enorm goed uit: haar flanken waren niet meer ingetrokken en ze glom als een spiegel. Duidelijke tekenen van een toegenomen gezondheid.
Belang van een goede darmweerstand
Deze ervaring van de klant van Dressuurproeven.nl onderstreept maar weer eens het belang en het effect van een goede darmweerstand. In de darmen wemelt het van de bacteriestammen die met elkaar de darmflora vormen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem, de basis van een gezond lichaam.
Ziekte, medicijnen als antibiotica en voeding kunnen er voor zorgen dat de darmflora uit balans raakt, waardoor een dier nog kwetsbaarder wordt voor ziekten. Ook parasieten die via het eten van besmet gras de darmen bereiken, kunnen zich bij een verzwakte darmweerstand gemakkelijker vermenigvuldigen: het evenwicht tussen goede en slechte organismen in de darm raakt dan verstoord. Faecesonderzoek toont parasieten en eitjes aan in de ontlasting. Is dat het geval, dan is alleen een chemische kuur de oplossing, met het nare gevolg dat hierdoor de darmen verder ontregeld raken en de weerstand verder kan afnemen.
Preventief
Om deze vicieuze cirkel voor te zijn of te doorbreken is het dus belangrijk dat de darmweerstand goed is. Dat bereik je door je paard pre- en probiotica te geven en zo te zorgen voor een goede darmflora.
De kruiden Artemesia absinthum, Thymus vulgaris (Tijm), Caryophyllus aromaticus (Kruidnagel) en Origanum vulgare (Wilde marjolein), maken de leefomgeving in de darmen onaantrekkelijk voor parasieten. Dus als aanvulling op een gezonde darmflora is het goed om een aantal keren per jaar een kuur met dit natuurlijke middel te geven. Doe dit juist in de winter en het vroege voorjaar, als de dieren nog op stal staan. Want dan zijn de darmen weerbaar als ze later in de wei onverhoopt toch worden besmet.
Deze periodieke ondersteuning in combinatie met een goed weidemanagement voor wat betreft het vrijhouden van parasieten én een periodiek mestonderzoek, houdt de balans in de darmen gezond.
Meer lezen?
Over weidemanagement en parasieten klik hier en over de behandeling en maatregelen bij een besmetting vind je hier informatie.