Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Kijk naar je paard! Dat was de boodschap van een geslaagde Ruitersportavond

PUUR Paard en Beweging_NML health

Een volle zaal met betrokken professionals uit de ruitersportwereld, twee deskundige sprekers en het PUUR team waren de ingrediënten van een zeer geslaagde ruitersportavond bij NML health. Kijk naar je paard! Dat was de onderliggende boodschap van beide presentaties.

Bowentherapeute Eva Goudswaard vertelde over haar fascinatie voor fascia. Een fascinatie die voor haar handen en voeten kreeg in de Bowentherapie, een uit Australië overgewaaide bindweefseltechniek voor paarden.

Fascinatie voor fascia

Fascia, het vlies rondom spieren en andere structuren in het lichaam spelen een hoofdrol in een goed functionerend paardenlichaam. Bij problemen – spierblessure, maar ook darmproblemen of wat er ook maar mis kan zijn in het lichaam – gaat deze fascia verkleven en verstoort het het zelfgenezend vermogen van het paard. De belangrijke rol van fascia wordt binnen de wetenschap steeds meer onderkend.

Eva: “Stress is de belangrijkste boosdoener waardoor de fascia in het lichaam gaat verstijven. Helaas is stress niet te vermijden voor onze paarden: van nature zijn het vlucht- en kuddedieren en al doen we nog zo ons best, we brengen ze in situaties die in feite niet met hun natuur overeenkomen. Daarom vraag ik bij de anamnese altijd uitgebreid naar de voorgeschiedenis van het paard, wat heeft het allemaal meegemaakt in zijn leven? En wat kunnen we doen om het het dier aangenamer te maken. Daarnaast zeg ik altijd: kijk, luister naar, voel en ruik je paard. Ja. Ook ruiken, want ook gebitsproblemen hebben een enorme impact op de fascia en gezondheid van je paard.”

Met filmpjes illustreerde Eva wat ze bedoelt met ‘kijk naar je paard’. En inderdaad, als je weet waar je op moet letten, wordt het zo duidelijk wat je paard in zijn beweging je wilt vertellen. Eva: “Bij een gezond paard beweegt tijdens de gang alles mee. Wanneer je ziet dat je paard stijver of onregelmatig gaat lopen – kort lopen is heel kenmerkend bij verstijfde of verkleefde fascia – of zijn atletisch vermogen kwijtraakt, dan is het goed om in te grijpen. Met Bowentherapie waarbij de fascia wordt losgemaakt spreek je het zelfherstellend vermogen weer aan. Elke keer geniet ik ervan om te zien hoe goed dat werkt.” Ook na een blessure of een stressperiode is het goed om naar de conditie van de fascia te kijken. Slecht verharen en het onvoldoende opnemen van voedingsstoffen zijn andere signalen dat de fascia verstijfd of verkleefd zijn. “Door het losmaken van de fascia worden supplementen en bouwstoffen beter opgenomen en afvalstoffen afgevoerd. Dat draagt bij aan het herstel van de gezondheid”, aldus de Bowentherapeute.

Hoefbevangenheid

Na de pauze gaf holistisch en reguliere dierenarts Ruth Boerekamp een presentatie over hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid dat de neiging heeft vooral in het voor- en najaar de kop op te steken is geen opzichzelfstaande ziekte, maar een symptoom wat zich uit in de hoef bij een systeemziekte. Meerdere factoren spelen een rol, benadrukt Ruth, en als je de zeer pijnlijke aandoening wilt behandelen moet je voor allemaal oog hebben. Uitgebreid vertelt ze over de rol van voeding, weide management en bekapping. En ook hoe de doorbloeding in de hoef verslechtert door EMS/IR , vaak als voorbode van PPID en kan leiden tot hoefbevangenheid. Met haar uitgebreide presentatie geeft Ruth inzicht over de signalen – veranderingen in looppatroon, ontwijken van belasting op hoef, overgewicht, pijn – en de maatregelen die een paardenbezitter kan nemen om de hoefbevangenheid en halt toe te nemen. Ook hier is het weer ‘kijk naar je paard!’ en zorg voor een gezond rantsoenmanagement - meerdere keren per dag, maar wel sober (geen suiker!) - voor je paard. Een gezonde voeding is de basis van alles! En pas de beweging aan: even geen arbeid, maar wel kleine wandelingen om doorbloeding van de hoef en daarmee het herstel van hoefbevangenheid te bevorderen. Hoefschoenen ( kortdurend) of een andere bekapping kan het verschil maken voor een paard om uit de voeten te kunnen.

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kiest Ruth voor bepaalde behandelingen. Wel neemt ze als holistisch dierenarts altijd het totale dier in zijn omgeving mee als uitgangspunt voor haar interventie. Zo nodig kiest zij voor het geven van pijnstilling – regulier en/of van PUUR - omdat hiermee het paard weer in beweging komt. Vitaminen en supplementen van PUUR en Phytonics ondersteunen de hoef. Andere supplementen van Phytonics ondersteunen bij een vermoeden van insulineresistentie en PPID.

De interactie tussen de sprekers en de dierprofessionals was levendig. “Het is fijn om met elkaar in gesprek te zijn over de zorg voor paarden en gevoed te worden met nieuwe kennis. Die kunnen wij weer overdragen aan onze klanten, het zijn tenslotte de paardeneigenaren die het verschil maken”, zo vatte een bezoekster na afloop de avond samen.

Meer weten over fascia en Bowentherapie? Lees de blogs ‘In gesprek met… Eva Goudswaard, Equine Sporttherapeut en Bowen therapeut van Fit Paard’, ‘Tyra weer helemaal opgeknapt’en ‘Steuntje in de rug met Bowentherapie: Tyra vindt het heerlijk

Meer weten over hoefbevangenheid, PPID en Insulineresistentie? Lees er over in de kennisbank van NML health