Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Een onaantrekkelijk milieu in de darmen met PUUR Parasitus

PUUR Parasitus_PUUR_voor_dieren_NML_health

Elk dier heeft weleens last van indringers in het maagdarmkanaal. Honden en katten lopen ze gemakkelijk op door het eten van besmet voedsel, viezigheid van de straat, een prooi of door het eten van poep. Om te voorkomen dat je dier besmet wordt zijn preventieve maatregelen onontkoombaar: voorkom zoveel mogelijk dat je dier in aanraking komt met de parasieten. Zorgen dat deze zich vervolgens niet prettig voelen in de darm is een volgende maatregel. Iets wat je met een goede weerstand en de kruiden in PUUR Parasitus kunt beïnvloeden.

Darmweerstand

In de darmen wemelt het van de bacteriestammen die met elkaar de darmflora vormen. Een goede darmflora is de basis van een gezond weerstand, de barrière tegen ziektekiemen en andere indringers. Ziekte en medicijnen ondermijnen de kwaliteit van de darmflora, maar dat niet alleen: onderschat de invloed van stress niet. Een dier laat het niet altijd merken, maar ongemerkt kan het er flink onder lijden. Heb er dus oog voor en ondersteun je dier eventueel met Phytonics Strezz.

Voeding is de andere belangrijke pijler voor een gezonde darmflora. Suikers vormen een voedingsbodem voor ongezonde bacteriën en schimmels die daarmee de overhand krijgen. Kijk dus goed naar de samenstelling van de voeding voor je hond of kat en pas deze aan. Vermoed je een teveel aan suiker, dan kan een ondersteuning met Phytonics Gluco balance een goede keuze zijn.   

Door het geven van pre- en probiotica ondersteun je de opbouw van een evenwichtige darmflora en dus een gezonde darmweerstand. 

Onaantrekkelijk milieu

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je hond of kat in aanraking komt met een parasiet. Is de darmweerstand goed dan kan een dier dit wel behappen. Het creëren van een onaantrekkelijke leefomgeving in de darmen helpt ook om de vermenigvuldiging van de parasieten tegen te gaan. De kruiden Artemisia absinthium (Absintalsem), Artemisia abrotanum (Citroenkruid), Thymus vulgaris (Tijm), Caryophyllus aromaticus (Kruidnagel) en Origanum vulgare (Wilde marjolein) in PUUR Parasitus hebben deze werking. Daarom is het middel goed preventief in te zetten, bijvoorbeeld 10 dagen achterelkaar per kwartaal, afhankelijk van het besmettingsrisico. Je bent helemaal goed bezig als je ook de ontlasting van het dier periodiek laat onderzoeken op parasieten.

Chemische parasietbestrijding

Laten we heel duidelijk zijn: als er eenmaal een forse parasitaire besmetting is dan is een chemische kuur de enige manier om er van af te komen. Maar preventief parasieten bestrijden met chemische middelen heeft geen enkele zin. Een chemische kuur werkt namelijk alleen als er daadwerkelijk parasieten zijn en heeft geen preventieve werking. Een dier kan na de kuur de volgende dag namelijk gewoon weer opnieuw besmet worden. Daarbij kunnen de chemische stoffen juist schadelijk zijn voor het lichaam en leiden tot huidirritaties, jeuk en lusteloosheid. 

Een hond of kat standaard periodiek een chemische kuur te geven, is dus niet zinvol en zelfs onwenselijk, gezien de mogelijke bijkomende verschijnselen. Maar als de besmetting te groot is, is chemische parasietbestrijding de enige weg. Houd daarna wel de weerstand van je dier weer in de gaten, want zo’n middel gaat als een grote schoonmaakbezem door de darmen en neemt ook de goede organismen mee. 

Meer lezen?

In de kennisbank en blogs kun je meer lezen over het voorkomen en behandelen van parasietbesmetting bij honden en katten.