Door NML health op
Wat een luxeprobleem eigenlijk. In onze huidige maatschappij zijn voedingsstoffen overvloedig aanwezig en het aanbod van suiker is enorm groot. Als je daarbij ook nog de verborgen suikers in aanmerking neemt, is het begrijpelijk dat het voor diereneigenaren een dagelijkse uitdaging is om hun dier een evenwichtige bloedsuikerspiegel te laten behouden. En toch moet dat. Een teveel aan suiker is namelijk de bron van veel ellende: een dier kan er ziek van worden.
Om dat te voorkomen is de belangrijkste stap een aanpassing van het voedingsmanagement. Wees je bewust wat er in de voeding van je dier zit. Lees de etiketten, controleer de hoeveelheid suikers en koolhydraten, kijk naar de samenstelling… is deze gezond voor je dier? Wat krijgt je dier nog meer binnen? Denk aan suikerrijke snacks voor honden en katten en het rijke Engelse raaigras in de Hollandse weiden, waar paarden zich al snel te overvloedig aan te goed doen. Zelfs in hooi houden suikers zich verborgen.
We zijn in onze overvloed ver weg geraakt van het oorspronkelijke voedingspatroon van onze dieren, het is goed om je dat te blijven realiseren. Senior dieren zijn gevoeliger dan jonge dieren. We geven ze eerder teveel dan te weinig! Om het tij te keren kan een supplement van Phytonics worden ingezet. Dit kan een goede ondersteuning zijn. Zorg daarnaast ook dat je dier voldoende beweging krijgt en dat het zo weinig mogelijk wordt blootgesteld aan stressvolle situaties.
De natuurlijke ingrediënten
Bij de stofwisseling speelt de lever een belangrijke rol. De kruiden Berberis vulgaris (Zuurbes), Brassica Oleracea italica (Broccoli), Carduus marianus (Mariadistel), Corylus avellana (Hazelnootblad), Cynara scolymus (Artisjok) en Rosmarinus officinalis (Rozemarijn) stimuleren de reinigende werking van de lever. Choline ondersteunt ook de lever en nieren evenals de prikkeloverdracht in de hersenen.
De stofwisseling wordt positief beïnvloed door Cinnamomum ceylanicum (Kaneel) en Hibiscus sabdariffa (Chinese roos). Ook de mineralen Fosfor, Jodium, Magnesium-citraat, Mangaan, Selenium en Zink-citraat en verschillende vitaminen ondersteunen de omzettingsprocessen in het lichaam. Omdat de suikerhuishouding ook hormonaal gerelateerd is bevat Phytonics Gluco balance ook Agnus castus (Monnikspeper) en de mineralen Kalium en Koper.
De maag wordt ondersteund door de aanwezigheid van Foeniculum vulgare (Venkel), Glycyrrhiza glabra (Zoethout), Urtica urens (kleine Brandnetel) en Zingiber (Gember).
Wanneer geef je het?
Op het moment dat je vermoedt dat door voeding en leeftijd de suikerstofwisseling een steuntje in de rug kan gebruiken. Bij paarden is het een goed moment zodra ze de wei in gaan en in aanraking komen met het voor paarden te rijke raaigras. Zeker in het vroege voorjaar als er nog nachtvorst is en de zon overdag overvloedig schijnt, kan het fructaangehalte hoog oplopen. Ook overgewicht is een indicatie voor dit product.
Om de suikerstofwisseling te ondersteunen kan een combinatie met een kwalitatieve Omega-3 olie zeker te adviseren zijn. Afhankelijk van de symptomen die kunnen optreden ten gevolge van een verstoorde suikerstofwisseling kan naast het bovengenoemde product gekozen worden voor een ondersteuning met een aantal druppels van PUUR. Voor uitwendig gebruik biedt PUUR SME-lotion bij paarden ondersteuning en verlichting.
Is de hypofyse de boosdoener van de hormonale verstoringen met gevolgen voor de suikerstofwisseling, dan is een product op basis van Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Gymnema sylvestre, Mucuna pruriens (Fluweelboon of Jeukboon), Vitex agnus-castus, Himalayazout een goede keuze. Wees daar vooral bij oudere dieren alert op.
In een schoon lichaam kunnen bij de stofwisseling betrokken organen lever, milt, maag en nieren beter hun werk doen. Om die reden is een drainagekuur met o.a. Artisjok (Cynara scolymus), Asperge (Asparagus officinalis), Arctostaphylos Uva Ursi (Beredruif), Berk (Betula alba), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis), Driekleurig viooltje (Viola tricolor), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Grote klit (Arctium lappa), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Heermoes (Equisetum arvense), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Jeneverbes (Juniperus communis), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Kattensnor (Orthosiphon stamineus), Kleefkruid (Galium aparine), Mariadistel (Carduus marianus), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), Zwarte bes (Ribes nigrum), Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris), Zuurbes (Berberis vulgaris) zeer raadzaam. Zeker in het voorjaar.
Winnaar 'Product van het Jaar 2019' in de categorie supplementen
Bovengenoemd product is eind 2019 genomineerd door Horses.nl voor het Product van het jaar. Op 13 februari 2020, tijdens de award uitreiking in De Cantharel in Apeldoorn, werd de winnaar per categorie bekend gemaakt. De vakjury én de stemmen van gebruikers en professionals verkozen het product als hét Product van het Jaar 2019 in de categorie supplementen. Lees het hier.
Meer lezen?
In de kennisbank en blogs kun je meer lezen over verborgen suikers op etiketten en suikerbalans en de gevolgen daarvan voor het lichaam en huid.